FİDANLAR BAL ORMANINA DÖNÜŞECEK

251

Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları anısına düzenlenen 100. Yıl Bal Ormanında fidanlar toprakla buluştu. Fidanlar DPÜ Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi’nde kullanılacak. Rektör Uysal, “Arılar aynı deprem zamanındaki kurtarma ekipleri gibi dünyanın dört bir yanından gelip bu alana hayat verecekler.”dedi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu bahçesinde 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlara atfedilen ve adını cumhuriyetimizin 100. yılından alan 100. Yıl Bal Ormanı için fidan dikim etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık, Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Murat Kırbaç, rektör yardımcıları Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Prof. Dr. Şahmurat Arık, Orman Bölge Müdürü Erdal Dingil katıldı.

DPÜ yerleşkesinin Türkiye’deki en güzel yerleşkelerden biri olduğunu ifade eden Rektör Kazım Uysal,  “Gerek yeşil alanları gerekse fiziki alanları açısından örnek gösterilen bir yerleşkedeyiz. GreenMetric kuruluşunun yayınladığı son raporda biz dünya 274.’süyüz. Proje alanımız vadinin alt tarafından başlıyor ve Yabancı Diller Yüksekokulumuz kadar uzanıyor. Bu alanı daha da genişletmek istiyoruz. Bu çalışmaları yapmaktaki amacımız bu yerleşkeyi biyoçeşitliliği yüksek bir alana dönüştürmek. Özellikle çok su isteyen çim alanlarını ekonomik getirisi olan alanlarla dönüştürerek GreenMetric ölçütlerinde öngörülen düzenlemeleri yapmak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“FİTOKİMYA ENSTİTÜSÜ TEKLİFİMİZ YÖK’TE”

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi’nin DPÜ’ye devredilmesiyle sürecin geliştiği belirten Rektör Uysal,  “Bu anlamda Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu merkezi projelendirdikten sonra lavanta, kekik, ada çayı gibi tıbbi aromatik değeri yüksek bitkiler diktik. Bu alanı bir fitokimya enstitüsüne dönüştürmeyi düşünüyoruz. Bu teklif sayın valimizden geldi. Teklifimizi YÖK’e sunduk. Sayın Valim, bu dönüşüm için desteklerinizi bekliyoruz. Umarım sözünü ettiğimiz fitokimya enstitüsünü kurmak nasip olur da altyapısını yapmış olduğumuz ekim dikim sürecini bir araştırma merkezi çatısı altında toplayabilir ve uç ürünlerin elde edildiği bir üs, bir merkez kazanmış oluruz.” İfadelerini kullandı.

‘ARILAR BU ALANA CAN VERECEK’

Alanın depremde hayatını kaydedenlere atfedildiğine değinen Rektör Uysal, “Projemiz daha önce başlamıştı ama yaşanan bu olayın ardından biz projemizi vefat eden vatandaşlarımıza adamak istedik. İnşallah burası lavanta, kekik, ıhlamur, ada çayı, badem çiçekleriyle donatılan bir yer olacak burası. Burada aktif olan 21 kovanımız var. Şehitlerimiz burada çiçek açacaklar. Arılar aynı deprem zamanındaki kurtarma ekipleri gibi dünyanın dört bir yanından gelip bu alana hayat verecekler. İnşallah sayın valimizin desteğiyle bu proje çok daha iyi noktalara gelecek.”dedi.

Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi’nin üniversitemize devrinin daha doğru olacağına inandığını ifade eden Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “İnandık ki, üniversitedeki araştırmacı arkadaşlarımız bu işin hakkını daha iyi vererek daha üst noktalara taşırlar.Valimizin de destekleriyle orayı düşündüğümüz enstitüye dönüştürdüğümüzde Kütahya’ya değer katan bir kurum olmuş olur.” Dedi.

‘KÜTAHYA’NIN DOĞAL GÜZELLİKLERİNİN KORUNMALI’

Etkinlikte katılımcılara hitap eden Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya’nın doğal güzelliklerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yapılan çalışmaların önemine değindi. 6 Şubat tarihli depremlerin, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra karşı karşıya kalınan en büyük zorluk olduğunu ifade eden Vali Ali Çelik, fidan dikim etkinliğinin dayanışmanın ve birlikte hareket etmenin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Protokol konuşmalarının ardından Kütahya Müftüsü Hüseyin Demirtaş, hem depremde yaşamını yitirenler için hem de oluşturulan bal ormanının üniversitemiz ve şehrimiz için hayırlı olması için dua etti. Daha sonra katılımcılar fidan dikim etkinliğine geçtiler. Tüm katılımcılar hazırlanan alanda farklı ağaçları toprakla buluşturdular.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *