DOĞRU YOL BULUNDU

437

Emeklilerin çalışan ve çalışmayan diye iki ayrılmasının en başından yanlış olduğunu ifade eden Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi Başkanı İlhan Bintez, yeni çalışma ile vatandaşın itiraz seslerine kulak verildiğini ve doğru yolun bulunduğunu belirtti.

Çalışan emeklilerin 5 bin TL’lik ikramiye ödemesinin dışında bırakılmasına yükselen seslerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ikramiyenin tüm emeklileri kapsaması TBMM’de görüşülecek.

‘ZATEN PRİMLERİ DEVLETE VERİLİYOR’

Emeklilerin çalışan ve çalışmayan diye iki ayrılmasının en başından yanlış olduğunu ifade eden Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi Başkanı İlhan Bintez, “Emeklilerimizin hiçbir şekilde ayrılmaması gerekiyordu. Çünkü çalışan emekliler, ziraat odasına kayıtlı olanlar çiftçiler hariç, 4 bin TL’nin üzerinde prim veriyorlar. 5 bin TL ile onun bir aylık primini geri vermiş olunuyor. Devletin çalışan emekliden 12 ay devlete yatan sigorta primi var, vergisi, muhtasarı var. Bunların alınmamış kabul edilip oraya verilmesi mümkündü. Ama ne düşünüldü ne yapıldı bilemiyoruz. O yüzden emekliler çalışan ve çalışmayan olarak ikiye ayrılmıştı.” İfadelerini kullandı.

VATANDAŞIN SESİNE KULAK VERİLDİ

Yeni çalışma ile vatandaşın itiraz seslerine kulak verildiğini ve doğru yolun bulunduğunu ifade eden Bintez, çalışan, çalışmayan, ziraat odalarına kayıtlı olan tüm emeklilerin tek seferlik 5 bin TL’lik ikramiyeden faydalanacağını belirtti.

Dul ve yetim aylığı alanlara ise maaşları oranında ikramiye verileceğini ifade eden Bintez, “Kimisine 3 bin 750 TL, kimisine Bin 250 TL verilecek. O düşük oldu, tamamı verilebilirdi. Onlar zaten sıkıntıdalar, düşük maaş alıyorlar. Bir kereye mahsus sevindirilebilirdi. Halen tamamıyla bu iş halledilebilmiş değil.” Şeklinde konuştu.

“Bugün yarın emekli olanlara da ikramiye verilecek” şeklinde konuşan Bintez, yasa çıkan kadar emekliye ayrılan vatandaşların da ikramiyeden faydalanabileceğine dikkat çekti.

KAPSAMI GENİŞLETİLECEK

Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla emeklilere ödenen 5 bin TL’lik ikramiyenin kapsamı genişletiliyor. Tek seferlik verilecek ikramiyeden çalışan ve Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydı bulunan emeklilerin kapsam dışında tutulmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı sonrası ikramiye imkânın tüm emeklilerin faydalanması için çalışma başlatıldı. Kanun teklifinin TBMM’ye gelmesinin ardından torba yasaya eklenecek.

Düzenlemenin Kütahya’da binlerce, Türkiye’de milyonlarca emekli tarafından memnuniyetle karşılandığını ve vatandaşın sesinin duyulduğunu ifade eden Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi Başkanı İlhan Bintez, konuya dair açıklamalarda bulundu.

‘MAAŞLAR İYİLEŞİTİRİLMELİ’

Yasa çıkana kadar emekliye ayrılmış olanlar da ikramiye imkânından yararlanacağını ifade eden Bintez, ikramiyenin dışında maaşların iyileştirilmesi talepleri de olduğunu belirtti.

Emekliye enflasyon oranında yapılacak zam yeterli olmayacağını vurgulayan İlhan Bintez, “Temmuz ayından bu yana beşinci ayı geçiriyoruz. Bizim her ay en azından o ay çıkan enflasyon kadar, açıklanan enflasyon rakamı kadar kaybımız var. Bize zam yapılmayacak ki. Ocak ayında bizim kayıplarımız telafi edilmeye çalışılacak.” İfadelerini kullandı.

‘ZARARIMIZ 6 AY SONRA KAPANIYOR’

Açıklanan enflasyon rakamlarının çoğunlukla gerçek rakamlar olmadığının altını çizen Bintez,  “Aslında çıkması gereken başka bir rakam.” Dedi. Yapılması gerekenin bütün emekliler için seyyanen zam olduğuna dikkat çeken Bintez, “Bizim yüzleri bir kenara bırakmamız gerek. Maaşlar oranında seyyanen zam yapılıp herkesin gelirinin artırılması gerek. Çünkü biz Ocak ayından itibaren enflasyona ödemeye yapmaya başlayacağız ve yine geriye düşeceğiz Üstelik de 6 ay bekliyoruz. Yani zararımız 6 ay sonra kapanıyor.” Şeklinde konuştu.

Maaşların iyileştirilmesini talep ettiklerini ifade eden Bintez, Kütahya insanının teslimiyetçi yapısına değinerek emeklilerin çoğunun geçim zorluğu yaşasa da “Başka yapacak bir şey yok” anlayışında olduğuna değindi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *