KÜTAHYA’YI ANTEP MUTFAĞI İLE TANIŞTIRDI: NEREDE ESKİ RAMAZANLAR

326

20 yıl önce Gaziantep Mutfağını Kütahya ile buluşturan Kahke Katmer İşletme Sahibi İsmail Akgün, iftar sofralarına en çok baklava, bayramlarda ise e çok rağbet gören ürünlerinin kerebiç olduğuna değindi. Akgün, hayatın bu kadar pahalı olmadığı eski Ramazanların bereketini çok aradıklarını vurguladı.

Gaziantep’ten Kütahya’ya gelerek şehre katmeri tanıttıklarını ifade eden Kahke Katmer İşletme Sahibi İsmail Akgün, bu Ramazanda işlerinin, geçtiğimiz Ramazan aylarına göre açılmadığına değindi.

‘HER ÜRÜNÜMÜZ YÖRESEL’

18-20 yıl önce Gaziantep’ten Kütahya’ya geldiklerini belirten Akgün, “O gün bugündür aynı yerde Kütahyalı ’ya hizmet veriyoruz. Ürünlerimiz Antep mutfağı üzerine. Katmerle künefe ile kendimizi Kütahya’ya tanıttık. Her ürünümüz el yapımı her ürünümüz yöresel.” İfadelerini kullandı.

En sevilen ürünlerinin Antep fıstıklı, kaymaklı, tereyağlı, katmer olduğunu belirten Akgün, “Antep lezzeti ama Kütahya’da da çok seviliyor. Kütahya’ya ilk biz getirdik. Biz tanıttık. Kütahya bizden önce tatlı ya da tuzlu gözleme yapıyordu.” Şeklinde konuştu. Elle incecik açılan katmerin kaymak, fıstık eklenerek katlanıp pişirildiğine değindi.

İFTARA BAKLAVA

BAYRAMA KEREBİÇ

İftar sofralarına ise en çok baklava sattıklarının altını çizen Akgün, “En çok tercih edilen Sultanım isimli içinde haşhaş, çikolata, fındık tozu ve ceviz bulunan ürünümüz. Kerebiç de bayramlarda çok satılıyor. Antep fıstıklı Atom ve nohut mayasından kahke de yoğun ilgi görüyor. Midenin suyunu çekiyor.” Dedi.  Kahkenin Antep mutfağı için önemini  “Antep’in içi Kahkenin içi” diyerek hatırlatan Akgün, Kahkenin sağlığa faydalı olduğunu belirtti.

Antep mutfağını Kütahyalı ile buluşturmakta duydukları mutluluğu aktaran Akgün, “Bu kültürleri buluşturmak çok güzel. Kütahya’ya katmeri biz sevdirdik. Ya da Kahkeyi oraya gitmeden bir Kütahyalının bilme şansı yoktu.” Dedi. Akgün, tatlı haricinde sarma, içli köfte, mantı da sattıklarını vurguladı.

HER YAŞTAN HER KESİMDEN MÜŞTERİMİZ VAR

Her yaştan ve her kesimden müşterileri olduğunu ifade eden Akgün, “Gençler, yaşlılar, zenginler yoksullar, vali de geliyor, işçi de. Gece saat 3-4’e kadar hizmet ediyoruz. İnsanlar iftarını açıyor yemeğini yiyor canı tatlı çekiyor. Merkeze de yakınız. Usta “bir künefe, katmer yemeğe geldik” diye giriyorlar kapıdan.” Şeklinde konuştu. Ramazan’da işlerin biraz sakinleştiğini ifade eden Akgün, iftardan sonra biraz yoğunluk olduğunu ama eski Ramazanların bereketli günlerini aradıklarını dile getirdi.  

ALIM GÜCÜ ÇOK DÜŞTÜ

Ekonomik sorunlar öncesinde işlerinin çok daha iyi olduğunu belirten Akgün, şu ifadeleri kullandı: “Şimdi milletin alım gücü yok. Bir tepsi börek önce 30 TL’ydi, şimdi 450 TL. Kütahya’nın gezeği meşhurdur, hanımefendi geliyordu bana 3 kilo sarma. 4kilo su böreği, dereotlu poğaça der dünyanın şeyini alır 200-300 lira gibi cüzi bir meblağ öderdi. Şimdi aynı şeyleri almaya kalksa ödeyeceği para kaç katına çıktı. Böyle olunca tabii ki işler duruluyor.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *