‘MUHTAR MAHALLENİN ABİSİDİR ABLASIDIR’ BUNU BİLEREK ADAY OLUN

159

Muhtar adaylarının belediye başkanlığı boyutuna ulaşan vaatler vermesinin seçilince kendilerini mahcup edebileceğini belirten Muhtarlar Derneği Başkanı Kadir Mandal, adayları muhtarlık maaşının masraflara gittiği yönünde de uyardı. Mandal, “Muhtarlık yaptığın sürece mahallesinin “abisi, ablası” oluyorsun.”dedi.

31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken Belediye Başkanı ve meclis üyesi adayları hızla netleşiyor. Gözler siyasi partilerin adaylarına çevrilmişken, mahalle muhtar adayları sahaya inerek, seçim çalışmalarını hız verdiği görülüyor.

BAZI VAATLER BAŞKANLIK BOYUTUNDA

31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken mahalle ve köylerde yaşanan muhtarlık yarışı başkanlık seçimlerini geride bırakmıyor. Kütahya Muhtarlar Derneği Başkanı Kadir Mandal, muhtarlık seçimlerine dair açıklamalarda bulundu. Bazı muhtar adaylarının vaatlerde bulunurken afaki sözler verdiğini belirten Mandal, “Vaatler kimi zaman belediye başkanlığı boyutuna ulaşıyor. Bence muhtarların bu kadar büyük vaatler vermesi doğru değil tabii ki hedefleriniz büyük olabilir bu çok normal ve güzel bir durum. Ancak vatandaş bu hizmeti seçimlerden sonra mahallede yaşıyorsa belediyeden köyde yaşıyorsa İl Özel İdare’den alacak. Her vaadiniz için çaba gösterip üzerine düşmek çok güzel bir şey ama olacak iş vardır, olmayacak iş vardır.” Şeklinde konuştu.

MAAŞ ÇOK NORMAL

Muhtar adaylarının sayısının arttığını ifade eden Mandal, bu artışın bir sebebinin maaşlar olabileceğine değindi. Eskiden şehir içindeki muhtarların ikametgâh, nakil gibi işlemler için ücret aldığını ancak şimdi bu işlemleri nüfus müdürlüklerinin yaptığını muhtarların maaştan başka geliri olmadığını hatırlattı. Muhtarların maaş almasının çok normal olduğuna değinen Mandal, muhtar adaylarını ise bu maaşın muhtarlık yaptığı sürece masraflara harcandığını hatırlattı.

MASRAFLARI MUHTAR KARŞILAR

“Muhtarlık yaptığın sürece mahallesinin “abisi, ablası” oluyorsun.” İfadelerini kullanan Mandal, muhtarlık maaşının akaryakıta, düğünlere gittiğini belirtti. Şu anki adayların uzaktan bakarak muhtarlık maaşının ceplerine kaldığını sanmaması gerektiğini belirten Mandal, “Zaten bizim aldığımız maaş ödenek adı altında. Muhtarlık binalarının doğalgazı, elektriği, suyu, kırtasiye giderlerini muhtar karşılıyor. Çayı, şekeri, kahvesi gibi Karşılama masrafları var. Toplantılara aracınla gidiyorsun. Aldığınız para cebinize girmiyor kendi masraflarını karşılıyor.” İfadelerini kullandı.

 ‘İŞLEYİŞİ BİLEREK VAAT VERİLMELİ’

Her muhtar adayının işleyişi bilerek vaat vermesi gerektiğine değinen Mandal, “Bir yere park yapılacaktır park alanı belediyenin bünyesinde değildir, kamulaştırma yapılması gerekiyordur, başkasının üzerindedir, hazinenin üzerindedir ya da Milli Emlak’ın üzerindedir. Böyle şeyler çıkabiliyor ve istediğinizi yapamayabiliyorsunuz. Yol yaptırmaya kalkıyorsun. Şahıs arsası, hazine ya da Milli Emlak’ın yeri çıkıyor. Bu yüzden yaptıramıyorsunuz.” Şeklinde konuştu. İşleyişi bilmeden vaatte bulunan adayların yarın muhtar seçildiğinde sıkıntı yaşayabileceğini ifade eden Mandal, “Söz vermek bir şey değil sosyal medya da var artık herkes her şeyi görüyor. Yarın seçildiğinde bunları yapamazsan vatandaş sana hatırlatır. O zaman da “belediye yapmıyor, il özel idare yapmıyor” demek zorunda kalacaksınız. Bugün özel idare yapamadıysa, yaptıramadıysa, bir kanunu boyutu varsa bunu vatandaşa anlatamazsın. Vatandaş sen söz vermiştin der.” İfadelerini kullandı.

Muhtar adaylarının kampanyaları için seçim yaklaştıkça daha aktif şekilde çaba göstereceklerini öngören Mandal, pek çok muhtar adayının sosyal medyayı aktif olarak kullandığını ve kampanyalarını bu şekilde yürüttükleri ancak halen çok sayıda muhtar adayının da geleneksel tanıtım yöntemlerini kullandığını vurguladı.  

GENÇ VE KADIN MUHTAR

ADAYLARI SÜREKLİ ARTIYOR

Genç ve kadın muhtar adaylarının sayısının her geçen seçimde daha da arttığına değinen Mandal, bu durumun kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

Muhtar adaylıklarında sayının son ona kadar netleşmediğini ifade eden Muhtarlar Derneği Başkanı Kadir Mandal, bir vatandaşın son gün dahi gelip, kâğıtlarını koyup “ben de adayım” diyebildiğini açıkladı.

SÜKÛNET ÇAĞRISI YAPTI:

‘HEP YÜZ YÜZE BAKIYORUZ’

Muhtarlık seçimleri için sükûnet çağrısında da bulunan Kadir Mandal şu ifadeleri kullandı: “Mevcut adalara şunu söylemek istiyorum biz aynı mahallede, aynı köyde oturuyoruz. Her gün yüz yüze bakıyoruz. Camide, düğünde, bayramda, cenazede, kahvede, sokakta karşılaşıyoruz. Hep beraberiz. Burada herkesin sağduyulu olması ve sandıktan çıkacak sonuca katlanması lazım çünkü bu karar milletin kararıdır. O mahallenin o köyün kararıdır, herkes saygı duymalıdır.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *