ORMAN YANGINLARINDA KRİTİK DÖNEM

573

Kütahya Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, orman yangınlarında kritik döneme girildiğini söyledi. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının en fazla yangının çıktığı dönem olduğuna vurgu yapan Dündar, alınan tedbirleri ve kurum olarak yaptıkları çalışmaları anlattı

Kütahya Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, basın mensuplarıyla bir araya gelerek yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Kütahya Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, basın mensuplarıyla bir araya gelerek yapılan çalışmaları değerlendirdi. Kütahya’da 33 yangın gözetleme kulesi olduğunu ve bunların 15 inde kamera ile her an kayıt altına alındığını ifade eden Dündar, bu yıl 22 yangının çıktığını ifade etti. Bunların birçoğunun yıldırım nedeniyle yaşandığını söyleyen Dündar “2.25 hektar yanan alanımız var.  20 yılda 996 yangın olmuş. Ortalama 50 yangın meydana gelmiş. Temmuz, Ağustos, Eylül kritik dönem.  Yüzde 80’i bu 3 ayda çıkmış. Saat 10.00 ile16.00 arasında. İstatistiklere göre Cuma günleri daha az yangın oluyor.  Yangınların çıkış sebebi yüzde 15 oranında yıldırım yangını. İnsan kaynaklı yangınların oranı ise yüzde 80. Yangınlarda en büyük sorunumuz rüzgar” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ 8 İHA’DAN BİRİ KÜTAHYA’DA

Bu yıl orman yangınları ile mücadele kapsamında İHA’nın de devrede olduğunu belirten Dündar, sabah 10:00 ila akşam 20:00 arasında gözetleme yaptığını ifade etti. İHA’nın ormanlar üzerinde yaptığı gözetleme esnasında herhangi bir olumsuzluk sezdiğinde anında 112’ye haber verdiğine değinen Dündar şöyle devam etti; “Bu elbette büyük bir teknoloji. Yangının hangi yöne doğru gittiğini ve kızılötesi kameralarla yangını görüyorsunuz. Daha net görerek yangına müdahale noktasında çok büyük bir teknolojik atılım. Türkiye’de 8 tane İHA var. Bir tanesi Kütahya Orman Bölge Müdürlüğünde buda bizim için çok önemli, İHA’mız her gün sabah Zafer Havalimanından kalkıyor. Kütahya’nın üzerinden, Tavşanlı üzerinden, Simav, Gediz taramasıyla yaklaşık 30 km tarama alanına sahip bir şekilde tur atıyor. Piknik ateşine kadar görüyor.” 

Kütahya Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, basın mensuplarıyla bir araya gelerek yapılan çalışmaları değerlendirdi. Kütahya’da 646 bin hektar ormanlık alanın olduğunu ve bunun 412 bin hektarlık alanında verimli orman alanı olduğunu belirterek “Ormanlarımızın yüzde 65’ikaraçam, yüzde 17’simeşe, yüzde 9’u ardıç ve yüzde 6’sı kızılçamdır. Ormanlarımızın kalitesi yapılan çalışmalarla birlikte her gün artmaktadır” dedi.

ORMANLAR EMİN ELLERDE

Ormanlarda çalışmalarının devam ettiğini ve gençleştirme çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyleyen Dündar “2022 yılında 330 hektar tabi gençleştirme çalışmaları yapılmıştır. Suni gençleştirme 177 hektardır. Tüm ekibimiz ormanlarımız için çalışmakta ve her türlü bakımı gerçekleştirmektedir” ifadelerini kullandı.  200 hektar kullanılmayan maden sahası tespit ettiklerine de vurgu yapan Dündar, bunların rehabilitasyonunun önümüzdeki günlerde yapılacağını söyledi.

ÇOK BÜYÜK YANGINIMIZ YOK

Dündar, Kütahya’da son yıllarda çok büyük bir yangın görülmediğini en son 2017 yılında 860 hektar alanın yandığını söyledi. 743 personel ile çalışmalarını gerçekleştirdiklerini 77 adet personelinde dışarıdan katıldığını vurgulayarak gerekli tüm ekipmana sahip olduklarını kaydetti.

HELİKOPTER HAZIR BEKLİYOR

“Kütahya Orman Bölge Müdürlüğümüze ait bir helikopterimizde var. İlimizde bu helikopter konuşlandı” diyen Dündar “Allah korusun bölgemizde bir yangın çıktığında bize yakın Bursa’dan, Eskişehir’den, Balıkesir’den, yani bir kırk dakika bir saat içerisinde 5-6 helikopteri buraya çağırabilecek durumumuz var. Bölge Müdürlüğümüzde 1 tane Helikopterimiz var. 1 tane İHA’mız var. 5 tane Treylerimiz var. 6 tane dozerimiz var. 7 tane greyderimiz var. 36 tane arazöz’ümüz var. Toplamda 107 araçlarımızla her türlü yangına müdahale etmeye gücümüz var” şeklinde konuştu.

957 GÖNÜLLÜ VAR

Orman gönüllüleri ve su kaynakları ile ilgilide bilgiler veren Dündar “508 mahallede su tankeri aktif. 17 gölet 46 su toplama çukuru ve 26 havuz olmak üzere 89 adet su kaynağı oluşturulmuştur  Orman gönüllüsü 957 kişi. Bunların birçoğu köylerimizden. Bütün ihtiyaç olan malzemeleri kendilerine vereceğiz. Onlar bizim için önemli” ifadelerini kullandı.

ORMAN KÖYLÜLERİNE

KREDİ DESTEĞİ VERİYORUZ

Dündar Orman köylülerine kredi desteği verdiklerini de ifade ederek “Biz orman köylülerimize ORKÖY kredileri veriyoruz. Bu kredilerimizin yüzde 20’si hibe geri kalanı 7 yıl ödemeli faizsiz kredi. 2022 yılında hibe olarak programımız 14 Milyon liralık bir kredi vereceğiz. 9 milyon TL sini şuana kadar gerçekleştirmişiz. Yılsonuna kadar 14 Milyon kredimizi vereceğiz. Bunun yanı sıra traktör desteğimizde var” dedi. Dündar ayrıca vatandaşları da uyararak özellikle bu aylarda orman yangınlarına karşı duyarlı olunmasını istedi. Toplantıya Bölge müdür yardımcıları Mustafa Arpacı, Halil Karademir, Bilgi Sistemleri Şube Müdürü Fethi Şentürk, İşletme Müdürü Ali Rıza Erdem ve Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam’da katıldı. FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *