SAATLER  AYARSIZ

484

  Eskiden beri uyguladığımız ve uygulamasında arıza olmayan ve dünya ile ENTEGRE olduğumuz saat ve saat ayarları hususundan son yıllarda vaz geçtik ve KALICI YAZ SSATİ uygulamasına geçtik.

  Peki bu geçiş bize ne kazandırdı, enerji tasarrufu demek kolay ama tasarruf sağlarken ki, o da şüpheli ve hiçbir resmi veri birbirini tutmuyorken bu ısrar neden, sadece tasarruf peki ya gerisi. Amaç hasıl olsa bile ülke şartları Avrupa seviyesinde değil ki, medeniyet orada oturmuş bizde ise magandalık varken neyin tasarrufunu yapıyoruz. 

  Yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirip  işleyen pek çok düzeni bozduk. Dünya ile entegre olmak varken niye biz ileri gideceğimize geri gidiyoruz ki. Mesela Almanya da saat 20 iken bizde saat gece 22 yani ileri gittik ama entegrasyonu kaybettik, Onlar  aya biz yaya misali acayip bir durumdayız.  Yaz saati ile kış saati ayrı olmalı. Çünkü güneşin doğuşu ile batışı arasında ülkesel ve küresel farklılıklar var. Amerika da gece yeni başlarken biz sabah uyku mahmurluğundayız. 

  Yaz aylarında güneşin doğuşu sabah 6-7 arası iken kış aylarında 7*8 saatleri arasında oluyor keza Akşam karanlığı yazın 8-9 arası olurken kışın 5-6 arası oluyor. Kalıcı hale getirilen bu sistemle sokak lambaları otomatik saat 6 da devreye giriyor  yani 2 ssat boşa yanan lambalar bazınız görüyordur öğlen olmakta iken yanan sokak lambaları. Sistem kendi kendini ışığa göre ayarlaması lazımken otomat yerine içinin koluna göre şalter inmekte işin bir boyutu böyle peki bu inat neden acaba açıklayan varsa beri gelsin.      

  İşin diğer bir boyutu da  İşçiler fabrikalara sabah 6-7 arası gitmekte azın sorun yok peki kış aylarında ne olacak sabahın kör karanlığında körü körüne işe gideceklerin vay haline, Tamam işçiler büyük aklı başında güçlü oluşacak köpek, sapık gibi tehlikelere karşı koyabilirler mi demek geliyor içimden  ya koyamazlarsa. Vebal kimin olacak. Ne şehittir ne gazi misali yaşamak zorunda mıyız.  Yine aynı durumda evlatlarımızı kör vakitte okula gönderiyoruz akşam kör karanlıkta da okuldan çıkış var aileler yol gözlemekte yada onlarda yola koyulmakta. Ufak, ufak bebeler masum bebelerimiz bizim geleceklerimiz Allaha emanet anladık da ya serseriler, ya azgın sokak köpekleri ya sapıklar için en ideal durum oluşturmak kime ne fayda verir ki.

Artık izahı olmayan bu uygulamadan vazgeçip dünya ile saat mefhumunda entegre olmak zorunda yız. İnatla değil verilerle bilimle hareket etmek zorundayız. Ben yaptım oldu demek nemalazımcılık tır.  Hükümetin derhal bu abes tasarruf tedbirinden vazgeçmesi lazım.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *