ESNAF KÜTAHYALILARI PAZAR’A ÇAĞIRDI: BAYRAM ALIŞVERİŞİ MAAŞA RASTLAMADI

243

Bayram Pazarı’nda satış yapan esnaflar geçen senelerin yoğunluğunu arıyor. Maaşların bayram alışverişine kadar tükendiği belirtilirken satışların artması için umutlar Ramazanın son günlerine kaldı. Vatandaşı Bayram Pazarına davet eden esnaf, “Kendi esnafımız kalkınsın ki şehrimiz büyüsün.” Dedi.

Ramazan Bayramı öncesinde Kütahyalılara hizmet verecek Geleneksel Kütahya Bayram Pazarı  giyimden oyuncağa birçok serginin kuruldu. Cuma Pazarı alanında kurulan Bayram Pazarı esnafı Gazete Kırküç’e konuştu.

‘BÜYÜK MAĞAZALARDAN DAHA UCUZ’

Çocuk bebek kıyafetleri satan Esnaf Selahattin Kahraman, fiyatların yüksek olması ve maaşların bayram alışverişine denk gelmemesi sebebiyle yoğunluğun olmadığını belirtti. Artan fiyatlara rağmen büyük mağazalardan çok daha ucuza ürün sattıklarını ifade eden Kahraman, “Fiyatlar arttı. Biz 200 TL’ye kot satıyoruz, bu bile çok geliyor insanlara. Vatandaş “çok pahalı” deyip, gidiyor. Hâlbuki mağazalarda daha pahalı, biz yüzde 25 kar koyarsak, onlar dükkan masraflarını da ekleyerek yüzde 200 koyuyor.” Dedi. 35 senedir çıktığı pazarı ilk defa bu kadar durgun gördüğünü dile getiren Kahraman, umutlarının hafta sonunda olduğunu söyledi.

‘KENDİNE ALAMAYAN ÇOCUĞUNA ALIRDI’

Son zamanların en zayıf pazarının yaşandığını yoğunluğun geçen senenin yarısı olduğunu belirten Kahraman, “Eskiden insanlar kendisine alamazsa da çoluğuna çoğuna alırdı. Bu sene o da yok. Maaşlar da denk gelmedi. Emeklinin maaşı bitti, bir dahaki maaş da bayramdan sonra. Diğerleri daha maaş almadı. İkramiyelerle birlikte artar mı bilmiyorum ama benim umudum yok. Eskiden insanlar başımızda toplanırdı.” Şeklinde konuştu. Esnafın bayram pazarına çıktığı için pişman olduğunu ifade eden Kahraman, “Kazandığım parayı bayram pazarı olmadan da alırdım. Sebze pazarına gelen yine bize de uğruyordu.” Dedi. Pazar yerine de kira ödediklerine değinen Kahraman, kardan vazgeçtiklerini mallarının fiyatı ve kirayı çıkarırlarsa sevineceklerini iletti. 

Bayram Pazarına iki yıldır çıktığını açıklayan Esnaf Betül Köleoğlu, “Ben pazarları çok seviyorum aslında benim işhanı içerisinde bir dükkânım var. İnsanlarla birebir muhatap oluyorsunuz ve burada nakit para işliyor, burası bana sıcak para gibi geliyor. Dükkânda eş dost da geldiğinden insanlar “maaşta vereyim, haftaya vereyim, sonra vereyim” gibi ricalarda bulunabiliyor. Ben pazarı seviyorum güzel de geçiyor. Pazarcı da iyi.” Şeklinde konuştu.

‘BAYRAM YAKLAŞTIKÇA SATIŞLAR ARTAR’

Tezgahında makyaj, bakım, temizlik ürünleri, kadın kıyafeti satışı yapan Köleoğlu, “Burada insanlar dokunarak aldığı için alım daha fazla oluyor. Kıyafette zaten dokunduğu şeyleri alıyorlar, deneme imkânı olduğu için denediklerini alıyorlar. Benim için dükkânla kıyasladığımda daha iyi işler ama sadece pazara çıkan esnafımız; belki de önceki yıllarda ya da gündelik pazarlarda kazandıklarından daha az kazanıyor olabilirler. Dün 6-7 kot gitti bugün 2 kot gitti, bugün 50 kazak gidiyorken dün 3 tane gitti. Ticaret bu değişiyor.” Dedi. İnsanların önce gezip piyasaya baktığını en sonunda karar verdiğini ifade eden Köleoğlu, bu yüzden bayram yaklaştıkça alımın arttığını Kadir Gecesinden sonra insanları kendini dışarıya attığı satışların bugün artacağını vurguladı.

Online ortamda da satış yaptığını dile getiren Köleoğlu, insanların pandemiden sonra market alışverişlerinde bile internete rağbet gösterdiğini ifade etti. “Ancak Kütahya’yı baz alırsak burası bir emekli şehri öğrenci internetten alışveriş yapsa da burada yaşayan insanların çoğu görerek okunarak alışveriş yapma alışkanlığı olan insanlar. “ şeklinde konuşan Köleoğlu o yüzden Kütahya’da sadece internetin değil her alanın aktif olduğuna vurgu yaptı.

BAYRAMLAŞMALARIN OLMAZSA OLMAZI

EL KREMİ VE PARFÜM

İnsanların neyi aldığına göre ürün getirmenin daha mantıklı olduğunu ifade eden Köleoğlu, “Biz kişisel bakım ürünü de satıyoruz ama insanların önceliği kıyafet ve temizlik malzemesine oluyor. Özellikle doğallıktan yana olanlar rimelimi rujumu alırım diye düşünmekten önce temizlik ve bakımına önem veriyorlar. Makyaj ürünleri biraz daha arka planda kalıyor. Bayram öncesi parfüm alınıyor, el kremleri alınıyor çünkü biz sarılarak el öperek bayramlaşıyoruz.” Şeklinde konuştu.

‘ESNAFIMIZ KALKINSIN

ŞEHRİMİZ BÜYÜSÜN’

Bayram telaşının eskiye göre yoğun olmadığını ifade eden Fatma Hanım, alışverişin önceden daha yoğun olduğunu hayat pahalılığının etkilediğini belirtti. Çarşıda, AVM’deki giyim mağazalarının kendilerini etkilemediğini dile getiren Fatma Hanım, “Herkesin kendine has müşterisi var. Herkes kazandığı aylığına göre alışveriş yapıyor. Biz her bütçeye hitap ediyoruz. Şu an en çok yazlık ve spor giyim satıyoruz, bayramlığını alıyor insanlar. Fiyatlar yüksek ama talep de var.” dedi. Mağaza mallarının daha düşük pazar malının daha yüksek kalite haline geldiğini belirten Fatma Hanım, “Mağazaların adı var. Mağaza kirası mağaza giderleri eklendiği için daha düşük kalite mal satıyorlar. Biz daha kaliteli ve ucuza satıyoruz. Vatandaş burayı tercih etmeli. Kendi vatandaşımızı kendini esnafımızı desteklemeliyiz. Kendi insanımız dururken neden tanımadığımız yabancı markalara para kazandıralım. Kendi esnafımız kalkınsın ki şehrimiz büyüsün.” Şeklinde konuştu.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *