GÜLSÜM GÜRAL’DAN BİLİM DÜNYASINA DEV HEDİYE ‘İLK OLMADIĞİ GİBİSON DA OLMAYACAK’

533

Nafi Güral Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Gülsüm Güral KSBÜ’ye Gülsüm Güral Diş Hekimliği Fakültesi, Hastanesi ve Yerleşkesi bağışladı. Eğitim alanındaki hizmetlerinin ilk olmadığı gibi son da olmayacağını belirten Gülsüm Güral, Güral ailesi olarak var güçleri ile eğitim konusunda çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizdi.


Kütahya Porselen San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral’ın eşi Gülsüm Güral Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne (KSBÜ) Gülsüm Güral Diş Hekimliği Fakültesi, Hastanesi ve Yerleşkesi devir teslim, imza töreni Kütahya Valiliği Büyük Toplantı Salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. KSBÜ Diş Hekimliği Fakültesi, Hastanesi ve Yerleşkesi’nin adıyla anılacağı Gülsüm Güral’ın sahneye çıkışı ile törende duygusal anlar yaşandı.

Kütahya Porselen San. A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral’ın eşi Gülsüm Güral Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne Gülsüm Güral Diş Hekimliği Fakültesi, Hastanesi ve Yerleşkesi bağışladı. Devir teslim/imza töreni Kütahya Valilik binasında düzenlendi. Törene Kütahya Valisi Musa Işın, Hava Er Eğt. Tugay ve Garnizon Komutanı, Hv. Tuğg. Mustafa Baş, Kütahya Porselen San. A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ve eşi Gülsüm Güral, Erkan Güral, Sema Güral Sürmeli, Hediye Güral Gür, Gülden Güral, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Damcı, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, Kütahya protokolü katıldı.
‘EN ÖNEMLİ GÜNDEMİMİZ EĞİTİM’
Herkesin eğitimin toplum ve ülkemiz için en önde gelen gündemi olduğunu bildiğini ve Güral ailesi olarak da var güçleri ile eğitim konusunda çalıştıklarını vurgulayan Gülsüm Güral, eğitimin önemini rahmetli kayınpederi Ali Güral’dan öğrendiğine dikkat çekti. Öğrencilere burs verip ihtiyaçlarını karşılamakla başladıkları eğitim katkılarını kurumsal yapıya dönüştürmek İçin Nafi Güral Eğitim Vakfını kurduklarını dile getiren Gülsüm Güral “Aile adına ben Mütevelli Heyet başkanı olarak çalışıyorum. Finansmanını şirketlerimizden ve aile fertlerimizden ve kişisel gelirlerimizden karşılıyoruz. Şimdiye kadar dışarıdan ne bir talebimiz ne de gelirimiz olmadı. Bundan sonra da asla da olamayacaktır.” diye konuştu.
‘SONSUZ TEŞEKKÜRLER’
Eğitim alanındaki hizmetlerinin ilk olmadığı gibi son da olmayacağının altını çizen Gülsüm Güral sözlerine şöyle son verdi; “Gönlünde geçen imkânı olan hemşerilerimizin çok daha büyük hizmetlerini eğitim alanında toplumun yararına sunmalarının örneği olmasını temenni ediyorum. Teşekkürlerin en değerlisini kıymetli eşim Nafi Bey’e ve kıymetli evlatlarıma yapmak istiyorum ben yaşarken benim adımı yaşatan iyi günümde, kötü günümde yanı başımda olanlara sonsuz teşekkür ediyorum.”

10 BİN METREKARELİK
BİNA BAĞIŞLANDI

Kütahya’da ve ülkemizde hekim camiası açısından çok önemli bir karar alındığını belirten Kütahya Valisi Musa Işın “Nafi Güral Bey ve değerli ailesi Gülsüm Güral adına şu anda mevcut 10 bin metrekarelik kapalı alanı kapsayan binayı KSBÜ adına bağışladılar. Ben bu güzel hizmetlerinden dolayı Güral Ailesine şükranlarımı arz ediyorum. Güral ailesinin özellikle Nafi Bey ve ailesinin ülkemize çok büyük katkı ve değer kazandıkları hepimizin malumudur. Böyle bir karar verdikleri için kendilerini tebrik ediyorum.”dedi. Işın, Diş Hekimliği Fakültesinin öğrencilerini yetiştirip ve ülkenin sağlığına büyük bir katkı sağlayacağını vurguladı.
‘YAPILAN BAĞIŞ BÜYÜK
BİR BASAMAK OLACAK’

KSBÜ’nün yeni kurulan bir üniversite olarak kurulduğu günden bu yana süratle gelişmeye devam ettiğini belirten KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin “Gelişmesi esnasında da bugün en büyük katkılardan birisiyle karşı karşıyayız. Nafi Güral Eğitim Vakfı’nın ve Nafi Bey’in Kütahya’daki eserlerini çokça görüyoruz. Bugün bu eserlere bir yenisi ekleniyor. Bizim üniversitemizin ivmelenmesine çok büyük bir katkısı olacak. Diş Hekimliği Fakültemizin yeni hizmet binası olarak devam edecek. Gülsüm Güral hanımefendinin ismiyle bağışlamış oldular. Hem öğrencilerimiz nitelikli sağlık hizmetini sunmak için çok daha güzel bir ortam kazanacaklar hem de Kütahya halkı, nitelikli sağlık hizmeti sunumunda yeni bir mekâna kavuşmuş olacak. Bu şekilde devlete destekleri olan hayırseverlerimize biz minnettarız. Devletin gücünü bu şekilde paylaşmış oluyorlar. Üniversitenin ileriki yıllarda daha hızlı bir şekilde gelişimini tamamlayacağını ifade eden Tekin, yapılan bağış çok büyük bir adım, büyük bir basamak olacağını belirtti. Tekin, Bu basamağı hep beraber atmamıza vesile olduğunuz için ben tekrar Nafi Güral başta olmak üzere eşi Gülsüm Güral’a ve evlatlarına teşekkür ediyorum. Minnettarız” ifadelerini kullandı.

SİZLERE NASİHATİM ‘ÇOCUK OKUTUN’
Rahmetli kayınpederi Ali Güral’ın eğitime hem hizmet ettiğini ederken de kendilerini eğittiğini ifade eden Gülsüm Güral “Aileye gelin geldiğim 1969 yılında nasihatleri arasında mutlaka eğitim konusunu da gündemine alırdı.” Dedi. Ali Güral’ın eğitim nasihatlerini dinlerken ‘Babacığım her fırsatta eğitim eğitim diyorsunuz. Nedir sizi eğitim konusunda bu kadar derinden etkileyen?’ diye soru yönelttiğini belirten Gülsüm Güral şöyle devam etti; “Soruma verdiği cevapla unutmam mümkün olmayacağı gibi bizim eğitime destek sorumluluğumuzun hayata geçirilmesinin sürdürülebilir olmasının da lokomotifi oldu. Demişti ki ‘Bak kızım benim babam Çanakkale’de şehit oldu. Babasız büyüdüm annem beni ilkokuldan sonra okula gönderemedi çalışmak zorunda kaldım. Toptancıdan aldığım gıdaları köylere götürüp sattım. Karşılığında hububat aldım sattım. Böylece ticarete başlamış oldum. Derken 1948 yılında ortağım ile kerestecilik mesleğime başlarken sanayi ile tanışmış oldum. 27 Mayıs ihtilalinden kaynaklanan olumsuz şartların getirdiği zorluklar nedeniyle ortağımdan borçlanarak ayrıldım. 1961 yılında erkek sanat endüstrisini bitiren oğlum Nafi tam zamanlı olarak benimle çalışmaya başladı. İhtiyacım olduğu için mecburiyet nedeniyle oğlumu üniversiteye gönderemedim. Kendim okuyamadığım gibi oğlumu da okutamadım. Ama gençleri okutabilirim düşüncesiyle ihtiyacı olanları okutmaya başladım. Hepsi hayata tutundular önemli hizmetler verebilecekleri pozisyonlara sahip oldular. Sizlere nasihatim vasiyetim ‘çocuk okutun’.”
‘NASİHAT VASİYET OLARAK BELLEĞİMİZE YERLEŞTİ’
Ali Güral’ın nasihatlerinin sonraları vasiyet olarak belleklerine yerleştiğine dikkat çeken Güral, “Hiçbir anlamda karşılık şartı olmaksızın binlerce sayıda mezunumuza katkı bıraktık. Babam ne kadar Nafi Bey’i üniversiteye gönderemese de Nafi Bey kendi gayretleriyle bilgisinden görgüsünde dünya görüşünden yararlanacağı ortamlarda bulunarak özellikle sosyal hizmetlerde yoğun görevler yaparak eğitim eksiğini tamamlamış olduğunu görüyorsunuz” şeklinde konuştu. Eğitime verdikleri katkılar ile çok başarılı eğitim kurumlarının değer üretmeye devam ettiğine değinen Gülsüm Güral, Nafi Güral Fen Lisesi’nin değerli eğitimcilerinin yetiştirdiği 2022-2023 yılı mezunlarının 22 tıp, 18 mühendislik başta olmak üzere tamamının en iyi branşlarda üniversitelere kayıt yaptırdığını hem okulun, hem öğretmenlerin, hem de öğrencilerin Kütahya için gurur vesilesi olduğunu belirtti.
FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *