EĞİTİM, EĞİTİM

567

     CC Allah ın ilk emri OKU . Okuyabilmek için okumuş olmak gerek, okumuş insan ile cahil insan hiçbir olur mu. Eğitime yapılacak her yatırım geleceğe yapılmış bir yatırımdır.

     Günümüz dünyasına baktığımızda gelişmiş ülkelerin hepsinde eğitim seviyesi ve okur yazarlık oranı çok yüksek, geri kalmış ülkelerin baş sorunu ise eğitimsizliktir. Bu konuda hem fikiriz ancak ülkemizde eğitim ile ilgili pek çok yatırım var, pek çok adım var ama ne hikmetse her hükümetin bir eğitim politikası var, her bakanın bir eğitim şekli var yani özetle eğitimi yap boz tahtasına çevirmişiz. Adı üstünde Milli eğitim bakanlığı yani eğitim politikası Milli olmalı ve her önüne gelen bu temel politika ile oynamamalı. Son yıllarda en çok bakan değişen bir Milli eğitim bakanlığı var .

    Bu tespitten sonra ülkemizde okul, derslik ve öğretmen açığı bir türlü doldurulamıyor. İlk odaklanmamız gereken bu üç temel prensip ne yazık ki gerçekleşmiyor. 20-30 kişilik sınıflar yerine maalesef 50 kişilik sınıflar çok. Sıkış tepiş eğitim hoş olmuyor. Derslik ve öğretmen açığı kapanmaz yara gibi. Hele hele branş öğretmenleri ilgisiz  branşlara atanmakta. Yine öğretmenlerimize yeterince maaş veremiyoruz.  Avrupa ülkeleri ile kıyaslanmayacak kadar düşük maaş bizim geleceğimizi yetiştiren öğretmenlere düşük maaş reva değil.

     Öğrenciler maalesef yeterli beslenemiyor, Aç acına eğitim olmaz aileler okul harçlığı vermekte zorlanmakta ve öğreniciler bu nedenle dengeli beslenememekte.  Ya okul kantinleri kar amacı gütmemeli ya da öğrencilere gıda desteği verilmeli, Bu konuda hükümetin adımlar atıp beslenme yardımı konusunu gündeme alması şarttır. Sağlam kafa sağlam vücutta olur değimi gereği yapılmalıdır. Mesleki okulların artması elzemdir.

     Yine okullar semtlerden alınıp uzak yerlere konuşlandırılmakta. Merkezde okullar kenar semtlere taşınmaya başladı bu konuda ulaşım sorunları baş gösterdi. Ali paşa mahallesindeki öğrenci TOKİ konutlarına gitmeye başladı. Bu durum öğrencinin yarım saat erken kalkmasına neden olurken ulaşımdaki pahalılık nedeni ile bütçeler zorlanmakta ya öğrencilere ucuz ulaşım imkanı sağlanmalı yada ücretsiz servis ya da düşük ücretli servis imkanı olmalı. Bir servise 2  bin tl verecek aile iki üç çocuklu ise içinden çıkılmaz hale gelmekte. Yine eğitim kalitesi yüksek denilen özel okulların ücretleri de çok, çok pahalı hale geldi.

     Adı üstünde Milli olması gereken eğitimin artık ciddi bir politikaya kavuşması ve bu sistemi her önüne gelen bakanın değiştirmemesi gerek yani yap boz tahtası yerine oturmuş ve kolay kolay değişmeyecek bir sistem olmalıdır. Bizim geleceğimiz ve kalkınmamız eğitimde geçiyor ise neyi bekliyoruz ki.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *