UNUTMUYORUZ, UNUTMAYACAĞIZ, HAZIRLANIYORUZ ‘AYNI ACILAR YAŞANMASIN’

248

17 Ağustos depreminin yıldönümünde Kütahya Belediyesi organizasyonu ile saat 03.02’ye kadar depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlar için saygı nöbeti tutuldu. Afet risklerini azaltma çalışmaları yaptıklarını belirten Başkan Işık, diri fay hatlarının yerlerinin tespiti için sonuç raporunun beklendiğini açıkladı.

DEPREM SAATİNE KADAR SAYGI NÖBETİ TUTULDU

Kütahya Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü tarafından 17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenler için tören düzenlendi. 17 Ağustos ve yaşanan tüm depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlar için Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu, dualar edildi. Ardından AFAD Kütahya İl Müdürlüğü, Kütahya Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay Kütahya Şubesi ve Kütahya Gençlik Merkezi’nin oluşturduğu stantlarda ve çadırlarda vatandaşlarımız afetlere karşı bilgilendirildi. Gölcük Depremi’nin sembolü olan ve hafızalara kazınan “Sesimi Duyan Var Mı?” sözüyle depremin yaşandığı saat 03.02’ye kadar depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlar için saygı nöbeti tutuldu, dualar edildi.

RİSKİN AZALTILMASI İÇİN NELER YAPILIYOR?

17 Ağustos 1999, 6 Şubat 2023 ve diğer yaşanan afetlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dileyen Başkan Işık, Kütahya Belediyesi olarak afet öncesi, afet anı ve afetten sonra olmak üzere afet süreçlerinin her anında risk azaltma, hazırlık, eğitim, planlama, müdahale ve iyileştirme çalışmaları olmak üzere bütüncül bir yaklaşımla hazırlıkların sürdürüldüğünü söyledi. Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Işık, “2 bin bağımsız üniteden oluşan Vefa, Osmangazi, Sultanbağı ve İnköy Sanayi Sitesi’ni şehre kazandırıldık. Afet ve acil durumlar için risk teşkil eden 25 mahallemizdeki 82 dar sokağı düzenlendik, 4 yılda 656 metruk yapının yıkımı yapıldı. 60 kilometre olan yağmur suyu hattı 90 kilometreye çıkarıldı. Kapan ve Şembel derelerindeki tersip bendi temizlikleri gerçekleştirildi.”dedi. Her yıl düzenli olarak sulama kanallarının temizliklerinin ve derelerin ıslah çalışmalarının yapıldığını ifade eden Başkan Işık, Dingencin, Ağılkaya ve Güllüce derelerinin Porsuk Çayı’na bağlanması ile ilgili 55 parselde toplam 10 bin metrekare alanda kamulaştırma çalışmalarının ise bitmek üzere olduğunu belirtti.

‘FAY TESPİTLERİ İÇİN SONUÇ BEKLENİYOR’

Şehrin kuzeyinde yer alan diri fay hatlarının yerlerinin tespiti projesi kapsamında başlatılan çalışmaların tamamlandığını ve sonuç raporunun beklendiğini söyleyen Başkan Işık, “İlimiz için çok büyük öneme sahip mikro bölgeleme çalışmaları başlayacak. İtfaiye Zafertepe Müfrezesini kurduk, arama kurtarma, araç alımı ve personel alımı yaparak müdahale kapasitesi arttırılarak modern donatılarla hizmet veriyoruz. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında Yangın ve Kimliklendirme ve Defin Çalışma Grubu Planı ana sorumlusu olarak tüm ilçelerimizde eğitim toplantıları gerçekleştirildi. Okmeydanı Mahallesi Heyelan Önleme ve Şev Stabilitesi Projesi ile tepe noktasındaki yük miktarı azaltılarak bölgedeki kayma tehlikesi ortadan kaldırıldı.” Şeklinde konuştu.

6 Şubat 2023 tarihinde 11 ili etkileyen deprem felaketinde toplam 290 nitelikli personel ve 57 aracın afet bölgesinde görev aldığını açıklayan Işık, 43 yardım tırının afet bölgesine gönderildiğini, 146 depremzede aileye konaklama desteği sunulduğunu ifade etti. Bin 775 aileden toplam 12 bin 425 afetzedeye Hilal Market desteği verildiğine değinen Başkan Işık, deprem sonrası 50 aile ve 201 kişiye psiko-sosyal destek sağlandığını belirtti. Afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dileyen Başkan Işık, “Rabbim böyle acıları bir daha bizlere yaşatmasın” duasında bulundu.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *