SEÇİME DOĞRU MANZARA

490

Türkiye adım adım yerel seçimlere gidiyor.

31 Mart 2024 seçimlerine 5 ay 8 gün kaldı. Bir başka ifadeyle 160 gün sonra sandık başındayız.

Yerel seçimler yaklaştıkça çarşı pazarda.. Otobüste dolmuşta.. Düğünde dernekte.. Berberde kasapta.. Gezekte.. Sokakta.. Hasılı insanın olduğu her yerde ‘seçim’ konuşuluyor.

Gazze’de yaşanan zulüm, her geçen gün artan fiyatlar, emeklilerin haklı beklentileri gündemdeki yerini korurken; hiç hissedilmiyormuş, daha vakti varmış gibi görünse de seçim sath-ı mailindeyiz.

TBMM 3 aylık aradan sonra 1 Ekim tarihi itibariyle yeniden kapılarını açtı, yeni meclis başkanını seçti ve yoğun bir gündemle çalışmalarına başladı.

Bir yaz boyu bakanlar, vekiller, partilerin genel merkez temsilcileri, yerel siyasetçiler seçim bölgelerinde çalmadık kapı, ayak basmadık yer bırakmadılar. Seçim atmosferi nedeniyle de meclisten arta kalan zamanlarda  yine sahadalar.

Kısacası sahada, vatandaşın yanında, sıkıntılar, talepler dinlendi, görüşler alındı. Sevinçler ve üzüntüler paylaşıldı.

Siyaset millet için, milletle yapılır. Millete rağmen siyaset olmaz, dedikleri bu olsa gerek.

***

Seçim öncesi siyasi partilerde ciddi hareketlilikler yaşandı, yaşanıyor. AK Parti ve İYİ Parti genel kurullarını yaparak vitrinlerini yeniledi. CHP’de 4-5 Kasım tarihlerinde genel kurulunu yaparak yeni yönetimini belirleyecek.

Partilerin büyükşehir, il ve ilçelerdeki aday adayları veya adayları sadece kulis boyutunda  gazete ve televizyonlara yansıyor. Sadece İYİ Parti 2-3 yerde aday ismi açıkladı. Yazılan çizilenlere, haberlere yansıyanlara bakılırsa Kasım ayının ikinci yarısından itibaren aday adayı veya aday isimlerini duymaya ve konuşmaya başlayacağız.

***

Kütahya özelinde de durum ülke genelinden farklı değil. Yine ve sadece İYİ Parti den adaylık için bir aday adayı çıktı o kadar. Diğer partiler için konuşulanlar ise yine kulis boyutunda.

GazeteKırküç’ ün usta kalemi Yusuf Koç ağabeyin “Aday adaylarını beklerken” başlıklı yazısında yer verdiği 14 Mayıs Milletvekilliği Seçimlerinde siyasi partilerin Merkez İlçede aldıkları oy oranlarına bakılarak belki bir fikir sahibi olunabilir.                 

Buna göre Kütahya Merkezde: AK Parti % 45.77,  CHP % 19.91, İYİ Parti % 10.8, MHP % 9.72, ve Yeniden Refah Partisi % 7.24.

Geçmişte yaşanan bazı seçimleri de unutmamak lâzım. Bazen yerel seçimler genel seçimler için, genel seçimler de yerel için ölçü olmayabiliyor. Uzak ve yakın geçmiş bunun örnekleriyle dolu.

Daha önce bir yazımda ‘siyaset risk alır, hata götürmez’ diye yazmıştım. İster genel, ister yerel seçim olsun siyasetin bünyesi hatayı kaldırmıyor. Adayların profilinden meclis üyesi listelerine, vaatlere.. Halkın değer yargılarından talep ve beklentilerine.. Hayatın gerçeklerinden uygulamalara varıncaya kadar her şey belirleyici ve önemli.

Yazımızı 9.ncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’ in meşhur sözüyle noktalayalım. ‘Siyasette 24 saat uzun bir süredir.

Sağlık ve esenlikler dilerim         




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *