FRİG ÇEVRE VE MEDENİYET TANITIM MERKEZİ’NE MUHTEŞEM AÇILIŞ

801

Kütahya – Eskişehir karayolu üzerinde açılan Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi’nde vatandaşlar hem alışveriş yapabilecek hem de Kütahya’yı ve Frig Vadisini tanıma fırsatı bulabilecek

Kütahya’nın tarihi ve kültürel mirasları içinde yer alan 7 bin yıllık tarihi geçmişi ile dünya kültür mirasında önemli bir yeri olan Frig Kültürünün tanıtılması ve turizme kazandırılması amacıyla Kütahya- Eskişehir karayolu üzerine inşa edilen Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi açılışı il protokolünün katılımıyla gerçekleşti.

Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezinde, 3D mapping yöntemiyle Kütahya’nın tarihi ve doğal güzelliklerinin sunumu yapıldı.  Proje, eğitilmiş veri teknolojisi kullanılarak yapay zeka tarafından yaklaşık 2 milyon topoğrafya ve lokasyon verisi işlenerek hazırlandı.

Merkezin Kütahya’nın tanıtılmasında çok önemli bir yeri olacağını ifade eden Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “İlk konu gündeme geldiğinde Sayın Valim, çok heyecanlıydı ve gerçekten bir şeyler kazandırmak için bu işin peşine düştü. En uygun bölgenin burası olacağında hemfikir olduk. Dünyanın birçok medeniyetine ev sahipliği yapmış olan kültür ve sanatın merkezi, tanıtım için önemli bir görev üstlenecek.” dedi.

HAZİNE SANDIĞI AÇILIYOR

Kütahya Valisi Ali Çelik ise yaptığı konuşmada, “Kütahya’mızın açılmadık hazine sandığı tabiri vardı. Geldiğimden beri çok kullanılıyoruz. O sandığı açmak için ilk adımlarından birini başlatmış olarak hissediyorum kendimi. Bu süreç başladığı andan itibaren kısmi olarak birbiriyle bağımsız çok ciddi çalışmalar yapılmış. İnşallah tanıtım merkezi bu işin başlangıç noktasında bir yer teşkil edecek diye düşünüyorum. Kısmi projelerden oluşuyor bu süreç. İnşallah Karayolları Bölge Müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz planlama çerçevesinde buradan hem bir dönüş kavşağı hem de alttan Sofça’ya geçiş imkânı sağlayan bir kavşak oluşturulacak. Porsuk Baraj Gölü Özel Hükümleri çerçevesinde oluşturacağımız bir iskeleyle Frig mağaralarına tekne geçişleri sağlanacak. Olgunlaşma Enstitüsü de tanıtım merkezine dönüşmüş durumda. Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin hem çalışanları hem müdürleri hem de öğrencileri lezzetin tanımlanması ve sunumun da mahir insanlar, mahir kişiler. Onlar da burada buluştular.” dedi.

KÜTAHYA 3D HARİTALANDI

Yöresel lezzetlerden geleneksel kıyafetlere dek Kütahya’ya ait değerlerin sunum ve satışının yapılacağı tesiste, konukların çini yapımını da deneyimleyeceğini söyleyen Vali Ali Çelik, Vatandaşların “3D Mapping” gösterimini ücretsiz deneyimleyerek Kütahya’yı Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezinde keşfedeceğini söyledi.  Vali Ali Çelik, “Bütün Kütahya’nın görsellerini çok kısa bir sürede zihinlere kazıyabilecek ve bunu ücretsiz sunabilecek bir alan oluşturduk. Şu anda demosu var, senaryo ve animasyon bütünleştiğinde elimizden muazzam bir iş çıkacak” dedi.

Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM) ve İl Özel İdaresi tarafından bölgede bugüne dek ciddi çalışmaların yapıldığını söyleyen Vali Ali Çelik, Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezinin Kütahya’yı tanıtmada bir başlangıç noktası olacağını projenin etap etap hayata geçirileceğini kaydetti.

‘BU BAŞLANGIÇ’

Proje hakkında detaylı bilgiler veren Vali Ali Çelik, “Göl kenarından itibaren bisiklet yollarıyla Frig Vadisi’ne ve oradan Sabuncupınar’a kadar bağlanan bisiklet yoluyla hem yukarıda hem tam karşımızda bulunan alanda bir seyir terasıyla bu alan birbiriyle entegre ve birbirine bağlayan Frig medeniyetiyle etkili olan alanlar birbirine bağlanmış olacak. Burası da başlangıç noktası olacak” diye konuştu.

Merkezin herkesin bir şekilde sahip çıkması gereken bir alanda bulunduğunu belirten Vali Çelik, “Karşımızda Porsuk Baraj Gölü’nün muazzam bir manzarası, Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Efendi’nin manevi ruhu var. İnşallah birçok tanıtıma vesile olur” şeklinde konuştu.

Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi açılışına Vali Ali Çelik, AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, İçişleri Bakanı Danışmanı Ali Arif Özzeybek, MHP Kütahya İl Başkanı Selçuk Alıç, MHP Kütahya Merkez İlçe Başkanı Ayhan Toy, Ülkü Ocakları Kütahya İl Başkanı İlker Bükni, MHP KAÇEP Kütahya Komisyon Başkanı Hülya Öztürk, MHP İl ve Merkez İlçe yöneticileri, siyasi parti il başkanları, il protokolü ve vatandaşlar katıldı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *