ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ’NDEN DİKKAT ÇEKEN KAMU SPOTU ‘BEN DE BİR BİREYİM’

289

Görme engellilerin sosyal hayata karıştığında muhatap alınmadığını ve orada yokmuş gibi davranıldığını belirten Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, “Ben de Bir Bireyim” kamu spotunda buna dikkat çektiklerini belirtti. Barış, vatandaştan bu konuda duyarlılık beklediklerini vurguladı.

Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şubesi, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasında Yüzüncü Yıl Kültür Sanat ve Fotoğraf Derneği ve Kütahya Özel Eğitim ve Down Sendromlular Derneği işbirliği ile hazırlanan kamu spotunu kamuoyuna sundu.

“Ben de Bir Bireyim” ismi verilen video ile vatandaşlardan sosyal hayata karışan görme engellilere duyarlı davranmaları istendi. Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış hazırladıkları kamu spotu hakkında bilgi verdi.

‘HAYATA KARIŞTIĞIMIZDA

YOKMUŞUZ GİBİ DAVRANILIYOR’

Toplum içerisinde yaşadıkları en önemli sıkıntılardan birine dikkat çeken İsmail Barış, “Gören birisiyle bir yere gittiğimizde bizi muhatap almak yerine, bizimle iletişime geçmek yerine yanımızdakiyle iletişime geçiyorlar. Bu da gerçekten bizim arkadaşlarımız içerisinde üzücü bir durum oluşturuyor. Özellikle özgüven eksikliği oluşturuyor. Bu durum otobüslerde de yaşanıyor. Otobüse binerken vatandaştan adeta bir çanta tutarmış gibi oturtuyor bizi. Daha sonra görme engelliye değil başka birine ‘bu nerede inecek’ diyor. Görme engelliden “bu, şu, o diye o kişi orada yokmuş gibi bahsediliyor.” Dedi.

‘ENGELLİLER MUHATAP ALINMIYOR’

Bu gibi söylemlerin görme engellilerin sosyal hayata karışmak için gösterdiği çabaya ket vurduğunu ifade eden Barış, “Bu durum bizim arkadaşlarımızın özgüvenini zedeliyor. Böyle olduğunda dışarı çıkmak istemeyen ve bu tür yerlerde bulunmak istemeyen görme engelli arkadaşlarımız oluyor. Çünkü ‘toplum bizi muhatap almıyor’ diyorlar.” Şeklinde konuştu.

‘DUYARLILIK İSTİYORUZ’

Dernek olarak en büyük ve öncelikli hedeflerinin görme engellileri topluma kazandırmak, onların toplum içerisinde yer almasını sağlamak olduğunu ifade eden Barış, “Biz de buna dikkat çekmek amacıyla “bende bir bireyim” isimli kamu spotu hazırladık. Vatandaşlarımızdan destek istiyoruz. Duyarlılık istiyoruz. “Ben de Bir Bireyim” videosuyla da bunu sağlamayı hedefliyoruz.” Dedi.

Kamu spotunun çekimlerini Yüzüncü Yıl Kültür Sanat ve Fotoğraf Derneği ile birlikte Bi Tebessüm Down Kafe’de yaptıklarını ifade eden Barış, işitme engellilere hitap etmesi için kamu spotunda altyazı da kullandıklarını vurguladı.

‘BEYAZ BASTONA İHTİYACI OLAN

DERNEĞİMİZDEN ÜCRETSİZ ALABİLİR’

Kamu spotunu 7-14 Ocak Beyaz Baston ve Görme Engelliler Haftasına hazırladıklarını ifade eden İsmail Barış, “Bizim için de özel bir anlamı oldu. Kütahya da görme engelli olup beyaz bastona ihtiyacı olan arkadaşlarımız olursa eğer bizim derneğimizden beyaz bastonlarını ücretsiz bir şekilde alabilirler.” Dedi. 14 Ocak Beyaz Baston ve Görme Engelliler Haftasının başlangıcı itibariyle üyelere yönelik bir balık ekmek etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Barış, hem üyeler hem de ailelerinin  dernek içerisinde bir araya geldiğini dile getirdi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *