‘MEMURA, İŞÇİYE, ASGARİ ÜCRETE BİR PİYASAYA ÜÇ ZAM’ TEK KALEMDE ZAM PİYASAYI TUTACAK

185

Memura yapılacak zammın büyük bir kısmının enflasyonun gecikmeli olsa da geri ödenmesi anlamına geleceğini ifade eden Memur Sen Kütahya İl Temsilcisi Fatih Köse, toplumun farklı kesimlerine farklı dönemlerde yapılan zamların piyasayı birçok kez artırdığına dikkat çekti. Köse, çözüm önerisini de açıkladı.

Asgari ücretin açıklanmasının ardından devlet memurları, sözleşmeliler ve emekliler maaş artışına odaklandı. Yapılacak zamma dair değerlendirmelerde bulunan Memur Sen Kütahya İl Temsilcisi Fatih Köse, “Yüzde 15 artı enflasyon farkı verilecek. Bu zamlar geçmişin telafisi niteliğinde asıl olan zam yüzde 15.” Dedi.

ASLAN PAYINI ENFLASYON ALACAK

Memur Sen Kütahya İl Temsilcisi Fatih Köse, bugün netleşmesi beklenen memur maaşlarındaki artış oranı hakkında açıklamalarda bulundu. Gelecek zammın açıklanacak enflasyon oranına göre şekilleneceğini belirten Fatih Köse, “Yüzde 15 toplu sözleşme gereği bir zam var. Geri kalan kısmı kaç olacak bilemiyoruz. Enflasyon yüzde kaç olarak açıklanırsa ona göre şekillenecek. Ancak yüzde 50’ye yakın bir zammın sadece yüzde 15’i bir zam olarak değerlendirilebilir. Çünkü asıl kısım enflasyon farkının yani daha önce yapılmış olan zamların memura gecikmeli de olsa geri ödenmesidir.” İfadelerini kullandı.

Enflasyon farkının verilmesiyle birlikte çalışanların bir nebze rahat bir nefes alacağını dile getiren Köse, Tabii ki çok daha iyisini milletimiz bütün çalışanlarımız hak ediyor ama devletin imkânları ölçüsünde bu da çalışanlarımız için bir nefes olacaktır.” dedi. Köse, bu sayede ekonomik sıkıntılardan bir nebze olsa arınmış olunacağını vurguladı.

KAYIPLAR HEMEN TELAFİ EDİLMELİ

Enflasyonun çok yüksek olduğu dönemlerde Eşel Mobil Sisteminin uygulanması gerektiğini toplu sözleşmede de ifade ettiklerini belirten Köse, bu sistemin enflasyon gerçekleşir gerçekleşmez hemen ertesi ayda kayıpların telafi edilmesi olduğunu açıkladı. Bu sayede gerçek manada çalışanların ekonomik hukukun korunmuş olacağını ifade eden Köse, bu taleplerini  gerçekleştirme imkanı bulamadıklarını dile getirdi.

TEK DÖNEMDE TEK KALEMDE ADİL ZAM

Piyasa zamlarının önüne geçmek için çözüm önerisinde de bulunan Köse, “Şimdi işçiye bir zam yapıyor piyasa artıyor, memura bir zam yapılıyor piyasa artıyor, asgari ücrete zam yapılıyor piyasa yine artıyor. Her birine tek bir zam yapılıyor ama piyasada ürünler üç defa zamlanıyor. Bunun önüne geçmenin yolu; tüm zamları tek bir dönemde, tek bir kalemde ve adil bir şekilde yapmaktır.” Dedi.

ÜRETİCİYE ÇAĞRIDA BULUNDU

Esnafların, üretim yapan insanların maliyet hesabını üretimlerine yansıtmalarının gayet doğal olduğuna değinen Köse, fakat bunun üzerine sanki yüzde 50’lik bir zam yapılmış gibi ürünlerine afaki zamlar yapılmasının kamu dengesini ve alım gücü dengesini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Bu noktada hizmet ve üretim sektöründeki bütün insanlara çağrıda bulunan Köse, zammın asıl kısmının enflasyon farkının gecikmeli de olsa ödemesi olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İŞ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRACAK

Zammın az ya da çok olmasının hizmet veriminde insanları çok fazla etkilemediğini belirten Fatih Köse, “Ancak insanların ekonomik kaygılarla işine odaklanamama durumu hizmet verimini etkileyecektir. Dolayısıyla düşük ücret gayretimizi etkilemese bile moral motivasyon açısından çalışanları olumsuz etkileyeceğinden ücretlerin yüksek olması çalışanların iş verimliliğini de artıracaktır.” Şeklinde konuştu.

EMEKLİLİNİN GÖZÜ KULAĞI DA BURADA

Çalışma hayatında yıllarca birlikte çalıştıkları, devletine milletine hizmet etmiş emeklilerin gözünün kulağının da bu zamda olacağını aktaran Köse, “Emeklilerin en son seyyanen zammın dışında bırakılması, seyyanen zam almamaları ekonomik olarak çok ciddi bir sıkıntıya düşmelerine sebebiyet verdi. Onların da gözü, kulağı burada. Emekliye verilecek zammın da onların geçmişte yaşadıkları kayıpların da telafisini sağlayacak şekilde verilmesi en adil olanı olacaktır.” İfadelerini kullandı.

‘ZAMLARIN AĞIRLIĞINI HER KESİM AYRI AYRI TAŞIMASIN’

Daha doğru bir yaklaşımla devletin emekli maaşlarını, işçi maaşlarını, memur maaşlarını ve asgari ücreti tek bir dönemde tek bir kalemde belirli bir oranda artırmasının adaleti sağlayacağına dikkat çeken Fatih Köse, şu ifadeleri kullandı: “Her bir artışta piyasaya yansıyan ürünlerdeki zam ihtimalide böylece azalmış olacak. Tek bir kalemde kim neye ne kadar zam yapması gerekiyorsa yapacak dolayısıyla bu dönemlerde yapılan zamların ağırlığını her kesim ayrı ayrı taşımıyor olacak.”

Tüm milletin 2024 yılını tebrik eden Köse, “2024 inşallah kazasız belasız hayırlı bir yıl olur. Kudüs için tüm insanlıklarımız için daha huzurlu bir yıl olur.” Diyerek sözlerini noktaladı.

ENGİN SAĞLAM




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *