‘FAKİRLİĞİ BİTİRECEĞİZ’

192

Belediye Başkanlığına yeniden aday olmasının önemli gerekçeleri olduğunu belirten Başkan Işık şehrin kişi başına düşen gayrisafi milli hasılası ile şehrin Türkiye’nin en fakir illerinden biri olduğunu ifade etti. Işık, “Göçü durdurduk ve sosyal barışı sağladık. En büyük dert artık şu an fakirlikle mücadele fakirliği yenmek için daha çok çalışacağız.” Dedi

Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Bengisu Sosyal Tesislerinde basın mensupları ile bir araya geldi. Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam ve basın mensuplarının katıldığı programda Başkan Işık, Kütahya’da görev yapan basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.

ADAYLIĞININ GEREKÇELERİNİ SIRALADI

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle basın mensuplarıyla bir araya gelen Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, önemli açıklamalarda bulundu. Adaylık sürecinin başladığını ifade eden Başkan Işık, hizmetlerinin devamı konusunda vatandaşından emanetini için talepte bulunmaya başlayacaklarını açıkladı. Yeniden aday olmasının önemli gerekçeleri olduğunu belirten Başkan Işık, “Bu şehri dünya şehirleri arasına sokacak projelerin etaplarına başladık, tamamlanması gerekiyor. Bu şehrin zenginleşmesi gerekiyor. Bu şehrin kavgaları, kavgalı yönetimleri geride bırakması ve bunu gelenek haline getirmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

ÖNCELİĞİMİZ ŞEHRİ DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRMEK

En büyük projelerinin şehri depreme dayanaklı, dirençli hale getirmek olduğunu vurgulayan Işık, dayanıksız yapıların dönüştürülmesi ile ilgili kentsel dönüşüm, yenileme projelerinin öncelikli olduğunu belirtti. Çok büyük mesafe kaydederek ulaşımı giderek rahatlattıklarına değinen Işık, ikinci öncelikleri olan Ulaşım Master Planı çerçevesinde yapılacak önemli çalışmalar olduğunu belirtti.

‘TÜRKİYE’NİN FAKİR İLLERİNDEN BİRİYİZ’

Kütahya’nın her yönüyle komşuları ile rekabet eden bir şehir halinde geldiğini altını çizen Başkan Işık, “Nüfusumuz sürdürülebilir genç nüfus olarak ortalamayı yakaladı ama şehir zenginleşemedi. En büyük dert artık şu an fakirlikle mücadele. Bu dönem hazırlığımız bu olacak. Öncesinde de vardı ancak altyapısı olmadan bu olmuyor. 2022 rakamları ile 8bin 442 dolarlık kişi başına gayrisafi milli hasıla ile 30’uncu sıradayız. Türkiye ortalaması 12 bin dolar civarında. Dolayısıyla Türkiye’nin fakir illerinden birisiyiz. Bundan sonraki 5 yılda öncelikli olarak çözmemiz gereken konulardan fakirliği bu şehirde bitirmek. Artık şehri büyütüyoruz.” Dedi. Göçü durdurduklarını ve sosyal barışı sağladıklarını ifade eden Başkan Işık, fakirliği yenmek için daha çok çalışmaları gerektiğini vurguladı.

‘FİKİRLERİMİZDE GELİŞME VAR AMA DEĞİŞME YOK’

Geçmiş seçimlerde iki kere aday olmuş ve şu anda belediye başkanı ve aday olarak tekrar seçim yarışı içerisinde olduğunu dile getiren Işık, şu ifadeleri kullandı: “Fikirlerimizde gelişme var ama değişme yok. İlk başkanlık adaylığımda da sonraki dönemlerdeki adaylıklarda da sevdamızın Kütahya olduğunu bu şehrin dertlerini çok iyi bildiğimizi, göç veren bir şehiriz ve önce göçü durdurmamız gerektiğini yaşlı şehrin gençleştirilerek diğer şehirlerle rekabet edebilir bir noktaya getirilmesi gerektiğini biliyoruz. Çok adaylı bir seçimin olması bu şehrin menfaatin. Bir adayın görmediği ihtiyacı diğeri görüp proje hazırlayabilir. Ben kendi adıma diğer adayların vaatlerinde bu şehir için değerli gördüğüm projeleri seçilirsem de değerlendiririm.”

ÇEVRE YOLU İÇİN TALEP İLETİLDİ

5 yıllık icraat dönemlerinde sosyal barışı sağladıklarını ifade eden Başkan Işık, “Kurumlarımın hiçbiri birbiriyle kavga etmedi. Ettiyse de belediye olarak biz onun içinde yer almadık. Devlet kurumları arasında kavga olamaz. Bu şehir hep bundan kaybetti. Aynı masa etrafında isteğimiz zaman toplanabilecek bir atmosfere geldik.” Dedi. Çevre yolunun şehir içi yol olarak belediyeye devriyle ilgili resmi yazıyı yazdıklarını ifade eden Başkan Işık, “Karayolları Genel Müdürlüğü orayı çevre yolu sıfatından çıkarır da belediye devrini gerçekleştirirse iki yolun kenarını daha hızlı ve kolay değerlendirme imkânına kavuşacağız. Çünkü şu an oraya bir iş yeri açsanız bile Karayolları Genel Müdürlüğünden geçiş izni almadan herhangi bir işlem yapamıyorsunuz. Birisinin evet dediğine başka birisi hayır diyebiliyor. Bunlardan kurtulmak adına konuyu ilettik.” Dedi. Ulaşım Master Planı ile 2040 yılına kadar şehrin rahatlaması adına ışık olacak projeleri uygulamaya devem edeceklerini ifade eden Başkan Işık, mevcut sanayi alanlarının işyerleri ile doldurulması ve şehrin diğer alanlarındaki eksiklerin giderilmesi konusuna devam eden çalışmalarını aktardı.  

ALT YAPI SORUNU KALMADI

Kütahya Belediyesinin 150 yıllık döneminde yol ağının toplam 400 km. olduğunu belirten Başkan Işık, “Şu an fiilen 450 km. ve devam eden ham yol çalışmalarıyla beraber yol ağımız 550 km.’ye çıkıyor. Yıllık ortalama 3 km yol kazandırılan Kütahya son 5 yılda 30 km yeni yol ağına kavuşan bir şehre dönüştü.” Dedi. Yeni yolların hem trafiği rahatlatacağını hem de mahallerin ihtiyaçlarının çözülmesine yarayacağını belirten Işık, yeni yerleşime açılan mahallerin dışında diğer yerleşik mahallerde artık alt yapı sorunun kalmadığını belirtti. Artık tek bir işyerini ve konutu suyun basmadığını vurgulayan Işık, diğer projelerini seçim süreci boyunca kamuoyuyla paylaşacağını ifade etti.  

‘HER ADAY DEĞERLİ

AMA USÜL UYGULANMALI’

Kütahya Belediyesine ait tüm veriler ve resmi kayıtların belediyenin internet sitesinden yayınlandığını ifade eden Başkan Işık, “ Belediye başkanı adaylarımızdan ve ekiplerimizden bazıları bazı özel bilgiler için belediyemize başvuruyorlar. Belediyemiz de çalışan personelin aklını girip hayatıyla oynayacak yanlış işler yapıyorlar. Bana gelip “şu veriler isteniyor” deniyor. Arkadaş “Bu veriler zaten internet sayfasında var. Söyleyin o arkadaşlara belediyenin sayfasına girsinler. Orada var resmi raporlar var. Resmi raporlar, denetim raporları yayınlanıyor. Hepsi var.”diyorum. Demek ki arkadaşlar merak edip belediyenin internet sitesinde bakmıyor. Belediye çalışana ‘Biz gelirsek seni müdür yaparız. Şu bilgileri gizlice aşırıver” gibi yöntemlere başvurmaya gerek yok. Bizden istesinler veririz. Vatandaştan gizleyecek bir şeyimiz yok ki her kuruşu kayıt altına alınmış bir belediyenin bir şey saklama şansı yok. Gelirler önce belediye başkanına ya da kurumun yöneticisine nezaket ziyaretinde bulunurlar. Orayı dolaşmak istiyoruz derse tamam deriz. Ama belediye başkanına selam vermeden örneğin itfaiye binasına giderseniz orası iş yeri. O kurumlar çalışıyor. Kurum yöneticisinin izni olmadan o kurumda çalışan devlet memuruna ya da işçiye gidip kafasına göre görüşeceğim diyemez. Bu inanıyorum ki art niyetle yapılan bir olay değildir.” şeklinde konuştu. Her belediye başkanı adayının kendileri için çok kıymetli olduğunun altını çizen Işık, belediyenin kapısının usulü uygulayan her adaya açık olduğunu vurguladı.

‘MALİYETİ YOK!’

Ekonomik sıkıntılar dahil olmak üzere her şeyi göze alarak Kütahya’da kalmayı tercih etmiş her vatandaşın çok kıymetli olduğunu ifade eden Işık, “Kütahya’nın bir kişi bile nüfusunun artması önemli. Bu ay itibariyle toplam 168 milyon lira devletimizin gelirlerinden pay alıyoruz. 270 bine böldüğünüzde bir kişi başına yaklaşık 800 lira geliyor. Bu ay ay değişiyor. Yıl bazında ortalama 500 lira geliyor. Biz bir sosyal sorumluluk projesiyle 3 ay evinde çıkamamış. 70 yaşındaki teyzeyi ılıcada hamama götürüyoruz diye bizi eleştirenler var. Maliyeti yok! O kadın 70 sene bu şehre her ay 500 lira bugünkü rakamla katkıda bulunmuş. Başka katkılarından hiç bahsetmesek bile bu yeterlidir. Onun için her bir vatandaşımız değerli. Her türlü sosyal ve kültürel proje olarak ne yapılabilecekse yapmaya devam edeceğiz.” Dedi.

‘ZENGİNLEŞEN KÜTAHYA HEDEFİMİZ’

İl bazında gayrisafi yurtiçi hasıla açısından şehri değerlendiren Başkan Işık şu ifadeleri kullandı: “7 bin 298 dolar kişi başına yıllık gayrisafi milli hasılamız ile 27. sıradaydık. 2020 yılında pandemi etkisiyle sıramız değişmedi ama 6bin 821 dolara geriledi. Ekonomik şartların ağırlaması nedeniyle bizde de düşüş yaşandı. 2021 de 29. Sıraya gerilemiş ancak kişi başına 7412 dolara çıkmışız. 2022 rakamları ile 8bin 442 dolarlık kişi başına gayrisafi milli hasıla ile 30’uncu sıradayız. Türkiye ortalamasında iyi yerlerde olan Kütahya, milli gelir açısından ortalamanın çok altındaysa, vatandaşlarımız potansiyele rağmen şehrin hak ettiği dönüşümü kendi bütçelerinde hissedemiyor demektir. Bunu çözmek zorundayız. Onun için hem ticari alanların artırılması hem de turizm yol ticareti artı sanayide şehrimizi mutlaka gelir elde eden bir şehre dönüştürmek zorundayız. Bu yüzden geçtiğimiz dönemde sanayi alanlarının genişletilmesi konusunda çok ciddi faaliyetlerde bulunduk. Sanayi alanlarımızın imar düzenlemeleriyle 16 milyon metrekareye çıkardık. Zafer OSB’nin de ilavesiyle bunu 31 milyon metrekareye çıkardık. Bunun ekonomiye döndürülmesi, iş sahalarının açılmasıyla hem istihdama hem de milli gelire katkı açısından hızlı bir şekilde uygulamaya geçilmesi gerekiyor. Önümüzdeki 5 yılda bu ana sorunu çözmek için çalışacağız. Diğer konularda Türkiye’yi geride bıraktık. Ortalamanın çok üzerindeyiz ama ekonomi konusunda ortalamanın altındayız. Zenginiz diyeceğiz. Yani büyüyen gelişen ve zenginleşen Kütahya hedefimiz.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *