ADAY ADAYLARINI BEKLERKEN

573

  Geçen gün perşembe pazarı çıkışında iktidara muhalif bir arkadaşımla karşılaştım. Ellerindeki pazar poşetlerini göstererek pahalılıktan yakındı, iktidarı eleştirdi ve sözü mahalli seçimlere getirdi. İktidarın bu yerel seçimlerde işinin kolay olmayacağını söyleyen arkadaşım yekten” Merkezi iktidar mı yerel yönetimleri çıkarır, yerel iktidar mı genel iktidarı çıkarır “diye acayip bir soru sordu. O an ben ne diyeceğimi bilemedim ve bu soru bizim Atilla’ya sorulsaydı ” Herkes bildiği işi yapsın” der çeker giderdi. Lakin ben onu yapamadım bunun konjonktürel olabileceğini söyledim.

 Bu görüşümü pekiştirmek için 1994 mahalli seçimleri misal verdim. 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde Doğru Yol Partisi ( DYP) iktidarda, Refah Partisi ( RP) muhalefetteydi. DYP İktidar olmanın avantajına rağmen yerel seçimleri çok yerde kaybetti kazananı ise muhalefette olan RP oldu. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere RP 28 ilde, DYP 11 ilde, MHP 8 ilde, CHP 5 ilde seçimi kazanmıştı.

 Bugün Cumhurbaşkanımız olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, o gün seçildiği İstanbul Belediye Başkanlığı sırasında karşılaştığı devasa sorunları kısa sürede çözerek halkın takdirini kazandı. Yaygın ve adil hizmetleri, takdir gören icraatları ve daha önemlisi mütevazi duruşuyla insanların gönlünde özel bir yer edindi.  Öyle ki samimiyeti ve gayretiyle namı İstanbul sınırlarını aştı Türkiye’nin her yanında saygın kişiliğiyle anılır oldu.

 27 Mart 1994’te iktidara gelen RP’li Belediyelerin kendilerine verilen her oyu kıymetli bir emanet olarak görmeleri ve bu şuurla çalışmaları, yaptıkları işleri en güzel şekilde yapmaları halkın RP’ye ilgisini artırmıştı. Bu memnuniyetin karşılığı olarak 24 Aralık 1995’te yapılan erken genel seçimlerinde 6,5 milyon seçmenin oyunu alarak158 Milletvekili çıkardı ve Türkiye’nin en büyük partisi oldu.

 Günümüze gelecek olursak 31 Mart 2024 ‘te yapılacak mahalli seçimlere 172 gün kaldı. Kütahya Merkezde bilinen tek aday adayı İyi Partili Ahmet Tekdemir. Diğer partilerden henüz bir haber yok. Bu yazıyı yazdığım pazar gününe kadar başka isim duymadım. Her seçimde olduğu gibi yine en çok aday Aday’ının AK Partiden olacağı söyleniyor. Doğrudur, zira 14 Ağustos 2001’de Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan AK Parti 3 Kasım 2002’den bu yana girdiği her seçimi kazanması, genelde ve yerelde iktidarını koruması partisine olan ilgiyi artırıyor. Ayrıca ben şehrimizde tek adayın olabileceğini düşünüyorum. 

  31 Mart 2019 yerel seçimlerinde AK Parti İstanbul ve Ankara Büyük Şehir Belediye başkanlıklarını kaybetse de yine de ülkemizin en çok Belediye başkanlığını kazanan partisidir. 2019 seçimleri itibariyle Türkiye’de toplam 1440 Belediye bulunuyor. Bunların 777’sini AK Parti , 263’nü CHP kazanmıştı. Kütahya Merkezde MHP’den Sayın Alim Işık 54,393 oy alarak şehrimizin Belediye Başkanlığına seçildi. AK Partili Ahmet Sami Kutlu 44,513 oy alırken CHP adayı Eyüp Kahveci 35,357 oy almıştı. Bugün Kütahya İlçe ve Belde Başkanlarının 17’si AK Partili, 10’u MHP’li, 1′ ide SP’li.

 14 Mayıs ‘ta yapılan milletvekili seçimlerinde Kütahya Merkezde AK Parti %45,77 oyla yine birinci parti olurken, muhalefet partileri CHP %19,91- İP %10,8- MHP %9,72- Yeniden Refah Partisi %7,24 oy aldılar. Bu rakamlara bakarak bir öngörüde bulunabiliriz ama şimdiden bir şey söylemek daha erken. Çükü mahalli seçimlerde çıkacak adayların özellikleri önem taşımaktadır.

  14 – 28 Mayıs seçimlerinden zaferle çıkan AK Parti hızını düşürmeden o moralle hemen yerel seçim çalışmalarına başlarken muhalefette belirgin bir faaliyet yok. Genel seçimlerin üzerinden 4 ayı aşkın zaman geçmesine rağmen İktidarın Alternatifi CHP’de tartışmalar bitmedi sular durulmadı. Durulmaz çünkü suyu bulandıranlar var. Karıştıranda başkaları değil kendileri. Seçimlerde zafer beklerken hezimete uğramaları partide yönetim zafiyetine yol açtı. Hırgürlerin yaşandığı partide aday belirlemek kolay olmayacak çünkü kendi sorunlarıyla cebelleşiyorlar. 

 Evet değerli okurlarım, bizde sizler gibi çıkacak adayları dört gözle bekliyoruz. Bu şehri her açıdan ihya edecek, tespit ettikleri sorunları hızlı biçimde çözecek gönül ve hizmet belediyeciliği yapacak ve en önemlisi gurur-kibir abidesi olamayacak tevazu sahibi adayların çıkması arzumuzdur. Bakalım ” Mevlam neyler, neylerse güzel eyler” diyerek noktayı koyuyorum. Sağlıkla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *