MACARİSTAN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN 176. YILINI KÜTAHYA’DA KUTLADI

139

Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nın 176. yıl dönümü dolayısıyla Macaristan Milli Kahramanı Lajos Kossuth’un misafir edildiği Kütahya’da kutlamalar yapıldı.

Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nın 176. yıl dönümü kutlama programı halk arasında Macar Evi olarak bilinen Lajos Kossuth Müzesi’nde yapıldı. Macaristan Milli Kahramanı Lajos Kossuth’un ailesiyle konuk edildiği, Macaristan Anayasa Tasarısı’nı hazırladığı müzede düzenlenen anma törenine Vali Musa Işın, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ve Macaristan Ankara Başkonsolosu Viktor MÁTİS, anıta çelenk sunmasıyla başladı. Çelenk sunumunun ardından İstiklal Marşı ile Macaristan Milli Marşı okundu.

DOSTLARIMIZI DÜŞMANLARIMIZI İYİ TANIRIZ

Kütahya Valisi Musa Işın, burada yaptığı konuşmasında güzel ve anlamlı bir günde birlikte olduğumuz ifade ederek, soydaş bir ülkenin temsilcilerini ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi. Türk milleti olarak kendi bağımsızlığımıza verdiğimiz kıymeti değeri başka ülkelerinde bağımsızlığına ve egemenliklerine verdiklerine vurgu yapan Vali Işın “Macaristan’ın kurucusunun burada kalması bize misafir olması bizim için hayatın normal akışına çok uygundur. Türk milleti olarak biz samimi bir milletiz. Dostluklarımıza önem veririz. Dostlarımızı düşmanlarımızı iyi tanırız. Macaristan gibi soydaş bir ülkenin kuruluşuna ev sahipliği yapmak bizim için ayrıca bir şereftir. Bununla iftihar ediyoruz” ifadelerini kullandı.

MÜZENİN YAŞATILMASININ ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Macaristan Ankara Başkonsolosu Viktor MÁTİS ise Kütahya halkına teşekkür ederek bu müzenin yaşatılmasının önüne değindi. Ayrıca İsmet Güral’a teşekkür eden Başkonsolos, kendilerinin gelip gideceğini ama İsmet Güral’ın burada kalacağını söyleyerek yaptıkları için teşekkür etti.

2 MİLYAR DOLAR OLAN TİCARET HACMİ BU YIL İTİBARİYLE 4,3 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral ise konuşmasında iki ülke arasında ki işbirliğine vurgu yaptı.

Güral “Macaristan’da egemen olan Avusturya Habsburg hanedanına karşı 1849 yılında özgürlük mücadelesi veren lasoh kossuth ve arkadaşları önce galip gelmelerine rağmen devreye Rusların da girmesi üzerine mağlup olmuşlar ve ülkemize doğru yola çıkmışlardır. Dönemin padişahın o dönemin önemli ve güvenli şehirlerinden biri olan Kütahya’da iki yıl boyunca misafir olmalarını temin etmiştir. Kossuth o dönemde ilk Türkçe Macarca ansiklopediyi de kaleme almıştır. Ülkemizden ayrıldıktan sonra da özgürlük mücadelesini her platformda devam ettirmiştir. Tarihin genel akışı içerisinde zaman zaman ilişkilerde dalgalanmalar olsa da ilişkilerimiz her zaman karşılıklı menfaatler çerçevesinde güzel ve canlı devam etmiştir” dedi. 18 Aralık 1923 yalında Atatürk döneminde Türkiye-Macaristan dostluk anlaşması imzalandığını belirten Güral şöyle devam etti; “Bu anlaşmanın 100. Yılı itibariyle 2024 yılı Türkiye Macaristan kültür yılı ilan edilmiştir. Kültür yılı programı çerçevesinde Osmanlıya misafirperverlik yapmış olan Osmanlının izleri olan şehirlerde Kültür Bakanlığımız tarafından kültür aktivitelerimiz gerçekleştirilecektir. Macaristan tarafından da Türkiye’de 100 değişik aktivite hayata geçirilecektir.  2022 yılında Türkiye Macaristan arasında ekonomik ve ticari anlaşmalar imzalanmış komisyonlar kurulmuştur. Özellikle 10-12 yıl içerisinde 2 milyar dolar olan ticaret hacmi bu yıl itibariyle 4,3 milyar dolara yükselmiştir. İki ülke lideri de bu rakamları yeterli bulmamakta daha önce koyduklar 6 milyar dolar hedefini 10 milyar dolara yükselttiğini öğrendik. Bu rakamlar iki güzide devlete yakışan rakamlar değil.”  Güral ayrıca bu ikinci dönemde AB başkanlığının Macaristan’a geçeceğini, bu dönemde Türkiye’nin Avrupa ile olan ilişkilerimizde daha canlı daha faydalı olacağını belirtti.  Törende birer konuşma yapan Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kültür ve turizm Bakanlığı Bakan yardımcısı Macaristan liyakat nişanı sahibi Dr. Serdar Çam birer açıklamalarda bulunarak Macaristan’la olan güzel ilişkilerin daha iyi noktalara taşınması temennisinde bulundular.  Anma töreni, Kossuth Müzesi’nin gezilmesi ve Macar dans gösteri ile sona erdi.

M. RIDVAN CEBECİOĞLU




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *