30 AĞUSTOS İŞ MERKEZİ VE ZANAAT ÇARŞISI TÖRENLE AÇILDI: ULU CAMİ’NİN GÖZYAŞLARI DİNDİ

114

16 yıldır önünü kapatan iş merkezinin yıkılmasıyla Ulucami’nin gözyaşlarının dindiğini ifade eden Başkan Işık, iş merkezindeki esnafların taşındığı 30 Ağustos İş Merkezi ve Zanaat Çarşısının bölgeye hareket getireceğini vurguladı.

DAHA ÖNCEKİ DÖNEMDE YIKILAMADI

Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın vizyon projelerinden biri olan 30 Ağustos İş Merkezi ve Zanaat Çarşısı törenle açıldı. Tören öncesinde Ulu Cami İş Merkezinin yıkımı da gerçekleştirildi. Bir yıkım sebebiyle tören yapmanın kimsenin aklına gelmeyeceğini ifade eden Başkan Işık, “Ama oluyor. Çünkü 600 yıldan fazla süredir ayakta durmuş ecdat yadigârı bir eser, önüne iş merkezi yapılarak; alnına silah dayansa yapılmayacak bir şekilde kapatılmış. 16 yıldır Ulucami hüzünlü bir şekilde önünün kapatılmasına adeta ağlarsa, onun gözyaşlarını dindirmek için bu tören yapılır.” Dedi. İş Merkezi’nin Ulu Cami’nin önüne yapılmaması gerektiğini belirten Başkan Işık, önceki dönemde meclis tarafından yıkım kararı alındığını ancak merkezin alternatifi olmadığını için yıkılamadığını dile getirdi.

‘ÖNCE YOLUNU SONRA ÖNÜNÜ KAPATTILAR’

16 yıldır Ulu Cami İş Merkezi’nden evine ekmek götüren esnafların 2019 yılında kendisine gelip iş merkezinin akıbetini sorduğunu belirten Işık, “Önce size daha iyisini, alternatifini yapacağım ondan sonra yıkacağım dedim. Çünkü bir iş yerini kapatmanız için önce alternatifini yapmanız gerekiyor. 30 Ağustos iş merkezini bu yüzden yaptık.” Şeklinde konuştu. Ulu Cami İş Merkezini yıkma hayalinin gerçekleştiğini dile getiren Başkan Işık, “Çünkü buraya yapıldığı günden beri Kütahyalı hemşerilerimin içinde “Ulu Cami’yi niye kapattık” diye bir hüzün doğmuştu. Önce yolunu sonra önünü kapattılar. Dedi. Kısa zamanda cami çevresi için hazırlanan projeyi hayata geçirerek alanı yeniden doğmuş gibi ülkenin, İslam Aleminin hizmetine açacaklarını ve turizme kazandıracaklarını ifade eden Işık, Ulu Cami gibi benzeri olmayan bir eser kapatmaya kimsenin hakkı olmadığını vurguladı.

‘YENİSİNİ YAPTI GÖĞSÜNÜ GERE GERE YIKTI’

Ulu Cami İş Merkezinin yıkımından sonra 30 Ağustos İş Merkezi ve Zanaat Çarşısının açılış törenine geçildi. Gazi Kemal Mahallesi Muhtarı Necati Kara, bu hizmetin sadece kendi mahalleri değil tüm Kütahya için bir değer olduğuna değinirken Muhtarlar Derneği Başkanı Kadir Mandal, il esnafına hayırlı olsun dileklerini sundu. Yıllar önce Ulu Caminin önünde mezbelelik yapılırken esnafın karşı çıktığını ifade eden Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yiğit, “Ama zamanın yöneticileri esnafımızla zanaatkârımız ile kavgaya tutuştular, maalesef başaramadık.” Dedi. Kütahya’ya yakışacak yeni iş merkezinin bölgeye hareket getireceğini belirten Yiğit, yeni bir iş merkezi yaparak esnafı mağdur etmeden eskisini göğsünüzü gere gere yıkan Başkan Işık’ı tebrik etti.

‘TALİMAT İLE RED OYU VERDİLER’

Göreve gelir gelmez esnafı mağdur etmeyecek bir alternatif için işe çalıştıklarını ifade eden Başkan Işık, Belediye İşhanı’nın da projeye dâhil olacağını her şey tamamlanmışken bir hafta kala oranın bir vakfa verildiğini belirtti. Bölgede 40 yıl esnaflık yapmış birine şehrin başka bir noktasının işaret edilemeyeceğine değinen Işık, eski 30 Ağustos İlkokulu’nun yerine karar verdiklerini belirtti. Tüm çabalarına rağmen alanın 1 buçuk yılda boşaltılabildiğini aktaran Başkan Işık, “Belediye meclis üyeleri itiraz etti. Sebebi, daha önce başkanlar yapamadığı için bana da bunu yaptırmamaktı. Yalvardım, “Bu standart bir proje değil bu ecdat yadigârının önüne açacak” dedim. Ara verdik. İki meclis üyesi arkadaşım bana gelip “Size iki oy yeter mi?” dedi. 16 kabul oyuna karşılık 14 red oyu ile kabul edildi burası.” Dedi. O günkü bir il başkanının meclis üyelerine red oyu vermeyen ihraç edilecektir talimatı verdiğini dile getiren Işık, sonuçta kimsenin kendilerine engel olamadığına değindi.

200 ARAÇLIK OTOPARK 53 YENİ İŞ YERİ

30 Ağustos İş Merkezi ve Zanaat Çarşısı ile şehrin 53 yeni iş yerine kavuştuğuna değinen Başkan Işık, “28 iş yerini Ulu Cami İş Merkezi esnafımıza verdik. 36 hissedara 28 dükkânı bire bir, fazlası ver eksiği yok, üstüne de para almadan vatandaşlarımızın gönül rızaları ile imzalarını aldık.” Dedi Işık, kendisine inanan ve güvenen tüm esnaflara teşekkür etti. 1 buçuk yılda tamamlanan merkezin 282 adet fore kazık ile güçlendirildiğini belirten Işık, “Altına iki kat 200 araçlık otopark yapıldı. Yan tarafta 12 adet zanaat çarşısı yaptık. 25 iş yeri ise belediyemize kaldı 10’unu sattık. Şehrin merkezinde iş yer bulmak kolay değil diğerlerini de satacağız ya da kiralama usulü ile değerlendireceğiz. Böyle bir iş yeri kolay kazanılmadı. Evet, siyasi rekabet olabilir ama memlekete yapılacak hizmete dur demek Kütahya’ya yakışmıyor. Bu memlekete bunları aşacak. Bu dönem uzlaşma kültürünü şehre kazanırdık.” Şeklinde konuştu

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *