VERİLEN ARTIŞLAR İLK İKİ AYDAN ERİDİ; EK ZAM ZORUNLU!

600

Ocak ve Şubat ayı enflasyonu sebebiyle maaş artışlarının büyük bir kısmının ilk iki aydan eridiğini açıklayan BASK Kütahya İl Temsilcisi ve Bağımsız Enerji Sen Genel Başkan Yardımcısı Cihangir Er, ek zammın bir zorunluluk olduğunu belirtti. Er, enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılması gerektiğine dikkat çekti.

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Kütahya İl Temsilcisi ve Bağımsız Enerji Sen Genel Başkan Yardımcısı Cihangir Er, 2024 Şubat ayı enflasyon oranları ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

TÜİK in açıkladığı verilere göre Şubat ayında enflasyonun yüzde 4.53 arttığını yıllık enflasyonun ise yüzde 67,07 olduğunu belirten Cihangir Er, “Bağımsız araştırma şirketi ENAG’a göre ise Şubat ayında enflasyon yüzde 4,32 yıllık enflasyon ise yüzde 121,98 olarak açıklanmıştır. Ocak ayında toplu sözleşme gereği alınan artış sadece yüzde 15 iken, sadece Ocak ve Şubat ayı enflasyonu TÜİK’e göre yüzde 11,53 olmuş ve alınan artışın büyük bir kısmı ilk iki aydan erimiştir. Ek zam zorunludur” İfadelerini kullandı.

AÇLIK SINIRI 16 BİN 257 TL

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2024 Şubat ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının yani açlık sınırının 16 bin 257 TL’ye yükseldiğini ifade eden Er, “Gıda harcaması ile giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 52.955 TL’ye, Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 21.189 TL’ye yükseldi. Ortalama memur maaşının 33.461,1 TL olduğu, ortalama emekli sandığı aylığının 15.445,4 TL olduğu gününüzde memurlar yoksulluk sınırının altında ücretlerle çalışırken emeklileri de açlık sınırının altında ücret almaya devam ediyor.” Şeklinde konuştu.

‘ENFLASYON KADAR ARTIŞ SIFIR ZAMDIR’

Yıllardır memur ve emeklilerin almış oldukları artışların TÜİK enflasyonunun altında kaldığını altı ay sonra enflasyon farkı ile TÜİK verileri kadar artış yapıldığını ifade eden Cihangir Er, “Bu da demek oluyor ki aslında memur ve emeklilerin ücretleri yerinde saymış, hiçbir zam alınamamıştır. Bilinmelidir ki enflasyon kadar artış sıfır zamdır. Kaldı ki TÜİK enflasyonu kadar yapılan artış ise alım gücünü düşüren eksi zamdır. Tüm bu nedenlerle memur ve emeklilere enflasyon altında kalmayacak refah payı verilmesi şarttır.” İfadelerini kullandı.

ENFLASYON FARKI MAAŞLARA AYLIK YANSITILMALI!

Altı ayda bir alınan artışların daha ilk aylardan enflasyon altında kaldığını ve sabit gelirlilerin alım gücünün düştüğünü dile getiren Cihangir Er, altı ay sonra verilen enflasyon farkının geçmiş dönemleri kapsamadığından o ana kadar oluşan farkların sabit gelirlilerin cebinden çıktığını belirtti. Öncelikle yıllardır oluşan kayıplar karşılanması gerektiğine değinen Er, sonrasında ise aylık olarak enflasyon kayıplarının maaşlara yansıtılması gerektiğini vurguladı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *