ADIM ADIM SEÇİME GİDİYORUZ  

304

*Irak’ın kuzeyinde çıkan çatışmada Şehit düşen kahraman askerlerimize Cenâb-ı Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabırlar, yaralı askerlerimize âcil şifalar diliyorum. Başımız sağ olsun.

***        

Havalar iyice soğudu.. Lâkin, siyaset oldukça sıcak.

Türkiye adım adım yerel seçimlere gidiyor.

Bugün itibariyle 31 Mart seçimlerine tamı tamına 70 gün kaldı.

Bir önceki, 2019 yerel seçimleri de 31 Mart’ta yapılmıştı.

***

Seçim sandığı her geçen gün biraz daha yaklaşıyor. Siyasi partiler bir yandan aday açıklama toplantıları yaparken, bir yandan da YSK’nın  seçim takvimine göre teknik çalışmalarını yürütüyorlar. Adaylar da hem sahada çalışıyor, hem de halkın nabzını yokluyor.

***

Şu ana kadar AK Parti dışında üç siyasi parti başkan adayını açıkladı.

AK Parti ilkini geçtiğimiz hafta sonu İstanbul‘da yaptığı belediye başkan adaylarını açıklama toplantısının ardından dün de Ankara’da 2.nin yapılması plânlanan ve aralarında Kütahya’nın da olduğu belediye başkan adayları açıklama toplantısını Irak’ın kuzeyinden gelen ve içimizi yakan şehit haberleri üzerine erteledi. CHP ve İYİ Parti’de hafta sonu etkinliklerinin ertelendiğini duyurdu.

Adaylarını açıklayan üç partiden MHP mevcut Belediye Başkanı Sayın Alim Işık’ı tekrar, CHP 2019’daki adayı Sayın Eyüp Kahveci’yi yeniden, İYİ Parti de  bu sefer Sayın Ahmet Tekdemir’i aday gösterdi.

AK Parti belediye başkanı adayı da malum Irak olayı nedeniyle diğer illerle birlikte önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.

Bu arada, diğer partilerden hangisinin kendi adayı ve logosuyla seçimlere gireceği, hangisinin ittifak anlayışıyla bir başka adayı destekleyeceği gelişmelere göre şekillenecektir.

***

Seçmen ve sandık sayıları henüz kesinlik kazanmış değil. Ancak,14 ve 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimlerine göre İl genelinde 430 bin 548, Merkez ilçede yani il merkezinde 192 bin 981 seçmen bulunuyor. Partilerin 14 ve 28 Mayıs’ta il merkezinde aldıkları oyların yüzde oranlarına bakıldığında: AK Parti’nin %45.77,  CHP’nin%19.91, İYİ Parti’nin  %10.8,  MHP’nin %9.72 ve Yeniden Refah Partisi’nin de %7.24 olduğu görülüyor.

***

Yerel seçimler zaman zaman sürprizlerle sonuçlanmıştır. Uzak ve yakın geçmişte bunun örneklerine hep birlikte şahit olduk.

Önceki yazılarımızın bazılarında değindiğimiz gibi; siyaset risk alır, hata götürmez.İster genel seçim olsun, isterse yerel seçim olsun bu böyledir. Siyaset duayenleri bu mevzuları daha iyi bilir.

Adayın profilinden meclis üyesi listelerine.. Halkın beklentilerinden.. Hayatın gerçeklerine kadar her şey belirleyici ve önemlidir.

Seçim sosyal medyada değil, sandıkta kazanılır. Ve.. Sandık kapalı bir kutudur, açılmadan bilinmez.

Yazımızı 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’in o meşhur sözüyle bitirelim. Siyasette 24 saat uzun bir süredir.

Sağlık ve esenlikler dilerim.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *