SAĞLAM BİNALAR YAPILSIN AYNI ACILAR YAŞANMASIN

173

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde sağlam binalar yapılmadığı sürece bu tür yıkımlar ve can kayıplarının yaşanacağını ifade eden CHP Kütahya İl Başkanı Tamer Yenikaya, “Yaşadığımız büyük felaketin asıl sebebi bilimin esas alınmaması ve sosyal devletin terk edilmesi politikasıdır.” Dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya İl Başkanı Tamer Yenikaya 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde basın açıklamasında bulundu. Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde yaşamını kaybeden insanlara Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileyerek sözlerine başlayan Yenikaya, “O dönemde, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yapan İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkan adayı  Murat Kurum, bir TV programındaki açıklamasında çarpık yapılanma sonucunda depremde  yaklaşık olarak 130 bin canımızı yitirdik’ sözleriyle itiraflarda bulunmuştur.” Dedi. Tüm ülkenin depremin ilk anından itibaren seferber olduğunu hatırlatan Yenikaya, büyük bir toplumsal seferberliğin parçası içinde CHP’nin kampanyalar düzenleyerek deprem bölgesine yardıma koştuğunu belirtti.

‘FELAKETİN ASIL SEBEBİ

BİLİMİN ESAS ALINMAMASI’

Ülke insanının, arama kurtarma çalışmalarına, kan bağışına, giyecek, yiyecek, çocuk bezinden, çocuk mamasına kadar elden ele büyüyen dayanışma ile büyük bir halk seferberliği başlattığını dile getiren Yenikaya, “Unutmayalım ki akılla, örgütlenmeyle, beraber hareket edebilme yeteneğiyle defalarca ayağa kalkmayı bildik… Yaşadığımız büyük felaketin asıl sebebi bilimin esas alınmaması, kamuculuğun, planlamanın ve sosyal devletin terk edilmesi politikasıdır… Yine Unutmayalım ki.. Ülkemizi yeniden inşa etmek için, sosyal adalete, bilime, sosyal politikaya ve sosyal devlete her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır…” ifadelerini kullandı.

ÖNERGE REDDEDİLDİ

Deprem öldürmez, bina öldürür diyerek sağlam binalar yapılmadığı sürece bu tür yıkımlar ve can kayıplarının yaşanacağını ifade eden Yenikaya, “Bir deprem ülkesi olarak bilinen ülkemizde  yaşanan her depremden sonra iktidar tarafından  imar barışı adı altında  imara aykırı, ruhsatsız yapıların  ve eklerine yasallık kazandırılması sonucu imar afları çıkarılarak büyük yıkımlar ve can kayıpları yaşanmaktadır. İktidarın yanlış ve kayırmacı politikaları ile kaçak ve riskli yapıların affedilmesi sonucu büyük acılar ve can kayıplarının yaşandığı gerçeği ortaya çıkmıştır. Ayrıca en kazlardaki hasar tespiti ile depremde kaybolan çocukların tespit edilmesi, araştırılması konusunda TBMM verilen önerge AKP ve MHP oylarıyla  reddedilmiştir.” Dedi.

‘KAYIRMACI POLİTİKALAR SONA ERMELİ’

Kayırmacı, ötekileştirişi politikalardan vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Yenikaya şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Hatay’da yaptığı bir açıklamada “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, o şehre herhangi bir hizmet gelmez…” şeklindeki açıklamasını kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Kamunun kaynaklarının eşit ve adil bir şekilde ihtiyaç sahibi yurttaşlara dağıtılmasını arzu etmekteyiz.Ayrıca 14 Mayıs seçimlerinde Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın Milletvekilliğinin düşürülmesi, demokrasi ve millet iradesinin yok sayılması üzüntü verici olup tarihimize kara bir leke olarak geçmiştir.”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *