TARIM, HAYVANCILIK, SERACILIK VE SÜT ENDÜSTRİSİ FUARI 14. KEZ KAPILARINI AÇTI ‘ÖNÜMÜZDEKİ YILLAR KÜTAHYA’NIN OLACAK’

154

Binlerce üreticiyi gelişen tarım teknolojileriyle buluşturacak 14. Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı’nın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Fikret Zaman, Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllar Kütahya’nın olacak”dedi.

‘BELEDİYE ÜRETİCİNİN YANINDA’

Gelişen tarım teknolojileriyle çiftçileri buluşturan Kütahya Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı bu yıl 14’üncü kez kapılarını 200 marka temsilcisi ile Pazartesi Pazarı Fuar Merkezinde açtı. Dünyada yaşanan son gelişmeler ve iklim krizi gibi önemli sorunların tarım ve hayvancılığı ülkelerin stratejik sektörü haline getirdiğine değinen Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, “Bu noktada her biri çok kıymetli olan üreticilerimizin sürdürülebilir üretime devam etmesi için biz idarecilere önemli görevler düşüyor” şeklinde konuştu.

Kütahya Belediyesinin tarım ve hayvancılık projelerimizi ile şehrin bu alandaki potansiyelini en üst seviyeye çıkarmayı amaçladığını belirten Kahveci, sektörün sunacağı her geliştirme fikrine açık, atılacak her adımda üreticinin yanında olduklarını vurguladı.

KÜTAHYA’YA İVME KAZANDIRACAK

Kütahya’nın tarımda, hayvancılıkta, sanayide, turizmde giderek ivmesini artıran, gelişen potansiyeli yüksek bir il olduğunu vurgulayan Vali Yardımcısı Fikret Zaman, “Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllar Kütahya’nın olacak”dedi. Kütahya’da yararı en yüksek tarım ürünlerinin tespiti için planlama içinde olduklarının altını çizen Zaman, Organize Hayvancılık bölgesi kurulması yönünde atılan adımın şehirde hayvancılık açısından önemli bir ivme kazandıracağını vurguladı. 

14 yıldır kendileri ile birlikte yol yürüyen kurumlara teşekkür ederek sözlerine başlayan Frig Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Varol, “Biz bu işe ne olursa olsun elini taşın altına koymuş bir firmayız. 14 yıl içinde çok sayıda bakan, genel müdür, genel başka ağırladık. Şu anda alanda 200’e yakın marka temsilimiz, her yıl 100 bine yakın da ağırladığımız ziyaretçi sayımız var. Mevkii itibariyle içimize sinemse de başarılı bir fuar gerçekleştireceğiz”şeklinde konuştu.

KÜTAHYA’DA EN ÇOK NE YETİŞİYOR? 

Kütahya’nın potansiyeli hakkında bilgi veren Tarım Orman İl Müdürü Emre Yeniay, “63 bin hektarı sulu tarım arazisi olmak üzere Kütahya yüzölçümün yüzde 27’sini 306 bin hektar tarımsal alan oluşturuyor. 25 bin kayıtlı çiftçi ile üretime devam ediyoruz. 190 bin büyükbaş, 490 bin küçükbaş 1,7 milyon kanatlı, 30 bin arılı kovanımız var.” dedi. 2023 yılında bitkisel üretim miktarının 1 milyon 870 bin tonu bulduğuna dikkat çeken Yeniay, Kütahya’da en çok buğday, arpa ve yem bitkileri üretildiğini şehrin vişne, yem bitkileri, kiraz ve kestanede lider olduğunu açıkladı. Tarım Orman Bakanlığının 2023 yılında 345 milyonluk hibe ile çiftçilerin yanında olduğunu ifade eden Yeniay, 20 milyon Kırsal Kalkınma, 30 milyon Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu, 185 milyon Bitkisel üretim, 96 milyon hayvancılık, 15 milyon yerel kaynaklı proje hibesi verildiğini belirtti.  

‘FUARLAR ÜRETİCİYİ YARIŞTAN KOPARMIYOR’

Hangi sektörde olursa olsun yoğun bir rekabet oramı ile karşı karşıya olan işletmeler için fuarların taşıdığı öneme dikkat çeken Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, “Gelişen teknolojiye ve bilgiyi en hızlı şekilde takip eden şirketler, yarıştan kopmamakta sürekli kendilerini yeni yarışlara hazırlayabilmektedir. Güncel gelişmelerin takip edildiği; satıcı, tedarikçi ve üreticiyi buluşturan fuarlar çok önemli bir fonksiyonu gerçekleştirir.” Dedi. Kahveci, iktisadi canlılığı sağlayan fuarların işletme sahiplerinin sektörel gelişmeleri takip etmesi için oynadığı role dikkat çekti.

‘TARIMSAL PLANMA İÇİNDEYİZ’

Kütahya’nın her alanda gelişime açık olması gerektiğinin altını çizen Vali Yardımcısı Fikret Zaman, Tarımda çok önemli gelişmeler yaşandığına değindi. Bir planlama içinde olduklarını vurgulayan Zaman, geçen hafta bir toplantı yaparak “Kütahya’da hangi ürün yetiştirilirse daha iyi olur. Hangi üründe Türkiye ortalamasının üstünde hangi üründe altındayız” masaya yatırdıklarını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından açılış kurdelesi kesen protokol üyeleri gelişen tarım teknolojileriyle çiftçileri buluşturan fuar alanında stantları ziyaret etti. 14. Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı’nın kapıları 12 Mayıs’a kadar açık olacak.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *