‘DEPREMDE NEREDE OLACAĞIN DEPREMİN NEREDE OLACAĞINDAN ÖNEMLİ’ O GÜNDEN SONRA NELER DEĞİŞTİ?

285

İMO Kütahya Temsilci Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Emirhan Aydın 6 Şubat depreminin yıldönümünde depremin ardından geçen bir yılda “güvenli bir kent inşa etmek” için atılan adımları anlattı. Aydın, “Depremde nerede olacağın, depremin nerede olacağından önemli” diyerek güvenli kent vurgusu yaptı.

Geçtiğimiz sene bugün, Türkiye 11 ili etkileyen büyük bir deprem haberiyle sarsıldı. Yaşanan büyük acıların ardından İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kütahya Temsilci Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Emirhan Aydın, depremin inşaat sektöründe etkilerini anlattı. İnşaat Mühendisleri Odası olarak, önemsediğimiz konuların başında “denetimin” geldiğini belirten Aydın, “Denetim derken, “yapı denetim” tabi ki önemli bir faktör ancak asıl denetimin “şantiye şefi” ile olacağını her fırsatta söylüyoruz. Şantiye şefi, işin başında bilfiil durarak, yapılan her işi kontrol etmeli. İş işten geçtikten sonra yapı denetim firmasının hata aramasından ziyade, iş daha yapılırken şantiye şefinin müdahalesi olmalı. Ancak yaşanan depremlerden önce şantiye şefliği ile ilgili şehrimizde ve ülkemizde kronik sorunlar bulunuyordu.” İfadelerini kullandı.

DÜZENLENEN ÇALIŞTAYDA ÖNEMLİ KARARLA ALINDI

6 Şubat depremlerinin, Kütahya’nın inşaat sektöründe ciddi atılımların yapılmasına neden olduğuna değinen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kütahya Temsilci Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Emirhan Aydın, İMO Kütahya olarak depremin ardından resmi idarelerle birlikte çok sıkı işbirlikleri yaptıklarını belirtti. Depremlerin ardından bütün meslek odalarının ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kütahya İl Müdürlüğü’nün katılımıyla, Kütahya Belediyesi’nin ev sahipliğinde bir çalıştay düzenlediklerini açıklayan Aydın, bu çalıştaydan Kütahya’nın bundan sonraki 50 yıllık yapı stoğunu etkileyecek önemli kararlar çıktığını ifade etti.

Çalıştayda özellikle şantiye şefliği hususunda alınan kararların oldukça önemli olduğunu ifade eden Aydın, depremin ardından, zemin etüdü ve zemin iyileştirme konusunda da Kütahya’nın çok büyük kazanımlar elde ettiğini vurguladı. Çalıştaydan çıkan kararların ardından zemin iyileştirme konusunda da bir standart yakalandığına değinen Aydın, deprem bölgesindeki şehirlere ek olarak Kütahya’nın da mikro bölgeleme çalışmaları kapsamına alınmasının çok büyük bir kazanım olduğuna dikkat çekti.

‘HALA KAT’ETMEMİZ GEREKEN ÇOK YOL VAR’

Ancak Kütahya’da hâlâ kat’etmemiz gereken çok yol olduğunu vurgulayan Aydın, “Sanmayın ki her şey tozpembe oldu. İnşaat Mühendisleri Odası olarak mevcut yapı stoğunun risk durumunu çıkarmayı çok istiyoruz. Vatandaşımızın, oturduğu binanın risk durumu hakkında fikir sahibi olmaya hakkı var. Bu çalışmalar şu an Bursa’da başladı, Bilecik’te de başlıyor. Darısı bizim şehrimize…” dedi.

Hiçbir meslektaşının depreme yönelik farkındalık artırma çalışmalarını yeterli bulmayacağına değinen Aydın, şu ifadeleri kullandı: “Bu konuda daha yoğun çalışmalar yapılması gerek. Vatandaş da yeterince ilgili değil. Düzenlediğimiz seminerlere vatandaş katılımı çok az. İnsanların ilgisi, depremin nerede olacağı üzerine yoğunlaşıyor. Hâlbuki depremde en önemli husus, deprem sırasında güvenli bir binada bulunmak. Bunun için de vatandaş güvenli bir kent inşa etmek için reformlar talep etmeli, kentin diğer tüm dinamikleri de bu amaca yoğunlaşmalı.”

İMZACI ŞANTİYE ŞEFLİĞİ EN AZA İNDİRİLDİ

Depremlerin ardından düzenlenen çalıştayda; yapıdaki inşaat kalemlerinin ağırlığına göre bir meslek grubundan şantiye şefi belirlenmesi kararı aldıklarını ifade eden Aydın, “Yani beton, kalıp, demir gibi inşaat işlerin yoğun olduğu projelerde, örneğin özel konut projelerinde makine mühendisi ve elektrik elektronik mühendisi arkadaşların şantiye şefi olmasının önüne geçtik. Bunu onlar da memnuniyetle kabul ettiler. Çünkü beton, kalıp, demir gibi konularda daha önce aldıkları bir eğitim yok. Ancak bunca yıldır yetkin olmadıkları işlerde şantiye şefliği yapmalarına müsaade edilmişti. Bunu şöyle hayal edin. Bir ameliyat olacaksınız, en iyi doktoru bulmaya çalışıyorsunuz ama ameliyatınıza doktor değil aşçı giriyor. Bunu kabul eder misiniz? Etmezsiniz. Biz de etmiyoruz. Aşçının uzman olduğu konu ayrı, doktorun uzman olduğu konu ayrı.” dedi. Şimdi çoğu projede inşaat mühendisleri ve mimarların şantiye şefliği yaptığını belirten Aydın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kütahya İl Müdürlüğü’nün ani denetimler yapması ile Kütahya’da “imzacı şantiye şefliği” kavramının en aza indiğini yetkin meslek mensuplarının işlerinin başında olduğunu vurguladı.

KÜTAHYA ÖNCÜ OLDU

2024 yılı itibariyle alınan bu kararın ülke çapında uygulanmaya başladığını dile getiren Aydın, “Artık tüm şehirlerde işin yoğunluğuna göre şantiye şefi belirleniyor ve örneğin özel konut projelerinde makine mühendisleri ve elektrik elektronik mühendisleri şantiye şefi olarak yetki alamıyor.” Dedi. Aydın, Kütahya’nın bu konuda öncü şehir olduğunu müjdeledi.

İMO Kütahya’nın zemin iyileştirme” konusunda büyük gösterdiğini belirten Aydın, yıllarca hatalı bir şekilde uygulanan uydurma bir iyileştirme yöntemini depremden birkaç ay önce rafa kaldırıldığına değinerek GAZETE KIRKÜÇ’e bu konuyu gündeme alıp mücadelelerine destek verdiği için teşekkür etti. Depremin merkezi Maraş olmasına rağmen, zemin faktörü nedeniyle en büyük yıkımlar Hatay’da gerçekleştiğini hatırlatan Aydın, her yıl yüzlerce ruhsatın çıktığı Kütahya Belediyesi’nin, zemin etütlerini kontrol eden bir jeoloji mühendisi olduğunu ayrıca jeofizik mühendisi ve geoteknik alanında yüksek lisans yapan bir inşaat mühendisi de istihdam edildiğini belirtti.

Önceki yıllarda “zemin iyileştirme” kavramının prosedür olarak görüldüğüne değinen Aydın, “Kişiye göre, müteahhite göre zemin iyileştirme işlemi yapılıyordu veya “gerek yok” deniyordu. Şimdi ise imar durum belgesinde “Önlemli Alan-1” yazan tüm parsellerde zemin iyileştirme yapılması ve radye temel uygulanması öneriliyor.” Dedi. Çalıştaydaki “zemin etütlerinin kamera kaydı altına alınmasını” talebinin yerine getirildiğini belirten Aydın, “Bu işler inşaat maliyetlerini artırdığı için müteahhit firmalardan çok yoğun tepkiler alıyoruz. Ancak bunlara boyun eğmemiz mümkün değil.”dedi.

MOLOZLARIN ÜZERİNE İNŞAAT DEVRİ BİTTİ

Bazı müteahhitler, bodrumlu yapıyı yıkıp, aynı derinliğe kadar inmemek, maliyetten tasarruf etmek için yıktıkları molozların üzerine bodrumsuz yapı yaptığını ifade eden Aydın, “Akıl alır gibi değil ancak bu bizim şehrimizde yapılıyordu. Çok şükür, çalıştayda bu konuyu da çözdük. Artık bu konuda bir denetim faktörü var.” dedi. Bodrum ve subasman perdeleri konusunun da çalıştayda gündeme geldiğini belirten Aydın, “Subasman perdelerini tuğla ile yapan mı ararsınız, sonradan beton atan ve farkında olmadan “kısa kolon etkisi” oluşturup binaya zarar veren mi ararsınız, ne ararsanız vardı. Çalıştayın ardından artık tüm subasman perdeleri statik projesinde işlenmiş halde Belediye’ye teslim ediliyor. Bu da şantiyede yapılan hataları en aza indirdi.” Şeklinde konuştu.

ÇIKMALAR KÜTAHYA’NIN KANAYAN YARASI

Çıkmaların Kütahya’nın kanayan yarası olduğunu belirten Aydın, “Bir dönem yeni binalarımız mantar gibi inşa ediliyordu. Dört bir taraftan 2 metrelik konsol çıkmalar… Sonra 1,75 metreye düşürülmüştü. Şimdi de her şey tozpembe değil ancak en azından bu çıkmaları 1,50 metre ile sınırlandırdık. Hatta imara yeni açılan bölgelerde de emsal hesaplarıyla çıkmaların en aza indirilmesi sözünü aldık.” Dedi.

Aydın, ortak akılla alınan tüm bu kararlarda Kütahya’nın menfaatini düşünerek hareket eden Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İbrahim Çatladan’a, İnşaat Mühendisleri Odası’nın tüm üyelerine ve diğer meslek odalarının yönetimlerine teşekkür etti.

FACİA YAŞANMADAN ÖNLEM ALINMALI

Değişikliğin şart olduğu diğer sorunlara da değinen Aydın, kat yüksekliklerinin yönetmelikteki sınırlara çekilmesi ile kirişler standart boyutlarda yapılacağını ve taşıyıcı sistemden tesisat geçirilmeyeceğini ve her açıdan sağlıklı bir sonuç elde edileceğini belirtti. Facia yaşandıktan sonra önlem almanın anlamı olmadığına dikkat çeken Aydın, Kütahya İMO ve Kütahya Belediyesi ile ortaklığında düzenlenecek 6 Şubat Depremini Anma ve Seminer Programına Doç. Dr. Uğur Dağdeviren’in ve Doç. Dr. Evren Seyrek’in ve Türkiye’nin en ünlü mühendislerinden biri Nejat Bayülke’nin katılacağını belirtti.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *