AFYON’UN KEÇESİ VE UŞAK’IN DERİSİ KÜTAHYA ZEYBEĞİNDE BULUŞTU: MUHTEŞEM DEFİLE BÜYÜK SES GETİRDİ

159

Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü, Afyon’un keçesi ve Uşak’ın derisini Kütahya zeybeğinde buluşturan muhteşem bir defileye imza attı. Zeybekler diyarı Kütahya’da podyuma çıkan, Kellepoş Güzellemeleri, Pozumend Güzellemeleri, Köstek Güzellemeleri, Desen Güzellleri serileri olmak üzere 5 farklı tasarım grubunda 30 kıyafet büyük beğeni topladı.

Kütahya Valiliği himayelerinde Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile hayata geçirilen Zeybek Güzellemeleri Koleksiyonu Defilesi Hilton Garden Inn Otel’de düzenlendi. Defileye Vali Musa Işın ve eşi Tuğba Işın, Afyon Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Hava Tuğgeneral Mustafa Baş, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci ve eşi Emine Kahveci, Güral Porselen Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Güral, kurum müdürleri ve Kütahya protokolünden çok sayıda isim katıldı.

‘KÜTAHYA KADİM BİR KÜLTÜRE SAHİP’

Defilenin açılışın konuşmasını yapan Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Telli, Kütahya’nın Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, özellikle Germiyan ve Osmanlı toplumlarından günümüze kuşaktan kuşağa aktarılan maddi ve manevi kültürle harmanlandığını belirtti. Şehrin sahip olduğu kadim kültür günümüze kadar gelmekle beraber koruma altına alınmadığı ve belgelenmediği takdirde yakın gelecekte kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Telli, “Modern kültürün etkisi altında bozulmuş kültür ve sanat eserlerinin asıl halini korumak ve belgelemek, gelecek nesillere taşımak ve sürdürülebilir hale getirmek hedefinde Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü önemli bir rol üstlenmiştir” Dedi. Kütahya’nın UNECSO Yaratıcı Şehriler Ağına dahil olması ile omuzlarına önemli bir  görev daha yüklediğini dile getiren Telli, bu önemli görevi hakkıyla yerine getirmeye çalıştıklarına değindi.

30 KIYAFET VE AKSESUAR PODYUMA ÇIKTI

Kütahya’nın yanı sıra Uşak ve Afyon’dan da sorumlu bir kurum olarak defilede Afyon’un keçesi ve Uşak’ın derisini Kütahya Zeybeği’nde buluşturduklarını dile getiren Telli, Kütahya zeybeği aksesuarlarında afyon keçesi ve uşak derisi ile tema çalışmasını gerçekleştirdik. Bu defile bu iki temanın meyvesi olarak huzurlarında” şeklinde konuştu. Telli’nin konuşmasının ardından Kütahya zeybeği desen ve modellerinden esinlenilerek deri ve keçe ile hazırlanan Kellepoş Güzellemeleri, Pozumend Güzellemeleri, Köstek Güzellemeleri, Desen Güzellleri serileri olmak üzere 5 farklı tasarım grubunda 30 kıyafet ve aksesuar podyuma çıktı.

Büyük bir beğeni ile izlenen defilenin ardından Kütahya Valisi Musa Işın, Afyon Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı podyuma gelerek Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Telli’yi tebrik etti. Enstitünün kendi kültürümüzü koruma adına gösterdiğini gayrete dikkat çeken Vali Musa Işın, “Bizim kendimize ait çok özel bir kültürümüz var. Gerek Olgunlaşma Enstitüsü gerek halk eğitim merkezleri bu kültürü ayakta tutmak için çok büyük gayret göstermektedir.” Şeklinde konuştu.

‘DEFİLEYİ AFYON’DA DA YAPALIM’

Davet için teşekkür eden Afyon Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, şu ifadelerini kullandı: “Muhteşem bir defile izledik, gurur duydum. Tasarımına, üretimine, sergilenmesine emek veren herkese teşekkür ediyorum.” Dedi. Afyonkarahisar’da olgunlaşma enstitüsünü kuruluş aşamasında olduğuna dikkat çeken Güran Yiğitbaşı, “O yüzden gelip görmeyi, neler başarıldığını görmeyi özellikle istedim. Zeybek kültürünün hala devam ettirildiği komşu şehriniz olarak bu defileye Afyon’da ev sahipliği yapmayı çok isteriz. Tarihimiz kültürümüzün yaşatılmasına vesile olduğunuz için aynı zaman Afyonkarahisar’ın keçesi,  Uşak’ın derisinin kullanılmasına vesile olduğunuz ve böyle bir birlikteliği oluşturduğunuz için çok teşekkür ederiz.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *