MESLEK KANUNUNDA DÜZENLEME YAPILMALI

109

Eğitimcilerin mesleğini güvenle yapabilmesi için öğretmenlik meslek kanununda düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizen Eğitim-Bir-Sen Kütahya 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Köse, Türk kültüründe öğretmene saygının geçmişte var olduğunu bu kültürün yeniden oluşması için yapılması gerekenleri aktardı.

İstanbul Sarıyer’de bir öğretmen akran zorbalığı yaptığı için uyardığı öğrencisinin velisi tarafından saldırıya uğradı. Darp edilen kadın öğretmenin hastaneye kaldırıldığı olayın ardından Eğitim-Bir-Sen Kütahya 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Köse, açıklamalarda bulundu. Tüm eğitim camiasına geçmiş olsun dileklerini sunan Köse, benzer olayların yaşanmaması için önlemlerin alınması ve öğretmenlik meslek kanununda düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. Toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğine de değinen Köse, toplumun velisi, öğretmeni, öğrencisi, esnafıyla bir bütün olduğuna dikkat çekerek “Kasıt birilerini suçlamak değil. Hangi mesleği icra edersek edelim her birimizin, birbirine saygı göstermesi esastır. Eğitim alanında da, sağlık alanında bu böyledir” Dedi. Meslek kanununda eğitimciye şiddete dair açık hukuki yaptırımlar olması gerektiğini belirten Köse, meslektaşlarının benzer olaylarla karşılaşmaması için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

‘OKULA GİRİŞLER TAKİP EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Velilerin okullara girişinin okul müdürleri tarafından takip edilmeye çalışıldığını ifade eden Köse, “Ancak kontrol sıkıntısı yaşanmasın diye ne kadar önlem alırsanız alın veli, okulla öğretmenle iletişim kurmak istediğinde engelleme yapılamıyor. Çocuğun bir derdi olabiliyor, veli çocukla ilgili öğretmenle işbirliğine ihtiyaç duyabiliyor.” Dedi. Velinin okul ve öğretmenin işbirliğini önemine değinen ve bu işbirliğini hiçbir şekilde kesmemek gerektiğini ifade eden Köse, “Tabi böyle negatif durumlar bizi daha tedbirli olmaya sevk etmeli, daha fazla tedbir alınabilir. Geçmişte okullara güvenlik görevlisi koymuştu. Son dönemde ekonomik durumlar nedeniyle bu güvenlik görevlilikleri kaldırıldı. Ancak bu münferit olayın videosunda izlediğimiz kadarıyla veli, öğretmenin hiç beklemediği bir anda şiddette bulunuyor. Burada güvenlik görevlisi olsa dahi veliyle birlikte okulun içerisinde gezmesi gibi bir durum zaten söz konusu olamazdı.” Şeklinde konuştu.

‘GEÇMİŞİMİZDE ÖĞRETMENE SAYGI VAR’

Çocukların öğretmene, eğitime, ilim insanına değer verilmeyen bir ortamda yetişmesinin mümkün olmadığına değinen Köse, toplumun bilinçlendirilmesinin önemine değindi. “Biz Kütahya kamuoyunda velilerimizin, bütün eğitim çalışanlarımıza karşı daha saygılı olmalarını arzu ederiz. Ki çocuklarımıza da bu yansısın. Çocuklarımız da velilerinden gördükleri bu hürmeti de öğretmenlerine karşı göstersin. Bu şekilde bir kültür tekrar oluşsun.” Dedi. Türk toplumunun kadim geleneğinde eğitimciye her zaman saygı olduğunu hatırlatan Köse, “Hz. Ali Efendimiz “Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum” demiştir. Fatih Mehmet Sultan’ın Hocası Akşemsettin ile ilgili hikâyelerini hepimiz toplum olarak biliriz. Ancak toplumdaki yozlaşma maalesef bazı insanlarda daha fazla noktaya gelmiş.” Dedi.

Benzer olayların faillerinin de eğitim kurumlarından geçtiğine dikkat çeken Köse, şu ifadeleri kullandı: “Demek ki burada bizim de bir eksikliğimiz var. Biz de bundan sonra böyle olayların yaşanmaması için elimizden gelen şu anda bize emanet edilen çocukların bu manada yetişmesi, elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, göstermeye de devam etmemiz gerekiyor.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *