PAVYONLAR NEDEN KAPATILDI?

707

Kütahya Valiliği Vefa Mahallesi pavyonlarda yaşanan adli olayları tek tek açıkladı. İl genelinde pavyon sayılarının diğer çevre illere göre fazla olduğu belirtilen açıklamada iş yeri sahiplerinin uyarılara rağmen güvenlik görevlisi istihdam etmediği ifade edildi. 

Kütahya Valiliği Vefa Mahallesi Sardunya Sokak no:10/11 sayılı adresler üzerinde pavyon ruhsatlı alkollü işletme olarak faaliyet gösteren işletmelerle ilgili olarak açıklamada yayınladı.

PAVYON SAYISI ÇEVRE İLLERE GÖRE FAZLA

Belirtilen bölge üzerinde kamu düzeni ve kamu güvenliğini tehdit eden, toplumun huzur ve sağlığını bozan asayişe müessir fiillerin meydana geldiği tespit edildiği ifade edildi. Açıklamada; “İçkili yer bölgesi olarak belirlenen bölgede 10 adet pavyon ruhsatlı iş yerinin bulunduğu, ilimiz genelinde pavyon sayılarının diğer çevre illere göre fazla olduğu, bölgede konsomatris çalıştırmak amaçlı faaliyet göstermek isteyen alkollü işyerlerinin sayısının fazlalığından burada fazlaca alkollü insan kalabalığına sebebiyet verdiği tespit edilmiştir.

“Bu durumun bölgede gerçekleşen olay sayılarından anlaşıldığı, bölgenin şehirlerarası karayoluna yakın mesafede olduğu ve bağlantı yollarının ana karayoluna çıkması nedeniyle trafik güvenliği nedeniyle vatandaşların can ve mal kaybı açısından risk oluşturduğu, içkili yer bölgesine 4 adet giriş-çıkışının olmasının kontrol ve denetimi zorlaştırdığı, çevresindeki aydınlatmaların yetersiz olduğu, bölgenin karanlıkta kalmasının yaşanan adli olayların şüphelilerinin tespiti ve delilerin toplanmasında sorun oluşturduğu ve içkili yer bölgesinde gruplar arasında silahlı çatışmalar yaşandığı tespit edilmiştir.” İfadelerine yer verildi.

Belirtilen Bölgede 2022 yılında 92, 2023 yılında Ateşli Silahlar Kanuna Muhalefetten 15, Görevli Memura Mukavemetten 12, Kullanmak İçin Uyuşturucu Madde Bulundurmak ve Uyuşturucu Madde İmal ve Ticaretinden 11, Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulmasından 2, Kasten Yaralamadan 60, Silahla Yaralamadan 4, Kasten Öldürmeden 1 olmak üzere toplam 147 adli olay yaşandı.

2023 yılı içerisinde pavyonlar bölgesinde ve bazı işletme sahiplerinin ikametlerinde yapılan arama ve kontrollerde Ruhsatsız Tabanca ve Bu Tabancalara Ait Çok Sayıda Fişek, Tüfek ve Tüfeklere Ait Çok Sayıda Kartuş, toplam Bin 200 Gr uyuşturucu madde, çok miktarda sentetik ecza ele geçirildi.

2023 yılında 3 pavyonun uyuşturucu madde bulundurmaktan dolayı faaliyetten geçici süreli men edilerek mühürlendiği hatırlatılırken; İl Emniyet Müdürlüğünün işyerlerinin sahipleri veya mesul müdürleriyle görüşülerek olayların yaşanmaması adına birtakım önlemler almaları gerektiği yönünde bilgilendirmeler yaptığı ifade edildi.

UYARILARA RAĞMEN GÜVENLİK GÖREVLİSİ ALINMADI

Pavyonlar bölgesine gelen vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması ve bölgede yaşanabilecek olayları azaltmak adına işletmelerin özel güvenlik görevlisi istihdam etmeleri, işyerine gelen müşterilerin kontrollerini yapıp, x ray cihazı ve dedektör kullanılması hakkında gerekli tebligatın görevliler tarafından işletme sahiplerine 04.08.2023 tarihinde yapıldığı, ancak işletme sahiplerinin herhangi bir özel güvenlik görevlisi istihdam etmediği ifade edildi.

Meydana gelen adli olayların yanı sıra bölgede faaliyet gösteren pavyonlarda yapılan denetimlerde; kapanış saatlerine uymama, çalışanların kimlik bildirimini yapmama, sigortasız çalışan tespiti, yabancı çalışan tespiti, izinsiz canlı müzik sunumu, tütün mamullerinin tüketilmesi, sarhoşluk, gürültü, rahatsız etme, yaşı küçük şahıslara alkollü içki sunumu vb. fiillerden birçok kez tespitler yapılarak gerekli idari işlemler uygulandı. Kütahya Defterdarlığı Çinili Vergi Dairesi Müdürlüğünden akıbeti sorulan idari para cezalarının da çoğunun ödenmediği açıklandı.

RUHSATLARI İPTAL EDİLDİ

Açıklama “3572 Sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanununun 6. Maddesinde ruhsat verilmesini takiben yapılacak denetimlerde 4. Maddede belirtilen “İnsan sağlığına zarar vermemek, çevre kirliliğine yol açmamak yangın, patlama, genel güvenlik, iş güvenliği, işçi sağlığı, trafik ve karayolları, imar kat mülkiyeti ve doğanın korunması ile ilgili düzenlemelere aykırı davranmak kriterlere aykırı beyan ve durumun tespiti halinde verilmiş olan ruhsat yetkili merci veya mülki idare amirince iptal edilerek işyeri kapatılır.” hükmü gereğince; Vefa Mahallesi Sardunya Sokak üzerinde faaliyette bulunan; Beyaz Saray Nightclup, Kristal Nightclup, Agora, Zil Zurna Nıghtclup, Panda Clup, Barcode, Efe Nightclup, Şanzelize Güzel Köy, 43 Oıivyanightclup ve Rio Night Club isimli işletmeler mühürlenerek kapatılarak, ruhsatları iptal edilmiştir.” İfadeleriyle sona erdi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *