DİKKAT! BOMBAYA BİNİYORSUNUZ

595

Hava sıcaklıklarının yükselmesi ile artan araç yangınlarının özellikle bakımsız araçlarda yaşandığını ifade eden Vedat Başyiğit, araçta deodorant, kolonya, el dezenfektanı bırakılmaması gerektiğini belirtti. Ali İkiz ise dizel ya da benzinli fark etmeksizin bakımsız bir arabanın bomba ile seyahat anlamına geldiğini vurguladı. 

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi Kütahya’da araç yangınlarında artışa sebep oldu. Son dönemde trafik kazalarının önemli bir bölümünü oluşturan nedenlerini ve riski azaltmak için yapılması gerekenleri Kütahya’da işin ustalarına sorduk.

Araçlarda yangınlarının genelde sıcak havadan dolayı meydana geldiğini ifade eden Vedat Başyiğit, “Son günlerde sıcaklıklar, mevsim normallerinin de üzerinde malum. Araç yangınları özellikle bakımsız araçlarda yaşanıyor. Benzin, su hortumları, elektrik aksamı, tesisat bakımları ihmal ediliyor.” Dedi.

‘ARACINIZA KOLONYA KOYMAYIN’

Araç yangınlarının zaman zaman kullanıcıdan da kaynaklanabildiğini ifade eden Başyiğit, “Araç içi çakmaklıklar değil ama mesela konsola, göğse çakmak bırakmak bu aşırı sıcak günlerde patlamalara sebep olabiliyor.” Dedi. Araçta deodorant, yanıcı özelliği olan sıvı bırakmanın sakıncalı olduğuna dikkat çeken Başyiğit, pandemiden çıktığımız için şu anda hemen hemen her araçta kolonya, el dezenfektanı bulunduğunu ifade etti.

‘DİZEL YA DA BENZİNLİ FARK ETMEZ’

Tüm bakımları yapılmış bir arabada kolay kolay yanma olmayacağının altını çizen Ali İkiz, “Bakımı yapılmayan bir araba neredeyse bomba gibi bir şey oluyor. Araç yangını genelde bakımı olmayan arabalar yaşıyor.” Şeklinde konuştu. Önemli olanın aracın dizel ya da benzinli olmasının değil; bakımsız olup olmaması olduğunu belirten İkiz, bakımsız her aracın bir risk olduğunu, bakımlar tamamlandığında riskin çok daha düştüğünü dile getirdi. 

‘EKONOMİK SEBEPLERDEN BAKIM YAPTIRILAMIYOR’

Her arabanın 10 bin -15 bin km’ye ulaştığında; aracın durumuna göre bakım yapılması gerektiğini ifade eden İkiz, “Ama ekonomik kriz var malum insanlar maddi açıdan sıkıntıda. İnsanlarımız bunlara çok fazla eğilemiyor. Üzücü hadiseler bu yüzden yaşanıyor. Ama bakımın ihmali daha kötü sonuçlar doğurabilir” şeklinde konuştu.

Araçlarda yangınlarının sebeplerine değinen Vedat Başyiğit, “Aracın bu aksamları aşırı sıcaktan birbirine değdiğinde ya da benzin hortumunun delinmesi yanmaya etken olabiliyor.” İfadelerini kullandı.

‘USTALAR SADECE ARIZAYA YOĞUNLAŞIYOR’

Ustaların genelde müşteri hangi arızadan geldiyse sadece o arızaya yoğunlaştığından şikayet eden Başyiğit, “Biraz da ustalarda kabahat var. Bizim ustalarımız “Abi şurası da arızalı, bakın burada da bir sorun olabilir” deseler zaten bunlar medyana gelmez.” Şeklinde konuştu.

Yangınlarda şoför hatası da olabileceğine değinen Başyiğit, kolonya, el dezenfektanı, deodorant gibi malzemelerin yangına sebep olabileceğini vurgulayarak sakıncalar hakkında uyardı.

‘BAKIM SIRASINDA DA KONTROL ETTİRİLMELİ’

Araç yangınlarının önüne geçmek için vatandaşların ustalardan talepte bulunabileceğini dile getiren Başyiğit, “Benzinli araçlar için; araçlarını önce elektrik ve benzin aksamı, dizel araçlarda kolay kolay yanma olmaz ama kullanıcı ihlallerine dikkat etmek gerek. Benzinlilerde benzin hortumu ile elektrik tesisatının mutlaka kontrolü şart. Dinamo taraflarındaki ana hat bakımlı olmalı. Bunlar bakım sırasında da kontrol ettirilmeli. Araç herhangi bir arıza yaptığında ustanın bunları kontrol edip müşteriye söylemesi lazım aslında birçok araç yangınının önüne geçilebilir. Zaten her şey ihmalden geliyor.” İfadelerini kullandı.

‘ARAÇ YANGINI ARTTI’

Araç yangınından gelen müşteri sayısı arttığını açıklayan Ali ikiz, “Benzin hortumlarının hammaddesi yağdır. Bu yüzden de benzin giriyor, gaza geçtiğinde benzin hortumları iptal oluyor, içinden bir daha soğuma yapamıyor. Benzin hortumları çatlıyor, çatladıktan sonra da zaten bir dahaki sefere benzine geçtiğinde yanma medyana geliyor.”ifadelerini kullandı. Dizel arabalarda da havalar çok sıcak olduğu için motorun aşırı ısındığını ifade eden İkiz, aşırı ısınan motor, yıpranmış hortum, bakımsız soket ya da press noktalarının yanmaya sebep olduğunu ifade etti.

‘SİGARAYI ÖN CAMDAN ATIYOR

ARKA CAMDAN ARACI YAKIYOR

Sürücü camların önünde çakmak gazı, çakmak bırakmamak konusunda uyarıda bulunan İkiz, “Yangın bunlardan çıkıyor. Adam ön camdan sigarayı atıyor, arka camdan dolanıp arabayı yakıyor. Bunlar çok yaşanıyor. Tesisatlara usta olmayan kişilerin müdahalesi de bir risk, bilmeden kaçak bir hat çekiyor yani aslında yanlış yerden elektrik yollanıyor. Böylece sigorta tablasındandın yangın çıkıyor.” Diyerek sözlerine son verdi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *