KÜTAHYA’DA İLK KEZ MÜZE EĞİTİMİ VERİLDİ

193

DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Ressam Ahmet Yakupoğlu Müzesi’nde Kütahya’daki öğretmenlere ilk kez müze eğitimi verildiğini ifade eden Prof. Dr. Levent Mercin, Kütahya gibi zengin bir tarihi ve kültürel yapısı olan şehirde müze eğitiminin bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Ressam Ahmet Yakupoğlu Müzesi’nde öğretmenlere müze eğitimi verildi. 2 gün süren eğitime 30 öğretmen katıldı.

ŞEHRİN DEĞERLERİ ANLATILDI

İlk kez düzenlenen müze eğitiminin önemli bir faaliyet olduğunu dile getiren Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, eğitimde ağırlıklı olarak Kütahya’nın zenginliklerini anlattıklarını dile getirdi. Müze Eğitimi Çalıştayı’nın kapsamı ve amacının yaklaşık 2 ay önce bir fikir olarak ortaya çıktığını belirten Mercin, “Kütahya’da görev yapan öğretmenlerimize bir yazı gönderildi. Gönüllü öğretmenlerimizden yaklaşık 54 tanesi, biz bu eğitimi almak istiyoruz diyerek müracaat etti. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu 54 kişiden 30 kişiyi belirleyerek bu çalıştaya dahil etti.” Şeklinde konuştu. Öğretmenlere öncelikle Kütahya’nın değerlerini anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Mercin, “Kütahya’nın ilçelerinde şehrimize yakın olan yerde neler var, tarihi olarak, Paleolitik dönemden, Tunç Çağı’ndan neler çıkartılmış ve bu çıkan tarihi eserler hangi müzede sergilenmekte, bunları aktarmaya çalıştık ve Kütahya’daki müze türlerine değinmeye çalıştık. Şehri tanıtmaya çalıştıktan sonraki safhada ise müze eğitimi nedir, müze türleri nelerdir, Kütahya’daki müze türleri fikrinde ele aldığımızda nasıl yararlanılabilir bunların üzerinde durduk.” Dedi.

MÜZELERDE TEKNOLOJİ KULLANIMI ANLATILDI

Müze eğitimi nasıl, nerede, ne zaman ve kimlerle verilebilir, örnekleriyle anlatıldığını vurgulayan Mercin, “Müzelerde teknolojinin kullanımı ve bu teknolojinin öğrencilerimizle çocuklarımızla ilişkisinin ne olduğu ve onların daha çok dikkatini çekebilecek şeylerin ne olduğu, biz onlara hangi uygulamaları yaparsak çok faydalı olabileceği ya da motivasyonlarını nasıl artırabileceğimizin üzerinde durduk ve bunları örnekleriyle gösterdik. Tabii ki tamamen sunum yapmadık. Öğretmenlerimizin bu anlattıklarımızın bir kısmını da uygulamasını sağlamaya çalıştık ve bu kapsamda da oyun tekniğini kullandık. Demonstrasyon tekniğini kullandık. Tarihi yönlerini geliştirecek kavram haritaları kullandık. Görsel tamamlama testi ve eser tamamlama testi dediğimiz daha çok sanatsal becerilerini nasıl kullanabilecekleri ya da dikkat yeteneklerini nasıl geliştirebileceklerini ölçecek testler uygulamaya çalıştık.” İfadelerini kullandı.

MÜZE EĞİTİMİ BİR İHTİYAÇ

Eğitimin faydalı olacağını öngören Mercin, “Özellikle gönüllü olarak öğretmenlerimiz geldiği için odak noktalarının çok yüksek olduğu, ilgilerinin çok yüksek olduğu, katılımcı oldukları, soru sordukları, merak ettikleri ya da biz anlatırken akıllarına takılan şeylerin neler olduğunu sorduklarını fark ettik. Tabii ki burada önemli olan bir nokta daha var. Müze eğitimin kapsamlı bir faaliyet olduğunu söylemek gerekiyor. Çünkü öğretmenlerin sadece niyetli olması değil aynı zamanda okul idaresinin yeni Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de müze eğitimi kapsamında istekli olması, gerekli izinlerin zamanında verilmesi ve destek olması gerekiyor. Ben bunlarda olduğu takdirde Kütahya’nın zengin bir tarihi olduğu, zengin bir kültürel yapıya sahip olduğu, gerçekten dünya çapında eserlerin yer aldığı müzelerin burada da olduğu, özgün müzelerin olduğu dikkate alındığında müze eğitiminin bir ihtiyaç olduğu noktasında bir karar verebiliriz. Bunun geliştirilmesi için de bu faaliyetin ve bundan sonra yapılacak faaliyetlerin çok yararlı olacağını düşünüyorum” diye konuştu. Görsel Sanatlar Öğretmeni Arif Çelik, müze eğitiminin çok yararlı bir faaliyet olduğunu dile getirdi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *