ÇOCUK OYUN PARKLARI İHMAL EDİLMEMELİ

869

 Oh çok şükür havalar ısındı günler uzadı moraller düzeldi. Her yaştan insan gibi çocuklarda bugünleri dört gözle bekliyordu. Bu sene kışın çok sert ve uzun geçmesi çocukları parklardan oyuncaklardan mahrum bıraktı. Ev ile okul arasında günlerini geçiren çocuklar hakikaten çok sıkılmıştı. Güneş yüzünü göstermeye başlayınca hafta sonları ve akşamları özledikleri parklara koşan çocuklar buralarda gönlünce oynayıp eğleniyorlar. Boşuna atalarımız ” aptal düğünden, çocuk oyundan usanmaz” dememiş.

  Her insan gibi gezip eğlenmek onlarında en tabii hakkıdır. Minik yürekleri sevinecekleri şeylerden mahrum etmemek lazım.  Parklar çocukların vaz geçemeyeceği oyun alanları olduğu gibi eğlendirici, öğretici, geliştirici faydaları da vardır. Her çocuk parka gitmek, doyasıya oynamak, yeni yeni arkadaşlar edinmek ister. Çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan gelişmesini sağlayan parkların bir diğer özelliği ise çocukların ve ailelerin birbiriyle tanışıp kaynaşmasıdır. Çocuklar oyuncaklarda oynarken ailelerde kendi aralarında sohbet ederek vakit geçirirler. Bütün bu güzelliklerden engelli çocuklarında faydalanması için rahat ve güvenli oyuncaklarında bulunması lazım.

 Şehrimiz çocuk oyun parkları açısından bayağı yaygın ve donanımlı durumda. Önceki belediye başkanlarından başta muhterem Süleyman Canan olmak üzere Mustafa İça ve Kâmil Saraçoğlu şehrimizin her yanına standartlara uygun güzel parklar yaptırdılar. Bildiğim kadarıyla hemen her mahallede çocukların ilgisini çeken gidip rahatça oynayacakları parklar bulunuyor. Biz içeriden bu özelliğimizi fark etmesek te dışarıdan gelenler hemen fark ediyor. Bunlar sevindirirken Fatih Sultan Mehmet bulvarı üzerinde Belediye yaşam parkında çocuk oyun parkının, kamelyaların, oturma guruplarının kaldırılması ise üzüyor. Gidip görmedim ama Maltepe parkında da yıkımlar olduğu söyleniyor. 

  17 Haziran’da okullar kapanınca parklarda büyük bir yoğunluk yaşanacak. Çocuklar yorgunluklarını, okul streslerini buralarda atmaya çalışacaklar. Bugünden başlanarak çevre düzenlemesi, temizliği, zemin kontrolü, aydınlatması yapılarak güzel ve güvenli bir ortam hazırlanmalı. Dahada önemlisi çocukların güvenliği ve parkların korunması için kamera sistemleri yerleştirilmeli. Çünkü kameraların caydırıcı özelliği de var. Hem kameralar vasıtasıyla parklara, oyuncaklara zarar veren çocukluğunu yaşamamış tiplerin yakalanması sağlanır. Pek çok faydası olduğu bilinen parkların çocukların güvenli biçimde eğlenmelerini sağlamak için tasarlanan oyuncakların rutin kontrolleri, periyodik bakımları ve gerekirse revizyonları ihmal edilmemeli. Zira küçücük bir ihmal büyük acılara neden olur. Ayrıca parkların ve oyuncakların korunmasında ailelere de iş düşüyor. Çocuğunu parka götüren anneler, babalar, dedeler, neneler oyuncakları kontrol ederek gördüğü arızayı, eksikliği belediyeye bildirmeleri gerekir. Böylelikle belki bir kazayı da önlemiş olurlar.

 Parklarda bulunan tüm oyuncakların elemanları düzenli olarak uzman kişiler tarafından kontrolleri yapılmalı, muayene edilmeli. Tespit edilen kesici, yaralayıcı risk oluşturabilecek parçalar hemen yenisiyle değiştirilmeli. Salıncakların zincirleri, kancaları, halkaları, boruları, direkleri, seleleri ve diğer aksamları titizlikle gözden geçirilerek aşınan, yıpranan, çatlamış, kırılmış olan, tehlike arz eden parçalar yenisiyle değiştirilerek daha güvenli hale getirilmeli. Yapılan bütün işler görevli personel tarafından rapor haline getirilerek kayıt altına alınmalıdır. Zira söz uçar yazı kalır. Ayrıca işin ciddiyetini göstermesi açısından önemlidir. Yıkmayı değil, yapmayı öncelememiz dileğiyle sağlıcakla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları. 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *