DÜĞÜNLERDE MASRAFLARIN ARTMASININ SEBEBİ: SOSYAL MEDYA ÖZENTİLİĞİ ‘HİÇBİR ŞEYDEN EKSİK KALMIYORUZ’

170

Dünyanın pek çok yerinde düğünlere yapılan harcamalar küçülürken Türkiye’de harcamaların ve gösterişin giderek arttığını ve bunun sebebinin sosyal medya özentiliği olduğunu vurgulayan Elçin Çiçek İşletme Sahibi Soner Kayacan “Günümüzde insanların gördüğü bir şeyi özenerek aynı şekilde yapmasıyla masraflar arttı. O yüzden milletçe, hiçbir şeyimiz eksik kalmıyor” dedi.

Çiçekçilik sektörünün 20 yıldır nabzını tutan Elçin Çiçek İşletme Sahibi Soner Kayacan düğün harcamalarında her şeyin daha gösterişli bir hal almasına rağmen şu an çiçek tercihinin sadeden yana olduğunu belirterek, değişen düğün kültürünü ve sektördeki son durumu GAZETE KIRKÜÇ’e anlattı.

Havaların ısınıp Düğün sezonunun başlamasıyla beraber çiçekçilik sektöründe işlerde yavaş yavaş yoğunlaşmaların başladığını belirten Soner Kayacan “Kışın Kütahya’da çok nadir düğün olur. Genellikle yazın her gün düğün oluyor. Biz de yazın her gün araba süslemesi yaparız” dedi.

HER ŞEY GÖSTERİŞLİ

ÇİÇEKLER SADE

20 yıldır çiçekçilik mesleğini icra eden Kayacan, 20 yıl önce mesleğe başladığı zamanla günümüzü kıyasladığında bugün insanların tercihlerinde her şeyin daha gösterişli olduğunu ama çiçekçilikte sadelikten yana eğilim gösterdiklerine dikkat çekti. Düğünlerde harcama yapılan organizasyonların arttığını belirten Kayacan “Eskiye göre kıyaslama yaptığımızda şatafat en çok çiçek, araba süsleme işlerinde kendini gösterirdi. Çünkü düğünlerde yapılacak işler azdı. Şimdi yapılacak iş çok fazla. İnsanların seçeneği de çok. O sebeple çiçek işi biraz daha sadeleşti. Diğer işler şatafatlı bir hal aldı. Ama çiçek olsun araba süsleme de olsun şatafatlı bir sonuç isteyen müşterilerimiz de var” ifadelerini kullandı.

‘EN LÜKSÜ OLSUN DİYE BİR YARIŞ YOK’

Kütahyalıların şatafatı sevdiğine değinen Kayacan “Örneğin Kına organizasyonları eskiden böyle değildi. Şu an yapılanların hiçbiri yoktu. İnsanlar hem eski adet hem yeni adet olunca yapılacak işleri bölüyor. Ama şu an en lüksü olsun diye bir yarış yok. Her şey olsun, her çeşit olsun, sade olsun, yettiği kadar olsun diyorlar. Çünkü şu anki durum bunu gerektiriyor. Vatandaşta cebine göre hareket ediyor” diye konuştu.

‘HARCAMALAR ÖNCEKİ YILLARA GÖRE KAT VE KAT ARTTI’

Dünyada giderek daha sade daha az kişiyle çok minimum masraflarla düğün yapma geleneği başlamışken Türkiye’de durumun pek böyle gelişmediğinin altını çizen Kayacan “Düğün için yapılacak harcamalar önceki yıllara göre kat ve kat arttı. Bunun en büyük etkenlerinden biri sosyal medya. Günümüzde insanların gördüğü bir şeyi beğenerek özenerek aynı şekilde ya da üzerine ekleyerek yapmasıyla bu şekli aldı” ifadelerine yer verdi.

‘HEPİMİZ HER ŞEYİ ÖZENİYORUZ’

Herkesin düğün yaparken şartlarını zorladığını vurgulayan Kayacan “Hem teknolojiye ayak uydurmak istiyoruz hem de aynı şeylere farklılık yaratacak bir şeyler eklemek istiyoruz. O yüzden hiçbir şeyimiz eksik kalmıyor milletçe. Bunun sebepleri de özenmek yani. Bende buna bir örneğim. Ben de özeniyorum bir şeyleri. Bütün millet olarak hepimiz her şeyi özeniyoruz. Her şey olsun istiyoruz” şeklinde konuştu. Kendisinin de bir esnaf olarak moda olan ve sosyal medyada konuşulan bir şeyi direkt talep oluşacağı için temin ettiğini dile getiren Kayacan “Moda olan şey benim zevkime uymuyor mesela ama insanların talep göstereceğini biliyorum. O yüzden ben de dükkânıma koyuyorum. Gündemi mecburen takip ediyoruz” dedi.

SEKTÖR CAN ÇEKİŞEN BİR NOKTADA

Kütahya’da çiçekçilik sektörünü uygun fiyatlı hizmet sunduğunu vurgulayan Kayacan “Kütahya küçük bir yer olduğu için çevre illere göre en uygun çiçek alabileceğiniz yer. Örneğin Eskişehir de gül şu an 100 liraysa Kütahya piyasasında 50 lira. Bir araba süslemesi orada 2 bin lira, burada bin lira. Yani yarı yarıya bir fark kesinlikle var. İlçeler bile bu sektörde daha pahalıya iş yapıyor. Çünkü Kütahya ekonomisi maalesef dar. Lüks hizmet verdiğimiz müşterimiz de var ancak genel anlamda ekonomik açıdan bizim sektör can çekişen bir noktada” ifadelerini kullandı. Evlilik yolunda olan her genç için seçeneklerinin mevcut olduğunu kaydeden Kayacan “Her bütçeye uygun hizmet vermeye çalışıyoruz. Zevklere baktığımızda herkes en iyisi olsun ister ama herkes bütçesine göre davranıyor. Her bütçeye hem de zevke uygun her seçeneği bizde bulabilirler.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *