SUÇLULARIN ENSESİNDE BU DEFA ‘BİLİM’ OLACAK

228

TÜBİTAK tarafından desteklenen KSBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Adli Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Gülekçi’nin yürüttüğü “Ateşlenmiş fişek kovanlarından elde edilen parmak izleri üzerinden adli DNA profillerinin incelemesi” projesi kolluk kuvvetlerine adli olayların aydınlatılmasında büyük avantaj sağlayacak

TÜBİTAK’TAN ADLİ BİLİMLERE DESTEK

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Adli Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Gülekçi’nin yürüttüğü proje, TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Dr. Öğr. Üyesi Yakup Gülekçi’nin yürütücü, KSBÜ Adli Bilimler öğretim elemanı Öğr. Gör. Fatma Ebru Yüksek ile lisansüstü öğrencisi Eda Nur Ay’ın araştırmacı olarak görev alacağı “Ateşlenmiş fişek kovanlarından elde edilen parmak izleri üzerinden adli DNA profillerinin incelemesi” başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.

KOLLUK KUVVETLERİNE DESTEK SAĞLAYACAK

Gülekçi proje hakkında şu bilgileri paylaştı: “Ülkemizde sık karşılaşılan ateşli silah yaralanmalarında, olay yerinden elde edilen kovanlardan kimlik tayini için uygulanabilir bir yöntem araştırmayı hedeflemekteyiz. Proje kapsamında ayrıca kimliklendirme için alınacak örneklerde kullanılacak materyal ve sürenin etkisi de araştırılacaktır. Kovan üzerine bırakılan kanlı ve doğal parmak izi ve DNA gelişiminde birçok sınırlılıklar olsa da zaman faktörü, örnek toplamada kullanılacak svap türü ve fişek üzerindeki biyolojik materyal gibi değişkenlerin parmak izi ve DNA üzerine etkisi araştırılıp olay yerinden toplanan kovanlardan elde edilecek verinin hangi şartlarda nasıl değiştiğinin araştırılması kolluk kuvvetlerinin adli vakalarda operasyonel olarak kullanılması açısından önemli katkılar sunacaktır.”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *