ÇOCUK VE BESLENME

469

         İnsanlığın en önemli değerlerinden birisi olan beslenme ve dengeli beslenme oldukça önemli olup yeteri kadar besin alamayanların yaşamaları sağlıksız sorunlu ve en önemlisi de beyin algılarının düşük seviyede kalmasıdır.       

      Son zamanlarda kamu oyunda seslendirilen hatta siyasilerin söylemlerine konu olan çocukların ve okuma çağındaki çocukların yeterince beslenememesi sıkıntılı bir durum. Aslında olaya sağlıklı büyüme penceresinden bakıp, doktorlarında işaret ettiği bir konu sağlıksız beslenme yada beslenememe.

    Olaya siyasi yaklaşmak yanlış, bazı partilerin seslendirdiği seçim beyannamelerine aldığı bu konu bence siyaset üstüdür .Sağlıklı bir toplum için önemli olan bireylerin dengeli ve sağlıklı olmaları demek daha üretken daha bilgili olmaları demektir.  SAĞLAM KAFA SAĞAM VÜCUTTA olur terimi aslında hepimize ders olması gereken temel konudur. Dediğim gibi olaya siyasi yaklaşmak abestir. Devletin görevi vatandaşlarını sağlıklı ve mürehfeh biçimde yaşatmaktır, yani bu siyasi değildir.

    Gelelim asıl konuya geleceğimizi şekillendirecek olan çocuklar ve okul çağındaki çocukların iyi beslenmesi demek daha bilgili, daha aktif, daha üretken bir toplum demektir. Bakıldığında ülkedeki gelir dağılımı bozulunca  belirtilen beslenme maalesef olumsuz hale geldi, ama çaresi yok demek değil. Çaresi burada Devletin, hükümetin, Milli eğitim bakanlığının devreye girerek okullarda hele ilköğretim çağlarındaki çocukların daha iyi beslenmesini sağlayacak koşullar oluşturma zorunluluğu vardır. Ayrım yapmaksızın tüm çocukların beslenme çantası ile barışık olması ve yeterli, kalorili besinler alması sağlanacak bir uygulamaya geçmek zorundalar.

    Aileler çocuğuna okula giderken harçlık vermekte zorlanmaları  ortada iken ailelerin verdiği harçlığın okul kantininde yetersiz olması üzücü, oysaki eskiden okul kantinlerini okul kendi işletir ve kar amacı gütmez öğrencileri yolunacak kaz görmezdi, şimdilerde okul kantinleri özelleşince maalesef harçlıklar yetmez oldu, bu konuda okul kantinlerinde gıda yerine okul malzemeleri gibi maddelerin satılması sağlanmalı, defter, kalem, silgi mendil gibi.

   Okullarda beslenme saati oluşturulup beslenme konusunda önlerine temel gıda maddesi ve besleyici maddeler koymak daha efdal. Olmazsa olmaz olan süt, peynir, muz gibi gıdalar vererek hem beslenme hem de beyinlerin daha iyi çalışmasını sağlayarak geleceğimiz yavrularımızı koruma altına almak zorundayız, bunu yapmak devletin asli görevi olmalı.  Başta dediğim gibi bu konu siyaset   değil bilimsel konudur.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *