SOFU MAHALLESİNDE ŞENLİK HAVASINDA BİR PAZAR ‘TALEPLER İÇİN DAHA BEKLEMEMİZ GEREK’

421

Sofu Mahallesindeki yerli ürünlerle rengarenk tezgâhların kurulduğu Sofu Mahallesi Organik Halk Pazarının bir şenlik havasında geçtiğini belirten Mahalle Muhtarı Ali Orhan, hem mahalle sakinleri hem de müşterilerden gelen pazarın üstünün kapatılması talebinin şu an yapılamayacağını açıkladı. 

Sofu Mahallesi sakinleri, üç senedir Pazar günleri kurulan organik pazarda ürünlerini, tarladan tezgaha Kütahyalılarla buluşturuyor. Hem pazarda tezgah açan mahalle sakinleri hem pazardaki müşterilerin pazarın üstünün kapatılması taleplerine Sofu Mahallesi Muhtarı Ali Orhan, cevap verdi.

Ata tohumlarından kalma yerli ürünlerin, köy ekmeklerinin, gözlemelerin sunulduğu Sofu Mahallesi Organik Halk Pazarı üç yıldır Kütahyalılara hizmet veriyor.

‘PAZAR GÜNDEN GÜNE BÜYÜYOR’

Pazar hakkında bilgi veren Orhan, “Pazar günleri Kütahyalıların yoğun bir talebi oluyor. Yerli ürünler, ekmek satılıyor. Sıcak sıcak gözleme servis ediliyor. Mahalledeki kahveci dahi kahvesini kapatıp pazarda odun ateşinde çay, kahve satıyor misafirlerimize. Üç yıl önce başlayan pazarımız bugün Eğlenceli bir hale geldi ve günden güne büyüyor.” dedi.

‘UZUN PROSEDÜRLER GEREK’

Pazarın resmi statüde “Kütahya Belediyesi Organik Pazar Yeri” ismiyle kurulduğunu ifade eden Orhan, hem vatandaştan hem de mahalle sakinlerinden pazarın üstünü kapatma, tuvalet yaptırma gibi talepler geldiğini açıkladı. Pazarın yerinin hazine arazisi olduğuna değinen Orhan, şu ifadeleri kullandı: “Pazarda satış yapan mahalle sakinlerimizin talebi de var, vatandaş da istiyor, biz de talep ettik ama bu işler de ha deyince olmuyor. Kütahya Belediyesinin burayı hazineden takas karşılığında alması gerekiyor üstünün kapatılması için. Bırak üstünü kapatmayı ben şu an altına bordür dahi döşettiremiyorum. Tapusu var ama hazineye ait. O yüzden Kütahya Belediyesi kalkıp da pazarın üstünü kapatmaz şu anda. Evet, istek var ama öyle isteyince hemen yarın, öbür gün böyle şeyler sonuçlanmıyor. Bunlar uzun ve resmi prosedürlerin gerektiği işlemler. Bunun için daha vakit var.”

‘SEBZE MEYVE ÜRETİMİNDE

KÜTAHYA’DA BİRİNCİYİZ’

Her pazar günü Sofu Mahallesi’nde kurulan Organik Halk Pazarı hakkında bilgi veren Sofu Mahallesi Muhtarı Ali Orhan, Sofu Mahallesinin yaş sebze meyve üretiminde Kütahya’da birinci sırada olduğunu belirtti. Kütahya köylü pazarının yaklaşık yüzde 60’ının Sofu Mahallesi’nde üretilen ürünlerle dolduğunu dile getiren Orhan, “Köylü pazarının yarısından fazlasına bizim Sofu Mahallemiz mal çıkarıyor. Burada günlük 30-35 saat sulama oluyor.” İfadelerini kullandı.

‘MAHALLEMİZİN TANITIMINA KATKI SAĞLIYOR’

Pazarda yerel ürünler, yaş sebze meyvenin tarladan pazara Kütahyalı vatandaşlara sunulduğunu vurgulayan Orhan, “Potansiyelin olduğu yerde Pazar şarttır.” Dedi. Mahallede üretilen ürünlerin Kütahya’daki diğer semt pazarlarına gittiğini sadece günleri ise Kütahya halkının mahallerindeki pazarda ağırladıklarını vurguladı. Orhan, pazarın mahallerinin tanıtımına fayda sağladığının da altını çizdi.

TARLADAN TEZGAHA

RENGARENK ÜRÜNLER

Pazardaki tüm ürünlerin Sofu Mahallesi tarlalarından direkt tezgâha geldiğini dile getiren Orhan, “Pazarda sadece mahalle sakinleri tezgah açıyor yani yabancı kimse yok. 150 tezgah açılıyor. Bir üretici 50 kasa domates topluyorsa 10 kasasını orada, 40 kasasını da semt pazarlarına çıkarak satıyor. Pazar ürünlerimizin hepsini kaldırmıyor zaten ama orası bizim için bir şenlik havasında. Ürünlerimizin tamamını o azarda satmaya kalkarsak zaten her gün Pazar kurulması gerekir.” ifadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *