GÜRAL PORSELEN’DEN 0 KARBON HEDEFİNE BÜYÜK ATILIM: ‘ELEKTRİĞİN YÜZDE 65’İNİ KENDİMİZ ÜRETECEĞİZ’

383

Avrupa’ya ihracat yapmak isten firmaların karbon ayak izi salınımı düşürmek için adım atmak zorunda olduğuna değinen Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral, 4 senedir üst üste ihracat şampiyonu olan firmalarının yeni bir yatırımla 29 Ekim Güral Seramik Fabrikasında kendi elektriğini üreteceğini açıkladı.

‘2024’DE DAHA ŞİDDETLİ HİSSEDİYORUZ’

Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral, BloombergHT Üst Düzey Programında Arzu Maliki’nin sorularını yanıtladı. 2023 yılını firma ve Türk sanayisi açısından değerlendiren 2024 hedeflerini paylaşan Güral, firmaları için 2023’ün pandeminin açtığı yaraları sarmak için umutlu bir başlangıca sahne olduğunu belirtti. Ocak ayında gastronomi dünyasının Oscar’ı sayılan Bocuse D’Or yarışmasının ana sponsoru olduklarını hatırlatan Güral, daha önce hiçbir Türk markasının ana sponsor olmadığını hem Güral Porselen hem Türk markaları markalaşma adına çok önemli bir adım atıldığına değindi. Şubat ayında ise ülkemizin çok büyük bir deprem felaketi ile karşılaştığını ifade eden Güral, bu vesile ile hayatını kaybedenlere Allah rahmet, yararlılara şifa diledi. Deprem ekonomisinin 2023’te Türkiye’yi çok derinden sarstığını dile getiren Güral, “Ukrayna Rusya savaşının vurduğu Avrupa’da harcama azaldı, tasarruflar arttı. Tek haneli de olsa, kendilerine göre yüksek enflasyona geçtiler. Bunu biz 2023’te hissetmeye başladık ama 2024’de daha da şiddetli hissediyoruz.” Dedi. Türkiye’de maliyetlerin arttığını şirketlerin bütçesini revize etmek zorunda kaldığını ve karlılıkların düştüğünü belirten Güral, paraya ulaşmak zorlaştığını ve paraya ulaşmanın maliyetinin arttığını ifade etti.

ANADOLU KAPLANI ŞİRKETİN

KAPTAN KÖŞKÜNDE BİR KADIN

Güral Porselen olarak 4 sene üst üste ihracat şampiyonu olmanın kendileri için büyük mutluluk ve motivasyon olduğunu ifade eden Harika Güral, “Anadolu Kaplanı” olarak tabir edilen İstanbul sermayesi olmadan kurulan Anadolu şirketlerinden birinin 4 defa ihracat şampiyonu olmasının büyük bir guru olduğuna değindi. Bu şirketin kaptan köşkünde bir kadın olmasının fırsat eşitliğinin kadınların aleyhine işlediği bir iş dünyasında kendisine büyük bir gurur yaşattığını belirtti.

Bankaların artık müşteri ve şirket seçerek kredi verdiğini ifade eden Harika Güral, “TL bazında kredi faizleri çok yüksek. Biz ihracat sayesinde gelirlerimizin büyük bir kısmını dövizden elde ediyoruz. Dövizin faizi daha düşük seviyelerde olduğu için biz daha çok döviz kredisi tercih ediyoruz ama herkes bu imkâna sahip değil. Bugünün Türkiye’sinde paranın maliyeti çok yüksek. Ama tek yüksek maliyet bu değil. Güral Porselen olarak biz kurulduğumuz yıllarda eleman seçerken nitelikli iş gücü arardık. Lise ya da sanat okulu mezunu insanları işe alırdık, artık öyle bir kriterimiz yok. Niteliksiz insan gücüne de ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Çalıştıracak işçi bulamıyoruz.” Şeklinde konuştu.

‘2024, 2023’TEN GÜZEL GEÇSİN’

Lojistik, depolama, hammadde maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Harika Güral, enerji fiyatlarındaki dalgalanma ve değişen pazar dinamiklerine değinerek; mevduat ve kredi faziletindeki yüksek seviye nedeniyle sanayi için 2024 yılında yatırımlar ve büyüme noktasında bir durağanlık öngörüyoruz.” Dedi. Değişen dünyada Türkiye’nin en büyük kozu olan rekabetçi avantajını kaybetmek üzere olduğunu ifade eden Güral, “Çünkü biz ne iç ne de dış piyasada rekabetçi fiyatlar vermiyoruz. Avrupa firmalarının daha rekabetçi fiyatlar verdiğini görüyoruz.” Dedi. İç pazarda daralma beklediklerini ifade eden Güral, maliyet artışının çok küçük bir kısmını fiyatlara yansıtabildiklerini açıkladı. 2024’de fiyat artışı yaşanmayıp fiyatlara yansımamasını dileyen Güral, 2024’ün 2023’ten daha güzel geçmesini temenni etti.

‘KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETMEK ÇOK KIYMETLİ VE GEREKLİ’

Üretimin çok az olduğunu Avrupa’nın dışarıdaki ülkelere bazı şeyleri dikte etmek istediğini ifade eden Harika Güral, “Karbon ayak izi salınımı onlar için çok önemli. Önümüzdeki dönemde Avrupa’ya ihracat yapmak isten firmalar buna kademeli olarak geçiş yapmak zorunda.” Dedi. Güral Porselen’in de ihracat şampiyonu ve ihracatla yoluna devam etmek isteyen firma olarak bunun için adımlar atmaya başladığını belirten Güral, 2023 yılında görüşmelere başladıklarını 2024 yılında görüşmeleri sonlandıracakları ve bu senenin ilk yarısında yatırımı yapmış olacaklarını öngördü. Güral, şu ifadeleri kullandı: “Kütahya OSB’de yer alan 29 Ekim Güral Seramik Fabrikasının çatısına 9, sahaya da 20 megawatt gücünde toplam 29-30 megawatt gücünde bir yatırım yapacağız. 19 milyon dolar civarında olacağını düşünüyorum yatırımın. Yapmak zorundayız. Çünkü maliyetler çok yüksek biz bu 30 megawatt ile şu ana kadar Gürallar Grubu olarak kullandığımız elektriğin yüzde 65 kadarını kendimiz üreteceğiz. Enerji maliyetinin çok yüksek olduğu bir devirde kendi enerjini üretmek çok kıymetli ve gerekli.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *