ŞEHRİN SİMGESİ ELİMİZDEN KAYIYOR

253

Eski ve yeni bürokratların bir olup el birliği ile şehrin simgesi Çinili Cami’yi yıkmak için uğraştığını belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar, alanında uzman birçok mimarın güçlendirilebileceği görüşünü beyan etse de; kimsenin değerlendirmede bulunmadığına değindi. Olçar, “Şehrin simgesi elimizden kayıyor.” Dedi.

‘BİR AKIL TUTULMASI’

Eski ve yeni bürokratların bir olup el birliği ile şehrin simgesi Çinili Cami’yi yıkmak için uğraştığını belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar, bu akıl tutulmasına Kültür Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığının son noktayı koymasını temenni etti.

 ‘YIKMAK EN KOLAYI’

Alanında uzman birçok mimarın Çinili Cami’nin çelik kaplama ve mini fore kazıklar ile güçlendirilebileceği görüşünü beyan etse de; kimsenin değerlendirme, dinleme gayretinde bulunmadığına dikkat çeken Olçar, “Çünkü yıkmak en kolayı. Şehrimin tarihi simgesi elimizden kayıp gidiyor.” Dedi.

2018’DE İBADETE KAPANMIŞTI

2018 yılında ibadete kapatılmasının ardından Çinili Cami’nin akıbeti, çok uzun zamandır Kütahya kamuoyunda yer alıyor. Cami hakkında son olarak yıkılıp aslına uygun şekilde yeniden yapılması kararı alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar, dünyaca ünlü sanatçı Ahmet Yakupoğlu’nun emaneti Kütahya’ya özgü mavi çinileri ve mimari yapısı ile şehrin simgelerinden olan Çinili Cami’deki son duruma dair değerlendirmelerde bulundu.

‘DÜNYA’NIN HİÇBİR YERİNDE OLMAZ’

Ahmet Yakupoğlu’nun emanetine sahip çıkılamadığını ifade eden Nida Olçar, “Ahmet Yakupoğlu’nun kemiklerini sızlatıyoruz. Dünya’nın hiç bir yerinde şehrin simgesi sahipsiz kalmaz.” Dedi.

Olçar, DPÜ’nün eski Rektörlerinden Remzi Gören’in açıklamalarında çok haklı olsa da kendi döneminde bu konuyu çözüme kavuşturmadığı için onun da sorumlular arasında olduğunu belirtti.

‘CAMİ’Yİ YIKAN ŞEHİR OLARAK

TARİHE YAZILACAĞIZ’

Kültür Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığının bu akıl tutulmasına son noktayı koymasını dileyen Olçar, “Yoksa şehrinin tarihi simgesine sahip çıkamayan, camii yıkan şehir olarak ve bürokratlar olarak tarihe yazılacağız” ifadelerini kullandı.

ENGİN SAĞLAM




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *