HAYALLERİ İÇİN BİR KIVILCIMA İHTİYAÇ DUYAN KADINLARA İLHAM OLACAK ‘ASLA VAZGEÇMEYİN’

375

Hayallerinin sesini dinleyerek içindeki kıvılcımı, bir girişimcilik ateşi ile büyüten kadın girişimciler, “Ege’nin Girişimci Kadınları Ödül Töreninde” ödüllerine kavuştu. Girişimci kadınlara seslenen KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “İçinizdeki sesi dinleyerek üretmeye devam edin ve hiç vazgeçmeyin” dedi.

TR33 Bölgesi ve Ege Bölgesi’ndeki kadın girişimciliğin görünürlüğünü artırmak, ulusal/uluslararası ağlara entegre ederek etkinliğini teşvik etmek ve kişisel gelişimlerine destek vererek kariyerlerini ilerletmelerine yardımcı olmak adına, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliği ile düzenlenen “Ege’nin Girişimci Kadınları” Ödül Töreni düzenlendi.


Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Binası Amfi 2’de düzenlenen törene Kütahya Valisi Musa Işın, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Hava Er Eğt. Tugay ve Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Mustafa Baş, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam ve Kütahya protokolünden çok sayıda isim, iş insanları, akademisyenler ve kadın girişimler katıldı.

‘TÜRKİYE KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ İLE KALKINACAK’

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliği ile düzenlenen Ege’nin Girişimci Kadınları Ödül Töreni büyük bir çoşku ile gerçekleştirildi. Cumhuriyet tarihinin çözmesi gereken iki konudan birini yerel kalkınma diğerinin ise kadın konusu olduğunu ifade eden KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “Bu ikisi sorun kalıcı olarak çözülemediği sürece sürdürülebilir kalkınmayı yakalamak maalesef çok zorlayıcı.” Dedi. Sanayi altyapısını tamamlamış, sanayileşen, aynı zamanda önemli kültürel değerleri olan bir il olarak Kütahya’nın çok önemli bir potansiyel barındırdığını belirten Güral Argat, “Buna rağmen girişimcilik ekosistemi Kütahya’da ve bölgemizde yeterince gelişmiş değil.” dedi. Kadın girişimciliğini çok önemsediklerinin altını çizen Güral Argat, bu ekosistem geliştirildiği takdirde yaratılan gelirlerin ekonominin büyümesi için önemli bir kaldıraç olacağını vurguladı. Güral Argat, “Türkiye’nin kalkınmasında itici güç kadın girişimciliği olacak.” İfadelerini kullandı. 

‘DÜNYANIN KADIN GÜCÜNE ÇOK İHTİYACI VAR’

Dünyanın, bugün her zamankinden daha çok kadın gücüne ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Bu başarı hikâyelerinin hayallerini geçekleştirmek için bir kıvılcıma ihtiyaç duyan tüm kadınlarımıza ulaşacağımıza ve bu ilham zincirini genişleyerek yayılacağına inanıyorum.” Dedi. Kütahya’da kadınların önemli bir girişimci ruha sahip olduğunu ve kadın kooperatiflerinin üretime büyük katkı sağladığının şahit olduğunu belirten Kütahya Valisi Musa Işın, kadınların toplumda yer almasının önemine dikkat çekerek Türk kadının artık toplumun her alanda var olduğuna değindi. Kadınların önünde hiçbir engel olmadığının altını çizen Işın, kadınlar gayret ettiği sürece devletin yanlarında olduğunu vurguladı. 

‘İÇİNİZDEKİ SESİ DİNLEYİN’

10 kadın girişimciye katılımcıların ödüllerini vermesinin ardından KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, girişimci kadınlara seslenerek: kavuştuğu ödül törenin ardından girişimci kadınlara seslenen “İçinizdeki sesi dinleyerek üretmeye devam edin ve hiç vazgeçmeyin” dedi.

‘KADINLAR DESTEKLERDEN YARARLANAMIYOR’

Göreve geldiğinde bir strateji çalıştayı yaparak ve hedeflerini belirlediklerini ifade eden KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Yerel kalkınmanın Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasında en önemli dinamik olduğunu belirtti. TR 33 bölgesini bir havza olarak görüp çalışmaların ortaklaştırdıkları takdirde önemli yollar kat edebileceklerini ifade eden Güral Argat, “Bütün araştırmalar şunu söylüyor ki kadınlar gelirlerini sadece ailelerine harcıyorlar. Bu sosyal ve ekonomik anlamda bir katma değer oluşturuyor. Tüm bunlara rağmen kadınların sosyal alanda, STK’larda görünürlüğü çok düşük. Siyasette, iş hayatında arzu ettiğimiz noktada değiliz. Biz de kadın girişimcilik haftasının ortasında bu konulara dikkat çekmek tartıştırmaları alevlendirmek üzere bu yarışmayı düzenledik.” Dedi. KUTSO’da açılan kadın girişimcilik ofisinin kadınların girişimcilik hayatında yol arkadaşı olacağını belirten Güral Argat, kadınların verilen teşviklerden desteklerden bilgi sahibi olmadıkları için tam olarak yarar sağlayamadığını belirtti. Hem uluslararası hem ulusal desteklerin kadın girişimciler tarafından kullanılma oranının çok düşük olduğunu vurgulayan Güral Argat, KUTSO’nun s girişimcilik ekosisteminin gelişmesi ve kadın girimliğinin artması adına çalışmalarıba devam edeceğini vurguladı.

‘TÜRK KADINI ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR’

Kütahya olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “cihangirane bir devletin temelleri atan Hayme Ana’dan İstiklal Mücadelemizde büyük kahramanlıklar gösteren Kara Fatma’ya, Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında gelişime katkı sağlayan binlerce kadın kahramanlarımıza saygı hürmet ve minnetlerimizi sunuyorum.” Dedi. Türk tarihinde kadının toplumsal statüsüne dikkat çeken Kızıltoprak, Dumlupınar zaferinin kazanıldığı Cumhuriyetimizin temelinin inşa edildiği bu topraklarda Türk kadının ekonomik alandaki başarıları ile gurur duyduğunu, Türk kadınının geçmişte de büyük örnekleri olan her alandaki özverili çalışmalarına devam ettiğini belirtti.  

‘İKİ KONUDA KALKINMA ÇOK ÖNEMLİ’

Öncelikli meselelerinin bu topraklarda kadın girişimcilerden oluşan bir ekosistemi yaratabilmek olduğunu dile getiren Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Yakın gelecekte tüm ülkelerin şu iki konuda kat ettikleri mesafe çök önemlidir: Kadın girişimciliği ve kırsal kalkınma. Son yıllarda kamu kurumları ve özel kuruluşlar, kadın girişimcileri teşvik etmek için destekler sunuyor. Ayrıca kalkınma bugün sadece mega kentlerimizle sınırlı değil, memleketin en ucra köşelerine kadar devam ediyor. Özellikle kırsaldaki kadınların üretime katılması iş kurması ülkemizin son dönemdeki en önemli kazanımlarından.” Şeklinde konuştu. Kadın girişimcilerin cesaretlerini artırmak için hayal kurmanın ve bu hayal için çalışmanın önemli olduğunu belirten Vali Yiğitbaşı, işini kurmuş yeterli sermayeye ulaşan kadınların hayallerinin başında olan kadınların elinden tutmasının çok anlamlı olduğuna dikkat çekti.  

Türk toplumunda kadınların her alanda ilerlediğini görmekten büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Kütahya Valisi Musa Işın, Kütahya’da, Simav’da, Emet’te üretime ciddi katkıları olan kadın kooperatifler bulunduğuna değindi. Kadın girişimcilerin üretime ve ekonomiye katkılarını teşvik etmek için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını aktaran Vali Işın, “Kadınlarımızın önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Bu konuda Valilik olarak kadınlarımızın emrinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Kadınları daha da teşvik edeceğiz, çünkü kadınlarımız erkeklerden daha gayretli ve çalışkan.” İfadelerini kullandı.

‘ÖNEMLİ OLAN O KIVILCIMI İZLEYEBİLMEK’

Açılış konuşmalarının ardından TOBB Kütahya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Sema Güral Sürmeli’nin, moderatörlüğünü üstlendiği tecrübe paylaşımı bölümünde Koton Yönetim Kurulu Üyesi, GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülden Yılmaz, Big Chefs Kurucusu Gamze Cizreli girişimcilik hikayelerini paylaştı. Gülden Yılmaz, “Biz bugün burada oturup büyüttüğümüz markaların hikâyelerini anlatabiliyorsak bunu Cumhuriyet’e ve Atatürk’e borçluyuz.” İfadelerini kullandı. Bir kadın girişimcinin içinizde bir kıvılcım yandığı zaman onun aleve döndüğüne değinen Gamze Cizreli önemli olanın o kıvılcımı izleyebilmek olduğunu vurguladı.

DPÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal’ın başkanlığı üstlendi panele ise Designpr Kurucu Başkanı, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi, TOBB Eskişehir Genç Girişimciler İcra Kurulu Üyesi Çiğdem Dedeoğlu, Aslıteks Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Kasapoğlu, Mutlu Metal Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, TOBB İzmir Kadın Girişimciler İcra Kurulu Üyesi Gülesin Atalay ve USB Certification Kurucu Ortağı Nesrin Serin katıldı.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Ödül Töreninde, En hızlı Büyüyen Kadın Kooperatifi Jüri Özel Ödülünün sahibi Afyon’dan S.S. Çay Kadın Kültür Evi Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi oldu. En hızlı Büyüyen Kadın Kooperatifi kategorisinde ödülü Manisa’dan S.S Alaşehir Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kazandı. 

İlham Veren Öykülerle Kadınlar Anlatıyor kategorisinde ödülünü Kütahya’dan Jojo Boutique Tekstil Aksesuar ve Mobilya İthalat İhracat Limited Şirketi kazandı. En dijitalleşen Kadın Girişimci ödülü Özerdem Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Uşak’a gitti.

Kadın istihdamını en çok artıran şirket üçüncüsü, Kütahya’dan Özmay Group Tekstil, ikincisi Afyonkarahisar’dan AKD Kids Anaokulu Özel Eğitim Öğretim Hizmetleri LTD. ŞTİ., birincisi Kütahya’dan Özak yurt Hizmetleri Mimarlık Mühendislik Gıda Otomotiv Truizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi oldu.

En hızlı büyüyen kadın girişimci üçüncülük ödülüne Kütahya’dan Toprak Ticaret Nüfide Erdurgut, ikincilik ödülüne Kütahya’dan Özak Yurt Hizmetleri Mimarlık Mühendislik Gıda Otomotiv Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, birincilik ödülüne sahibi Afyon’da Savaş Besi Çiftlikleri layık görüldü.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *