BOYKOT KÜTAHYA’DA KARŞILIK BULMADI

209

Kafe ve restoranlarda artan fiyatlara karşı boykot çağrısı Kütahya’da karşılık bulmadı. Geçtiğimiz haftasonunun önceki haftasonlarından farklı olmadığını dile getiren işletmeciler, fiyatlardaki artışın sebebinin ise artan maliyetler olduğunu alınan zam kararlarının zaruri alındığını belirtti.

 ‘KÜTAHYA ESNAFI VATANDAŞIN YANINDA’

Artan fiyatları protesto etmek için yapılan “kafe ve restoranları boykot” çağrısının Kütahya’daki etkisini ve boykot hakkındaki düşüncelerini Kütahya esnafına sorduk. Hafta sonu başlatılan boykottan etkilenmediklerini açıklayan Zigzag Cafe İşletme Sahibi Erol Demir, fahiş zamlar yapmayan Kütahya esnafı olarak vatandaşların yanında olduklarını ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.

Boykot kararını hissetmediklerine değinen Tostçu Mehmet İşletmecisi Engin Koltka, 6-7 aydır zam yapmadıklarının altını çizen Koltka, o zammı da ben keyfi yapmadıklarını zorunda kaldıklarını belirtti.

‘GÜNAH KEÇİSİ BİZ DEĞİLİZ’

Cumartesi günü boykot kararını uygulanmadığını ifade eden Choco Lokko İşletme Sahibi Aytaç Öçkün, “Pazar günü ise büyük bir değişiklik yaşamadık.” Dedi. Günah keçisinin kafeler ya da restoranlar olmadığına değinen Öçkün, “530 liraya aldığımız çikolata Cuma gününden itibaren Bin 480 lira oldu. Ve daha bu orana zam yapılmadığını söylüyorlar. Bu ürünlere tekrar zam gelecek. Kafe işletmecileri bu durumda ne yapsın? ” Şeklinde konuştu.

‘FİYATLARIN SORUMLUSU İŞLETMELER DEĞİL’

Bu hafta sonunun da önceki hafta sonları gibi geçtiğini dile getiren Vastera Kafe İşletme Sahibi Eyüp Dede, Boykot kararını çok yersiz gördüğünü, fiyatların bu aşamaya gelmensin sebebinin ya da sorumlusunun işletmeler olmadığını vurguladı.

‘BOYKOT KARARI ÇOK YERSİZ’

İnsanların artık ev, araba alabilme hayali kalmadığını ifade eden Dede,  “İnsanlar da artık “Parayı tutarak hiçbir şey elde edemeyeceğim bari yiyeyim, içeyim” diye düşünüyor. Ama bunun sorumlusu kesinlikle işletmeciler, gıda hizmet sektörü restoranlar değil. Giderler çok arttı. Bu boykot o yüzden çok yersiz.” İfadelerini kullandı.

Tüm Türkiye’de geniş yankı uyandıran kararın ardından Kütahya’daki kafe ve restoran sahiplerine haftasonu yoğunluklarında değişiklik olup olmadığını sorduk.

Ne artış yaşadık ne de bir düşüş yaşamadıklarını ifade eden Tostçu Mehmet İşletmecisi Engin Koltka, “İşlerimiz aynı devam etti.” Dedi. Koltka, her malzemenin fiyatının arttığı, asgari ücrete zam gelmesi ile maliyetlerinin yükseldiğini için en son 6 ay önce zam yapmaya mecbur kaldıklarını vurguladı.

‘BENCE BOYKOT KARARI KÜTAHYA’DA UYGULANMADI’

İşlerinin normal seyrinde devam ettiğine değinen Choco Lokko İşletme Sahibi Aytaç Öçkün, “Bence boykot kararı Kütahya’da uygulanmadı.” Şeklinde konuştu. Hem kafecilik yaptığını hem de toptancılık işi olduğunu açıklayan Öçkün, “Soğuk hava depom var. 31 Aralık’ta ben bir tatlıyı 22 liraya alırken bugün 67 liraya alıyorum. Ben bunu 67 liraya getirtip yüzde 20-25 zamla yol parası işletme giderlerini düşünerek satmak zorundayım. Bu kar oranı çok büyük bir kar oranı değil. Çünkü bunun içinde İstanbul’a arabamla gitmem almam depomun elektriği kirası ve daha bir sürü kalem eklenenince bu karın yarısı giderlere gidiyor. Bana kalan cüzi bir rakam oluyor. 67 liralık bir ürünü kafenizde satmak ve ayakta kalmak istiyorsunuz normalde iki katına satmak zorundasınız. Ama biz onu da yapmıyoruz.” Şeklinde konuştu.

İşlerinde bir değişiklik olmadığını ifade eden Zigzag Cafe İşletme Sahibi Erol Demir, “İşlerimiz iyiydi, güzel bir haftasonu geçirdik. Bir sıkıntımız yoktu.” Dedi. Esnafın fiyatları, girdi ürünlere zam gelmesi sebebiyle artırmak zorunda kaldığını vurgulayan Demir, bu durumdan kendilerinin de etkilendiğini dile getirdi.

‘İŞLETMELERİN ARKA YÜZÜ GÖRÜLMÜYOR’

Bu protestonun fahiş fiyat uygulayan yerlerle alakalı olduğunu belirten Vastera Kafe İşletme Sahibi Eyüp Dede, kendi işletmesi açısından haftasonu protestodan etkilenerek bir ciro kaybı yaşamadığına dikkat çekti. Fiyatlarının Kütahya piyasasının bile altında olduğuna değinen Dede, “Kütahya’da fahiş fiyat uygulayan yer olup var mıdır bilemiyorum.” Şeklinde konuştu. Bir işletmeci olarak ben de başka mekânlara gittiğinde yaşadığı sorunların aynısını onların da yaşadığını dile getiren Dede, “Herkes aynı durumda. Şu an asgari ücrete bir işçi çalıştırıyorsanız onun gideri 22-23 bin lira. Kira aldı başını gitti. ‘Bunları bahane edip…’ diyerek günah keçisi arıyorlar. Pandemi döneminde de aynı şekilde kafe ve restoran işletmelerini günah keçisi ilan ettiler. Şu süreçte de günah keçisi olarak bizden çıkarıyorlar. İnsanların işletmelerin arka yüzünü görmüyor.” Şeklinde konuştu.

‘BİR KAHVE BİR TATLIYI BİLE LÜKS İLAN ETTİLER’

Bütün ülke ekonomisini küçük esnafın, kafelerin, restoranların düzeltmeyeceğini dile getiren Dede, şu ifadeleri kullandı: “Buraya gelip insanların kahve içmesi bile göze batıyor. Bir kahve bir tatlıyı bile lüks ilan ettiler. Bu insanlar çıkıp hava almasın mı? Bir kahve eşliğinde arkadaşıyla sohbet etmesin mi? 2009’dan beri biz burayı işletiyoruz. Biz 8 yıl önce yaptıklarımıza şükrediyoruz işletmeci olarak. Ve biz artık önümüzü göremiyoruz. Yatırım yapamıyoruz. İşlerimizi büyütemiyoruz. Artık bu ülkede hiçbir şey hayal edemiyoruz. Bir sürü esnaf kapatıp gitmeyi düşünüyor. Esnaf çok zor durumda ama yine de günah keçisi biz miyiz?”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *