VETERİNER HEKİMLERE HAKLARININ İADE EDİLMESİNİ İSTİYOR ‘ARTIK BIÇAK KEMİĞE DAYANDI’

1333

Veteriner Hekimlerin görev başında darp edilip öldürülmelerine rağmen Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınmadıklarını ifade eden Kütahya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Halil Kuyucak veteriner hekimleri yorulduğunu bıktığını ve artık bıçağın kemiğe dayandığına vurgu yaptı.

Veteriner Hekimlerin Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınmak istediklerini belirten basın açıklamasına destek veren Kütahya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Halil Kuyucak, meslektaşlarının maruz kaldığı şiddete dikkat çekti.

Kamuoyuna ve yetkililere seslenen Kuyucak veteriner hekimlere şiddet, topluma ve toplum sağlığına karşı şiddet olduğuna dikkat çekti. Eğitimini aldıkları ve kendileri için kutsal olarak değerlendirdikleri mesleklerini yaparken karşı karşıya kaldıkları ve artık tahammül edilemez noktaya gelen şiddet için bie araya gelerek birgünlük iş bırakma eylemi yaptıklarını belirten Kuyucak ve bu eylemin Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Ve 81 İlimizi Temsil Eden 56 Veteriner Hekim Odası’nın yöneticileri ve üyeleriyle birlikte eş zamanlı olarak gerçekleştirildiğini belirtti.

‘VETERİNER HEKİMLİK STRATEJİK BİR KONUMDADIR’

Veteriner hekimlerin koruyucu hekimlik hizmetleriyle salgınları önleyerek toplum sağlığını koruduklarına vurgu yapan Kuyucak “Hayvanların sağlıklı ve refah içinde yaşamasını sağlarlar, gıda denetimleri ile toplumun sağlıklı güvenilir gıda tüketmesini sağlarlar, hayvan varlığını koruyarak hem ülke ekonomisine hem de vatandaşların ekonomik hayvansal ürüne ulaşmasına katkıda bulunurlar. Ayrıca insan sağlığı ya da hayvan sağlığında kullanılan aşı ve ilaçların geliştirilme süreçlerinde aktif rol oynarlar. Görüldüğü üzere veteriner hekimlik mesleği toplum sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı açısından yaygın etkileri olabilecek risklerin bertaraf edilmesinde en büyük bariyerdir ve bu nedenle stratejik bir konumdadır” ifadelerini kullandı.

‘BU YAŞANANLAR YENİ DEĞİL’

Tam da bu stratejik konumu nedeniyle veteriner hekimlerin kendi çıkarları önünde risk görenler, geçmişte de bugün de şiddete başvurmakta olduklarının altını çizen Kuyucak “Mesleğimizi değersizleştirmeye çalışmaktadırlar. Bu yaşananlar yeni değil, geçmişten başlayan, bugün artık dayanılmaz hale gelen bir süreçtir” şeklinde konuştu.

Kuyucak, bu şiddetin bazen kamu adına gıda denetimi yapan veteriner hekime, bazen çalıştığı kurumun eksiklerinden sorumlu tutulan belediyede çalışan veteriner hekime, bazen kar kaygısıyla gözü dönmüş işletme veya hayvan sahiplerinin, halk Sağlığına zararlı olan hayvansal ürünler için “tüketilemez” kararı veren işletme veteriner hekimine uygulandığını dile getirdi. Veteriner hekimlere şiddet örneklerini sıralayan Kuyucak “Bazen, mesleğinin gerektirdiği tüm bilimsel mesleki tedaviyi uygulanmasına rağmen tedaviyi beğenmeyen hasta yakını tarafından serbest veteriner hekime, bazen emeğinin karşılığı olan ücreti isteyen veteriner hekime, bazen aşı karşıtlarının ve sanal ortamdaki bilgi kirliliği nedeniyle ücra köylere aşı için giden kamu veteriner hekimine, bazen taciz olarak, tek hedefi 5 yıl eğitim aldığı mesleğini yapmaya çalışan kadın meslektaşımıza, bazen hayvanları sömürmeyi meslek edinen ve rant kapısı haline getiren sözde hayvanseverler ve trolleri tarafından sosyal medya linçiyle veteriner hekimlere yönelik olarak ara vermeden devam ediyor” dedi.

‘HEKİM VOLKAN LALE

BIÇAKLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ’

Geçen yıl, tam da Dünya Veteriner Hekimler Günü’nden birkaç gün önce yaşanan olayı hatırlatan Kuyucak “Yozgat/Sorgun’da, mezbahadaki eti, “halk sağlığı için risklidir, tüketilemez” kararı veren meslektaşımız Veteriner Hekim Volkan Lale bıçaklanarak öldürülmüştür. Temmuz 2023 tarihinde İzmir’de meslektaşımız Veteriner Hekim Caner Ülgen İlk müdahalesini ve sevkini yaptığı hastanın sonrasında kaybedilmesi üzerine 4 hasta Yakını tarafından darp edilmiştir. Ağustos 2023’te, Ankara’da mesleğini icra eden meslektaşımız Veteriner Hekim Ceren Eroğlu bir hasta yakını tarafından kedisinin tedavisi sürecinde hayatını kaybetmesi üzerine görevi başında saldırıya uğramıştır” ifadelerine yer verdi.İş güvencesi ve can güvenliği nedeniyle açıklanamayan daha onlarca şiddet örtbas edildiğini bildiklerini kaydeden Kuyucak “Bizlere ve kamuoyuna yansımamaktadır. Yaşanan bu şiddet, biz veteriner hekimleri artık yeter dedirtecek noktaya getirmiş, birçok meslektaşımız ya mesleğini bırakmış başka işlere yönelmiş ya da yurt dışına gitmeye başlamıştır” diye konuştu.

‘TOPLUMUN SAĞLIK HAKKINA

UYGULANAN BİR ŞİDDETTİR’

Öncelikle kamuoyuna seslendiklerini belirten Kuyucak “Unutmayınız, Salgınlar, antibiyotik direnci, hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonotik hastalıklar, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim önümüzdeki yıllarda karşı karşıya kalacağımız en büyük sorunlardır. Veteriner hekimler tüm bu sorunların çözümü için zorlu bir akademik eğitim almış, çok farklı stratejik alanlarda görev yapan ve bu görevleri nedeniyle aynı zamanda halk sağlığının da garantisi olan bir mesleğin mensuplarıdır. Bu nedenle, veteriner hekime uygulanan şiddet aynı zamanda toplumun sağlık hakkına uygulanan bir şiddettir” dedi. Bunun nedeni açıklayan Kuyucak “Çünkü veteriner hekime yapılan şiddet, sağlıksız gıda, pahalı et ve süt, çocuklarımızda hayvansal protein eksikliği, Kuduz, Brusella, Tüberküloz, Şarbon, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vb hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklar olarak halkımıza geri dönmektedir” şeklinde konuştu.

‘VETERİNER HEKİMLER HER

KRİZDE EN ÖNDE YER ALDI’

Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililere çağrıda bulunan Kuyucak “Dünyayı bekleyen pandemiler, gida krizi ve iklim krizi gibi sorunlar başta olmak üzere, risklerin bertaraf edilmesi, ülkemizin bu süreçleri en az zararla atlatması için alınacak tedbirlerin en başında, bu görevleri yapan veteriner hekimlerin can güvenliğinin ve iş güvencesi ile birlikte kamuda veteriner hekimlik otoritesinin güçlendirilmesi ve özlük haklarının iade edilmesi bulunmaktadır. Ancak, bizler linç ediliyor, darp ediliyor, daha ötesi öldürülüyoruz ve bizlerle birlikte aslında halk sağlığı da ölüyor” diye konuştu.

‘VETERİNER HEKİMLER

KAPSAM DIŞI BIRAKILDI’

Yaşanan sürecin, veteriner hekimleri yıldırdığını, bıktırdığını ve artık bıçağın kemiğe dayandığına vurgu yapan Kuyucak “Sağlık çalışanları için düzenlenen yıpranma payı, ek gösterge, maaş iyileştirmesi vb. Tüm özlük hakları konularıda ve Sağlıkta Şiddet Yasası’nda veteriner hekimler kapsam dışı bırakılmış ve dışlanmışlardır. Meslektaşlarımız büyük umutlarla başladıkları mesleklerini bırakmakta, özellikle genç meslektaşlarımız geleceklerini yurt dışında aramaktadırlar” ifadelerini kullandı.

‘VETERİNER HEKİMLERE

HAKLARI İADE EDİLMELİ’

Veteriner hekimlerin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Sağlık Hizmetleri sınıfında tanımlandığını ve vakit kaybetmeden gereğinin yapılması gerektiğine dikkat çeken Kuyucak şu ifadeleri kullandı; “Veteriner hekimliğin hangi alanında olursa olsun yaptıkları hizmetlerle kamu sağlığını koruyan tüm veteriner hekimler “Sağlıkta Şiddet Yasası” kapsamına alınmalıdır. Şiddeti oluşturan unsurlar ortadan kaldırılmalı, şiddet tavizsiz cezalandırılmalı, kanunlar ve bilimsel gerçekler önünde sağlık çalışanı olan veteriner hekimlere hakları iade edilmelidir.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *