“Değerlerin Daveti” programında Kütahya Bitli Helvayı Başkan Işık, coğrafi işaretli 14 farklı ürünün şehre değer kattığını vurguladı.
Türkiye’nin coğrafi işaretlerle patentlenerek uluslararası koruma altına alınan ve tescillenen yerel değerlerinin tanıtımına ve ulusal birliğine katkı sağlayan Değerlerin Daveti programında Kütahya Bitli Helva tanıtıldı.
Programda Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, Zafer Kalkınma Ajansı Kütahya Yatırım Destek Ofisi İl Koordinatörü Kutlu Eser ve İşletme Sahibi Mehmet Ali Özevren; Kütahya Bitli Helva hakkında izleyiciyi bilgilendirdi.
‘BU LEZZETİ HERKES TATMALI’
Kütahya Ticaret Borsası’nın başvurusu ile coğrafi İşaret Belgesi alan Bitli Helva’yı tanıtan Başkan Işık, Kütahya’dan yolu geçen herkesin bu lezzeti tatması gerektiğini ifade etti. Bitli Helva’nın Kütahya’nın gastronomi kültürüne katkı yapan önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Başkan Işık, “Bu üretimden evine ekmek götüren birçok esnaf var. Hala Kütahya’da köyden şehre gelenler bitli helva alır ve bu hediyelik bir değer taşır.” Dedi. Kütahya coğrafi işaretli 14 farklı ürünü olduğunu belirten Başkan Işık bu ürünlerin şehre değer kattığını vurguladı.
Bitli Helva’nın isminin nereden geldiğini açıklayan KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, “Kendine has lezzeti ile çok hafif bir tadı var bu yüzden özellikle Ramazan aylarında çok tüketilir. Kütahya’ya gelip bitli helvayı tadan herkesten çok güzel tepkiler alıyoruz. Biz bu ürünü tanıtmak için tüm Türkiye’de borsalara gönderdik. Şu anda da Borsa binamızın alt katlarında da coğrafi işaretli ürünlerimiz üretiliyor.” İfadelerini kullandı.
‘BU ÜRÜNLERiN RAF ÖMRÜ VAR’
Bitli helvanın Kütahya tarihinde önemli bir yere sahip olduğunun akademik çalışmalarla ortaya çıktığını dile getiren Zafer Kalkınma Ajansı Kütahya Yatırım Destek Ofisi İl Koordinatörü Kutlu Eser, “18. yy Osmanlı döneminde zorunlu tüketim maddeleri arasında gösterilmiş ve fiyatı devlet tarafından belirlenmiş bir ürün. O dönemin tuz, zeytinyağı gibi gıda maddeleri arasında yer almış. Bu ürünlerin doğal olarak raf ömrünün olduğunu gösteriyor. Bu ürünler tezgâhlarda yer alırsa biz hem bu lezzeti unutmamış oluruz hem de değerine değer katarız.” Dedi. Bazı yörelerde damatların kayınvalidelerine bu tatlıyı sunarak gönüllerini aldığına değinen Eser, “Böyle bir geleceğimiz vardır hala devam eden.” Dedi. Eser, son yıllarda Kütahya’da özellikle gıda ürünleri ile coğrafi işarette büyük gelişmeler olduğuna da dikkat çekti.
‘HALA ELLE AÇILIYOR’
Bitli helvanın nasıl yapıldığını izleyiciye aktaran Mehmet Ali Özevren, şu ifadeleri kullandı: “Helva susam içinde açılır. Basit gibi görünür ama ihtisas isteyen bir şeydir. Sıcakken sararsan bütün olur, katlar birbirine yapışır ama fazla bekletirsen de kırılır katlanmaz. Kütahya’da Bitli Helva hala elle açılıyor bunun makinesi yok. Çok denedik ama olmuyor hala Kütahya’da elle açılıyor bu tatlı.”
ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ