BU ENGELLİLERİN KANAYAN YARASI

389

Engellilerin hem yerel hem ulusal siyasette söz sahibi olmasının sağlanması gerektiğini belirten Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, derneklerin, parti yönetimlerinde ve yerel seçimlerde engellilere yeterli kota verilmediğini vurgulayarak “Bu durum bugüne kadar engellilerin kanayan bir yarası olmuştur” dedi.

Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, engellilerin siyasette yeterince temsil hakkı bulamadığına dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

‘SİYASİ PARTİLER BU NOKTADA YETERSİZ’

Ülkemizde nüfusun yüzde 10’unu engelliler oluşturduğunu açıklayan Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış engellilerin aileleri ile birlikte bu oran ele alındığında yaklaşık ülkemiz nüfusunun yüzde 40’lık bir kesimine hitap ettiğini dile getirdi. Bu oranın hiç de azımsanmayacak ve yok sayılmayacak kadar yüksek olduğuna vurgu yapan Barış “Engellilerin topluma kazandırılması, istihdam edilmesi, eğitim sosyal ve kültürel alanlarda gelişimlerine katkı sağlanması hususunda oluşturulan sivil toplum kuruluşları ve sendikalar bu amaçlar doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedirler. Ancak maalesef siyasi partiler bu noktada yetersiz kalmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

Gerek parti yönetimlerinde gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi için milletvekili seçimlerinde, gerekse yerel seçimlerde engellilere yeterli kota verilmediğini kaydeden Barış “Bu hususta gereken önem gösterilmemektedir. Bu durum bugüne kadar engellilerin kanayan bir yarası olmuştur. Gerek ülke yönetiminin belirlenmesinde gerekse yerel yönetimlerin belirlenmesinde engelli vatandaşlar da kullandıkları oylarla iradelerini göstermekte seçimlerini gerçekleştirmektedirler” şeklinde konuştu.

BİZLERDEN BİRİLERİ DAHA İYİ ANLATABİLİR

Siyasi partilere çağrıda bulunan Barış, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek mahalli idareler seçiminde siyasi partilerin Belediye Meclis üyeliklerine engelli vatandaşları seçilecek yerlerden aday göstermesi gerektiğini vurguladı. Engellilerin de yerelde söz sahibi olmasının sağlanması gerektiğini belirten Barış “Belediye meclisimizde de engelli arkadaşlarımızın sayısı artmalı. Engelli sivil toplum kuruluşlarının içerisinden gelen bu işi gerçekten bilen insanların orada yer alması, bizim yerel yönetimler safhasında da temsil edilmemiz bizim için çok önemli. Belediye meclisimizde şu an bir görme engelli ve bir bedensel engelli arkadaşımız var. Kamuda yüzde 3 çalıştırma kotası var. Biz istiyoruz bu kota belediye meclisimizde de uygulansın. TBMM de uygulansın. Buralarda bizlerin durumunu ancak bizlerden birileri daha iyi anlatabilir” ifadelerine yer verdi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *