KÜTAHYA’DA DA AYNI TEHLİKE VAR

342

Erzincan’daki altın madeninde yaşanan felaketin Kütahya’da da yaşanabileceğini ifade eden TEMA Vakfı Kütahya İl Temsilcisi Mustafa Satılmış, liç uygulamasının Kütahya’da da yapıldığına değinerek yetkilileri etkili ve kesintisiz denetime davet etti.

TEMA TALEBİNİ YİNELEDİ

TEMA Vakfı Erzincan’daki altın madeninde yaşanan felaketin ardından bir basın bülteni yayınladı. Türkiye’deki 4. Grup madencilik faaliyetlerinin yarattığı tahribata dikkat çekilen açıklamada “Türkiye’de vahşi madencilik yapılmasını istemiyoruz” denildi ve madenciliğe kapalı alanların kanunlara sınırlandırılması talebi yinelendi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen göçük sebebiyle maden işçileri toprak altında kaldığına dikkat çekilen açıklamada; “Göçükle beraber başta siyanür olmak üzere çok sayıda zehirli kimyasal içeren milyonlarca metreküp toprak Fırat Havzası’na karıştı.” Denildi. İliç’te yaşananlar bir kaza ya da kader olmadığına değinen TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Türkiye’de son 10 yılda 8 maden felaketi yaşandığını hatırlattı. IV. Grup Madencilik faaliyetlerine ilişkin ÇED başvurularının hızla artmaya devam ettiğini açıklayan Ataç, “Çevre ve insan sağlığı için önlenemez riskler barındıran vahşi madencilik son bulmalı, siyanür, sülfürik asit gibi zehirli kimyasallarla yapılan yığın liç yöntemi yasaklanmalıdır.” Diyerek Bir felaketin daha yaşanmaması için doğaya ve insana büyük zarar veren bu faaliyetlerin sonlandırılması taleplerini belirtti.

TOPRAKLARIMIZIN YÜZDE 92’Sİ RUHSATLI

TEMA Vakfı 2019 yılından itibaren sürdürülen maden ruhsat haritası çalışmaları sonucunda 29 ilin yüzölçümü olarak yüzde 67’sinin IV. Grup madenlere ruhsatlandırıldığını da hatırlattı. 29 il arasında  Kütahya’nın yüzde 92’si’nin IV. Grup madencilik faaliyetlerine ruhsatlı olduğuna dikkat çekildi.

LİÇ UYGULAMASI KÜTAHYA’DA DA YAPIYOR

Konu üzerine bir açıklamada TEMA Vakfı Kütahya İl Temsilcisi Mustafa Satılmış’dan geldi. Satılmış, aynı tehlikenin Kütahya’da da var olduğuna, liç uygulamasının Kütahya’da da yapıldığına değindi. Aynı faciayı Kütahya’da da yaşamak istemediklerini ifade eden Satılmış, yetkilileri etkili ve kesintisiz denetim yapmaya davet etti. Birçok Avrupa ülkesinde siyanürlü maden işletmeciliğinin yasaklandığını hatırlatan Satılmış, “Biz neden bu yöntemi kullanmaya devam ediyoruz. Bizim insanımızın canı daha mı az değerli. Bu sistemin götürüsü getirisinden çok daha yüksek.” Şeklinde konuştu.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *