KÜLTÜR VE SANAT EVİ SARI KONAK’TA TUZ ODASI KURULDU ‘TÜM CEFAKÂRLIĞI TUZ ÜSTLENİYOR’

232

Kültür ve Sanat Evi Sarı Konak’ta kurulan tuz odasının Kütahyalılara şifa dağıtacağını ifade eden Ülke Değerlerini Tanıtma Kültür ve Sanatını Geliştirme Derneği Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Abdurrahman Yıldız, tuzun Türk kültüründeki önemine dikkat çekerek “Tuz tüm cefakarlığı kendisi üstlenir.”dedi.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı, Ülke Değerlerini Tanıtma Kültür ve Sanatını Geliştirme Derneği Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Abdurrahman Yıldız, Kültür ve Sanat Evi Sarı Konak’ta kurulan tuz odası hakkında açıklamalarda bulundu.

ÇAMURUN FAYDALARINI SAYMAKLA BİTMİYOR

Kütahya’da vatandaşların misafiri geldiği zaman gözleri arkada kalmadan misafirini Kültür ve Sanat Evi Sarı Konak’ta ağırlayabileceğini belirten Abdurrahman Yıldız, “Misafirlerimiz keyifle kahvelerini yudumlayabilecek. Aynı zamanda çamurla oynama fırsatı bulacaklar. Çamurla oynamak stres atar. Nefesini çamura yolluyorsun. Bileklerin güçleniyor. Benim ömrüm çini hamuruyla geçti. O yüzden hala benim oğlum bilek güreşinde beni yenemez. İşte bunlar çamurla oynamanın faydaları insanlara bunları anlatacağız.” Şeklinde konuştu.

‘TUZ HAKKI EKMEK HAKKININ ÖNÜNDE’

Kültür ve Sanat Evi Sarı Konak’ta kurulan tuz odası ile vatandaşlara tuzun faydalarını anlatacaklarını ifade eden Yıldız, “İnsanlarımız da bundan yararlansın istiyoruz. Bizim kültürümüzde, Türk devletlerinde tuz hakkı diye bir şey vardır. “Tuz hakkı mı?, Ekmek hakkı mı?” dersek tuz hakkı ön plana çıkar. Neşemiz yerinde olmadığında “Hiç tadımız tuzumuz yok” diyoruz. Tuzun ilahi bir yönü de var. Tuzun olduğu yere cin şeytan giremez. Küçük çocuğun başına bir tuz taşı koyduğunuz zaman hem evin içindeki toksinleri o taş toplar hem 3 harflilerden de korur. O yüzden tuz çok mühim bizim kültürümüzde. Padişahımız sormuş “Beni ne kadar seviyorsunuz” diye. Kimisi “Havalar kadar” demiş kimisi “Dünyalar kadar” demiş. Biri gelmiş “Ben seni tuz kadar seviyorum” demiş. Padişah kızmış. Padişahın aklında kalmış neden böyle dedi diye. Yedirememiş kendine tuzu yasaklamış ülkede. Yemeklere tuz katılmayınca sarayında tadı tuzu kaçmış. Tuz bu kadar önemli bir şey.” Dedi.

‘HER EVDE TUZ TAŞI OLMASI LAZIM’

Tuzun de devir tuzu, göl tuzu var ve kaya tuzu olmak üzere 3’e ayrıldığına değinen Yıldız, kaya tuzunun önemine değindi. Yıldız, “Mesela konağımızda ki tuz odasında ne bir örümcek ağı var. Fare girse fare yaşayamaz. Tuz kendini koruma altına alıyor. Sigara dumanı dahil tuz onu kendisine hapseder. Her evde muhakkak bir tuz taşı olması lazım. Televizyonun yanında bilgisayarın yanında. Tuz bütün toksinleri kokuyu dumanı içine hapsediyor. Tuzda beyazlık oluşuyor. Tüm cefakarlığı tuz kendisi üstleniyor.” İfadelerini kullandı.

Belediye Başkanı ve Genel Merkez Yerel Yönetimler Komisyon Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın ekibiyle birlikte Türk Dünyası Şubesini ziyaret ederek kumda kahve içip, Kütahya yemekleri ve kültürel çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldığını açıklayan Yıldız, yapılacak projelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.

BAŞKAN IŞIK ‘ÖNEMLİ BİR KAZANIM’ DEDİ

Başkan Işık’ın şehre ve derneğe katkı sağlayacak her türlü projede kendilerini desteğe ve desteklemeye devam etmesinden duyduğunu memnuniyeti ifade eden Yıldız, Belediye Başkanı Alim Işık’ın, ayrıca dernek binası olan Sarı Konak Kültür ve Sanat Evinin Kütahya için önemli bir kazanım olduğunu dile getirdiğini ve Sarı Konak Kültür Evinde düzenlenen yerel & yöresel yemekler, el sanatları ve eserlerinin Kütahya için önemini vurguladığını aktardı.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *