‘YEM FİYATLARINI DÜŞÜRMEDEN ET FİYATLARI DÜŞÜRSE ÜRETİM AZALIR’ SEKTÖR İTHALATA MAHKÛM KALMASIN

540

Et fiyatlarının düşürülmesi için yem fiyatları ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken Kütahya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahaddin Atakan, “Yem fiyatlarını düşürmeden et fiyatlarını düşürürsek üretimi azaltırız, üretimin önünü keseriz. Sonrada ithalata mahkûm oluruz.” Dedi.

Kütahya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahaddin Atakan, Tarım ve Orman Bakanlığının aldığı hayvan ithalatının devlet eliyle yapılması, al sat yapılarak fiyatın yükselmemesi için  ithal edilen hayvanların dört ay boyunca satılamaması kararın ardından açıklamalarda bulundu.

‘MUTLU ÜRETİCİ ÜRETMEYE DEVAM EDER’

Et ve süt fiyatlarının cazip kılınmasıyla damızlık hayvan yetiştiriciliğinin özendirilmesi gerektiğini belirten Bahaddin Atakan, “Ne kadar inek olursa o kadar dana olur. Et de o kadar uygun fiyatlı bol olur ve ithalattan kurtuluruz. Bu şekilde kendi ürettiğimiz danalarla hem üretici mutlu olur hem de tüketici memnun olur.” Dedi. Üreticinin mutlu olmasının çok önemli olduğunu belirten Atakan, mutlu üreticilerin üretmeye de devam ettiğini ve ithalat bağlılığının ortadan kalktığını vurguladı.

ENFLASYONDAN EN AZ ET ETKİLENDİ

Enflasyondan en az etin etkilendiğini ifade eden Atakan, “Et fiyatları şu an yüksek değil. Enflasyon sebebiyle her şey 2-3 katına satılırken et o kadar çok yükselmedi.” Dedi. Et fiyatları çok yüksek diye yapılanan algının doğru olmadığını vurgulayan Atakan, et fiyatlarındaki artışın artan yem fiyatları ve üretim maliyetlerinin yanında düşük olduğunu belirtti.

Et fiyatlarının düşürülmesi için yem fiyatları ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken Atakan, TMO tarafından son 2 yıldır üreticiye uygun fiyatla verilen arpanın bu sene verilmediğine değindi. Atakan, “Yem fiyatlarını düşürmeden et fiyatlarını düşürürsek üretimi azaltırız, üretimin önünü keseriz. Sonrada ithalata mahkûm oluruz.” Uyarısında bulundu.

‘HAYVAN İTHALATINA İHTİYACIMIZ YOK’

Hayvan ithalatının devlet eliyle yapılmasının mantıklı bir karar olduğunu söyleyen Atakan, bu şekilde kontrolün sağlanacağına değindi. Ancak Türkiye’nin hayvan ithalatına ihtiyacı olmadığını vurgulayan Atakan, “Biz yerli üreticiyi desteklersek fiyat istikrarında daha başarılı oluruz. Bizim birliğimizde şu anda 3 bin 500 küçükbaş hayvan yetiştiricimiz var. İlimizde 220 bin anaç koyun ve keçi var. Bu bizim il potansiyelimize göre ortalama bir sayı, kötü bir sayı değil. Küçükbaş hayvan ithalatı yapılmadığı için küçükbaş yetiştiriciliğinde bir sıkıntı yok. Küçükbaş üreticisi üretimden de fiyatlardan da memnun. Bizim hem büyükbaş hem küçükbaş üreticisi olarak beklentimiz fiyatlarda büyük yükseliş değil. Maliyetlerle paralel bir yükseliş bizi sektöre küstürmez. Örneğin yem girdileri ile et fiyat artışı aynı olursa üretici küsmez, üretim devam eder, ithalata da mahkûm kalmayız. Bizim en büyük sorunumuz yem maliyetlerinin yüksek olması.”ifadelerini kullandı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *