DÜĞÜN ALIŞVERİŞİ YAPACAKLARA ENFLASYONDAN KORUNMA TAVSİYELERİ ‘ERKEN ÇIKAN KÂRLI DÖNER’

213

Enflasyon sebebiyle düğün alışverişi yapacaklar için bir günün dahi çok kıymetli olduğunu belirten Nehir Çeyiz İşletme Sahibi Nihat Arslan, fiyatlar sürekli değiştiği için alışverişe ne kadar erken çıkılırsa o kadar karlı dönüleceğini vurguladı. Arslan, esnafın dezavantajına da olsa devam ettirdiği elden taksit imkanından yaralanmayı da tavsiye etti. 

Düğün sezonunun hareketlenmeye başladığı şu günlerde Nehir Çeyiz İşletme Sahibi Nihat Arslan, düğün alışverişini enflasyondan en az etkilenerek yapmak isteyen Kütahyalılara tavsiyelerde bulundu.

HEMEN ALAN MUTLU SONRA ALAN PİŞMAN

Fiyatların her ay değiştiğini belirten Arslan, “Biz bile ürün alırken aynı ürünü ikinci defa aynı fiyata alamıyoruz. Ne kadar erken alırsanız o kadar kârdasınız, şu anda bir gün bile önemli. Önceden alan her müşteri hep “iyi ki hemen almışım”, “Sonra alırım” diyen de hep “keşke alsaydık” diyor.” ifadelerini kullandı. Kesin alınacak bir ürün varsa parasal olarak birikim yapmaktansa o eşyayı almanın şu an çok daha mantıklı olduğunu açıklayan Arslan, düğün hazırlığı yapan çiftlerin elini ne kadar çabuk tutarsa o kadar kârlı olacağını vurguladı.

EV KURMANIN FİYATI ANLIK DEĞİŞİYOR

Bu sene ev kurmanın maliyetine dair bilgi veren Arslan, “4 parça beyaz eşya ortalama 90 bin TL’ye,  yemek, kahvaltı, çatal bıçak, tencere, tekstil takımı ve küçük ev aletleri ile mutfak düzmek ise 56 bin TL’ye mal oluyor. Tüm evi düzmek anlık fiyatla ortalama 200 bin TL’yi buluyor.” şeklinde konuştu.

‘MAĞAZALAR VAZGEÇMEDEN ELDEN TAKSİDİ KULLANIN’

Kütahya’da vatandaşların hala elden taksit imkanına da sahip olduğunu belirten Arslan, elden taksitin bu pahalılıkta müşteriler için büyük bir avantaj mağazalar içinse dezavantaj olduğunu ifade etti. Arslan, “8, 10 ay taksit yapılıyor. Taksitler bittiğinde esnaf zamlardan dolayı ürünü geri alamıyor. Müşteri taksitini bitirdiğinde bir bakıyor ki ürünün fiyatı iki katına çıkmış bile. Yarın bir gün belki mağazalar bundan vazgeçmek zorunda kalacak. Düğün yapacaklar bunu şimdiden değerlendirmeli. Yarın bir gün belki mağazalar bundan vazgeçmek zorunda kalacak. Düğün yapacaklar bunu şimdiden değerlendirmeli.” İfadelerini kullandı.

Kütahya’da düğün sezonu açılmasıyla düğün alışverişleri hız kazanırken artan fiyatlar hem müşteriyi hem de esnafı zorluyor. Uzun yıllardır düğün alışverişinde Kütahyalıların tercih ettiği Nehir Çeyiz İşletme Sahibi Nihat Arslan, sektöre dair değerlendirmelerde bulundu

Düğün sezonunun açıldığını belirten Arslan düğün alışverişinin önceden yapanlar olsa da Ramazan’ın sona ermesi ve düğünlerin başlaması ile işlerinin artacağını öngördü.  İşletmenlerinde birçok markadan züccaciye, ev tekstili, küçük ev aletleri satışı yaptıklarını ifade eden Arslan, “Ancak halı, beyaz eşya, mobilya mağazamız da var. Aslında ev için perde hariç A’dan Z’ye her şey var.” şeklinde konuştu.

FİYATLAR ÇOK DEĞİŞKEN

Sektörde fiyatların hiç yerinde durmadığına dikkat çeken Arslan, “Bazen “Ben ilerde alacağım şimdiden fiyat soruyorum” diyenler oluyor. Fiyat bile veremiyorum çünkü vereceğim fiyat alakasız olacak. Şu dönemde paranın kenarda durması kadar yanlış bir şey ne adar erken ürün alırsan o kadar kârlı çıkıyorsun.” Dedi.

Ev kurmanın maliyetinin en az 200 bin TL’yi bulduğuna değinen Arslan, bu rakamın bir günde bile değişebildiğini belirtti. Özellikle beyaz eşyada dönem dönem kampanyalar olduğunu dile getiren Arslan, “Mesela kampanya bitiyor. Hem kampanyalı fiyat kalmıyor hem de zam gelmiş oluyor. Bir anda fiyat oynuyor. Tabii müşteri “Neden bu kadar arttı” diye tepki gösteriyor. Biz de aynı ürünü hiçbir zaman aynı fiyattan alamıyoruz. Yılbaşlarında ekstra zamlar geliyor. Beyaz eşya mağazasını pandemiden sonra açtık 2-3 bin TL’ye sattığım bulaşık makinesini şimdi 15-17 bin TL’ye satıyoruz. İnanılmaz bir enflasyon oldu. Evleneceklerin allah yardımcısı olsun” Şeklinde konuştu.

‘KAMPANYALI ÜRÜN KÖTÜDÜR ALGISI YANLIŞ’

Kampanyalı ürün kötü üründür algısının doğru olmadığını belirten Arslan, kampanyalar ürünün modeli üzerinden yapılmadığına değinerek “Zaten bu kampanyaları şahıslar değil, firma yapıyor. Satıcının elimde kalmış ürünü uygun fiyattan vereyim diye bir karar alabilmesi mümkün değil. Kampanyalar Türkiye çapında oluyor kimsenin ürünleri kafasına göre değiştirmesi olamaz.” Dedi. Kampanyalara dair bir güvensizlik hissetmenin yersin olduğuna değinen Arslan, düğün alışverişi yapacaklara kampanyalı ürünleri takip etmeyi tavsiye etti.

‘BÜYÜK ALIŞVERİŞİ İNTERNETTEN YAPMAYIN’

Daha ucuz ürünleri internetten almak sorun yaşatmasa da 60, 70 bin TL’lik ürünler alırken yerini, muhatabını bilmenin önemine dikkat çeken Arslan, “Bir elbisenin ayakkabının iadesin de kolaydır, büyük bir eşyanın iade edilmesi bile büyük külfet. Ancak biz hep buradayız, servisimiz var. Büyük alışverişleri görerek yapmak çok daha mantıklı.” Dedi. Herkesin elinde internet olduğunu bu yüzden bilgiye ulaşmanın çok daha kolay olacağını belirten Arslan, müşterilerine ürünler konusunda araştırma yapmayı önerdi. Özellikle çeyizlik ve çok pahalı ürünleri internetten almamak gerektiğini ifade eden Arslan, bir problem halinde vatandaşın nereye başvuracağını bilemediğinden bahsetti.

Sadece kendi mağazasında değil bir çok dükkanda Eskişehir, Afyon gibi çevre illerde dahi bulunmayan elden taksit imkanının olduğunu vurgulayan Arslan, “Alınan ürünlerin fiyatı yüksek olunca kart limitleri yetersiz geliyor. 100 bin TL sadece beyaz eşya tutuyor. Şöyle bir dönemde 100 bin TL’lik kredi kartı kaç kişide var? Artık eskisi gibi değil fiyat farkı olabiliyor, makas açıldı ama müşteri için yine de karlı.” Dedi. Arslan, elden taksit ile bankaya ödemesini bir gün bile geciktirsen faiz konan müşterilerin yer geldiğinde bir iki ay idare edildiğini belirtti. 

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *