AVUKAT HALKIN YARGIDAKİ GÜCÜ

232

5 Nisan Avukatlar Günü sebebiyle Adliye Sarayı Bahçesinde düzenlenen törende konuşan Baro Başkanı Av. Edip İlkay Sunay, halkın yargıdaki gücü olarak tanımladığı Avukatların artan sosyoekonomik sorunlarına dikkat çekti. Sunay, ekonomik, hukuki ve fiziki şiddetle karşı karşıya olan “Avukatlar, için de Adalet!” diye haykırdıklarını belirtti.

ADLİYEDE TÖREN DÜZENLENDİ

Kütahya Barosu 5 Nisan Avukatlar Günü sebebiyle Adliye Sarayı Bahçesinde tören düzenledi. Kütahya Baro Başkanı Av. Edip İlkay Sunay’ın, Atatürk Anıtına Kütahya Barosu Çelengini sunmasının ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla tören başladı.

Hukuk Devleti’nin varlığını ve Hukukun üstünlüğünü savunan avukatların halkın güvencesi olmayı ve adaleti toplumun her kesimine yaymayı hedeflediğini belirten Av. Edip İlkay Sunay, bu yüzdendir Avukatların; çocuğa, kadına, canlılara yapılan her türlü şiddetin karşısında durup ve doğa katliamlarına karşı mücadele ettiğini vurguladı.

Hiç tanımadıkları insanların hakkına ulaşması için halkın yargıdaki gücü olduklarını ifade eden Sunay, “Demokrasi için, güçler ayrılığı için, bağımsız, tarafsız yargı için dün olduğu gibi bugün de, yarın da yılmadan ve yorulmadan var gücümüzle de çalışmaya devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

AVUKATIN SESİ KESİLİRSE

VATANDAŞIN NEFESİ KESİLİR

Avukat zayıf düşerse, en büyük zararı yurttaşların ve hukuk düzeninin göreceğini dile getiren Sunay, “Avukatın sesi kesilirse vatandaşın nefesi kesilir. Bunu dile getirmek için bugüne kadar hep “Güçlü Baro Güçlü Avukat”, “Herkes için adalet, adalet için avukat” dedik. Buna karşılık ülkemizde avukatların sosyoekonomik sorunları her geçen gün arttı. Mesleğimizin ve Baroların ekonomik sürdürülebilirliği tarihimizin en alt düzeyine inmiş durumdadır. Yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda hukuki ve fiziki şiddetle de karşı karşıyayız. Avukatlar, müvekkiliyle özdeşleştiriliyor, yargılanıyor, darp ediliyor, yaralanıyor ve öldürülüyoruz. Bugün maalesef “Avukat için de Adalet!” diye haykırmak zorunda kalıyoruz. Yaşadığımız sorunlar, mesleğimizin icrasını imkânsız hâle getirirken adaletin tesisi önünde de büyük bir engel oluşturmaktadır.” İfadelerini kullandı.

MESLEKİ TALEPLERİNİ SIRALADI

Nitelikli bir hukuk eğitimiyle hem meslekte hem de adalet hizmetlerinde niteliğin artırılması gerektiğini belirten Sunay, talepleri şöyle sıraladı: “Yalnızca Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı değil, staj sonrasında Avukatlık Meslek Sınavı getirtilmesini, Avukata yönelik şiddetin son bulmasını, şiddet faillerinin en ağır yaptırımlarla cezalandırılmasını, Kamu avukatlarının özlük haklarının kanunla düzenlenmesini, CMK Ücret Tarifesi’nin avukatın emek ve mesaisini karşılayacak düzeyde olmasını, Stajyer avukatlara Hazine’den karşılanacak ücret verilmesini, Adli yardım ödeneklerinin artırılmasını, Başta CMK ve adli yardım ödemelerinde olmak üzere, avukatlık hizmetleri için KDV indirimi yapılmasını, Avukatlık mesleğinin iş alanlarının daraltılmasının önüne geçilmesini, Kişisel verilerin korunması vb. gerekçelerle mesleki faaliyetlerimizin engellenmemesini, Baroların gelirlerinin artırılmasını sağlayacak hukuki mekanizmaların hayata geçilmesini, Bağlı çalışan avukatların hukuki statülerinin güvence altına alınmasını, Yargının kurucu unsurları arasında eşitlik, savunma makamı için adil bir temsil gücü ve mesleğimizin itibarının korunmasını istiyoruz.”

AVUKAT İÇİN DE ADALET!

Yurttaşların hak arama özgürlüğünün teminatı olan savunmayı temsil eden avukat için adaletin sağlanmadığı bir 5 Nisan Avukatlar Günü daha geçirmeyi kabul etmediklerinin altını çizen Sunay, Barolar ve Türkiye Barolar Birliği olarak; 27 Nisan 2024 Cumartesi günü Ankara’da “Avukat İçin de Adalet” demek, mesleğin çözüm bekleyen sorunlarını bir kez daha haykırmak, şiddete ve ekonomik sorunlara karşı meslek onurunu ve emeği savunmak için buluşacaklarını belirtti.

Sunay, Kütahya özelinde her türlü sorununu doğru diyalogla ve hakkaniyetli bir şekilde çözmeye gayret eden yargı camiaya ve bu büyük ailenin her bir ferdine teşekkürlerimizi sundu. Törene Hava Er Eğt. Tugay ve Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Mustafa Baş, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uzun, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Savaş Tek, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Baro Başkanı Av. Edip İlkay Sunay, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Murat Kırbaç katıldı.

M. RIDVAN CEBECİOĞLU




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *