SULTANBAĞI’NDA DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

221

Sultanbağı Mahallesinde kentsel dönüşüm kapsamında depreme dayanıklı evlerine kavuşacak hak sahiplerine bekledikleri haberi duyuran Başkan Işık, Mahallenin Kütahyalı vatandaşlara tanınan büyük ayrıcalıklarla tamamen yenileneceğini dile getirdi. Işık, önümüzdeki 10 yılda Kütahya için yeni bir model oluşturulduğunu da belirtti.

Sultanbağı Mahallesi sakinlerinin imzalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmesi ile kentsel dönüşüm sürecinin resmen başladığını belirten Başkan Işık, toplamda 300 dekarlık bir alana yayılmış olan Sultanbağı Mahallesinin ikinci ve üçüncü etap çalışmalarla tamamen yenileneceğini dile getirdi.

‘ARSA BEDELLERİ DOĞRUDAN AKTARILACAK’

Birinci etaptaki yaklaşık 52 dekarlık kısımda 300 hak sahibi vatandaşın bulunduğunu belirten Işık, “Sonraki etaplarda işimiz biraz daha kolay olacak. Çünkü mevzuat değişti ve o bölgedeki hak sahiplerinin yüzde 50’sinin imzası olması halinde devletimiz çalışmayı başlatabilecek. Ama biz şu an yüzde 70’e yakın izni zaten aldık. Geriye kalanların da veraset, hak sahibinin yurtdışında olması, kardeşler arasında anlaşmazlıklar gibi nedenleri var. O vatandaşlarımızı da mağdur etmeden gerekli arsa bedellerini doğrudan vatandaşlarımızın hesabına yatırıp bu dönüşümü başlatmış olacağız.” Dedi.

‘SADECE KÜTAHYA’YA SAĞLANAN BİR AYRICALIK’

Diğer kentsel dönüşüm alanlarından farklı olarak Sultanbağı’nda konutların küçük ve çok hisseli olduğunu vurgulayan Başkan Işık, “Öyle olunca daha küçük yapıda konutlarla vatandaşımızı mağdur etmeden her hak sahibi vatandaşımıza küçük ya da büyük bir konut düşecek şekilde proje geliştirildi. Vatandaşlarımızın elindeki mülklerin devletimizin belirlediği eksperler aracılığıyla değeri belirleniyor. Üretilecek olan dairelerin ve vatandaşın talep ettiği büyüklükteki dairenin parası söyleniyor. Aradaki farkı da ilk kez Kütahya’da sosyal amaçlı ve deprem nedeni olmamasına rağmen 20 yıla kadar borçlandırarak vatandaşlarımızın ödeyebileceği miktarlarda vatandaşımıza kolaylık sağlanıyor. Bu da sadece Kütahya’ya bu proje için sağlanmış bakanlıklarımızın devletimizin imkânıdır. Bu şehrimiz için büyük bir imtiyazdır.” İfadelerini kullandı. 

Önümüzde dönem daha bilimsel ve vatandaşların kentsel dönüşüme katkı sunacağı bir dönem yaşanacağını dile getiren Işık, mikro bölgeleme çalışmasının sonuçları hem de Sultanbağı Mahallesindeki süreç ile şehrin önümüzdeki 10 yıl içerisinde yenilenmesi konusunda yeni bir modelin oluşturulduğu bir projeye başladıklarını müjdeledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SON DURUM NE?

2019 yılından bu yana Kütahya’daki depreme dayanıksız yapı stokunun azaltılmasına yönelik kentsel dönüşüm çalışmalarına büyük bir ağırlık verdiklerini ifade eden Başkan Işık, 2013 yılında Bakanlar Kurulunun kararıyla riskli alan ilan edilen yaklaşık 5 bin dönüm toplam alanın içinde 12 mahallenin 4’ünün dönüşümüyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Başkan Işık, “Vefa Mahallesinde toplamda 500 konut, Bölcek, Sultanbağı, Osmangazi mahallelerinin dönüşümü için 500 konut; bu dört mahalle içerisinde olmayan ama şehrimiz için çok acil dönüşüm gerektiren alanlardan birisi olan Fuatpaşa Mahallesi sınırları içerisindeki Küçük Sanayi Sitemizin de dönüşümü amacıyla toplamda 530 işyerinin imalatlarına 1. Etap olarak başladık ve bunlar devam ediyor.” İfadelerini kullandı.

İMZALAR ANKARA’YA GÖNDERİLECEK

Sultanbağı Mahallesinin dönüşü için belediyeye ait rezerv alanların bulunmadığını hatırlatan Başkan Işık, “Devletimizin kira yardımından da vatandaşlarımızın yararlanması yoluyla yerinde dönüşüm ve mevcut eski binaların yıkılıp yenilenmesiyle ilgili bir yöntemi belirledik. Bu amaçla ilgili kentsel dönüşüm kanunu gereğince vatandaşlarımızın en az 3’te 2’sinin onay vermesi gerekiyordu. Şimdi o kanun mecliste değiştirilecek yüzde 50’ye düşürüldü.” Dedi. Sultanbağı Mahallesinde vatandaşların yaklaşık yüzde 75’inin dönüşüm için rıza gösterdiğini alanın 70’ine yakınının bu dönüşüme dahil olacağını ifade eden Başkan Işık, “Toplam 16 klasörde 300 vatandaşımızın imzası ve dosyalar içerisinde de birden fazla hak sahibi olan taşınmazlar sebebiyle 840 hissedarların imzaları var. Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ilgili birimlerine teslim etmek üzere Ankara’ya göndereceğiz. Bize inanan ve güvenen her türlü engellemelere ve yanlış yönlendirmelere rağmen kısa sürede yüzde 70 gibi bir oranı sağlayarak bu dönüşümün başlatılmasına en büyük katkıyı sağlayan mülk sahibi vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

‘YEPYENİ BİR CAZİBE ALANI ŞEHRE KAZANDIRILACAK’

Kütahya’da ay sonu itibariyle tamamlanacak mikro bölgeleme çalışması ı ile yol haritasının ortaya çıkacağına değinen Başkan Işık, “Bu yol haritasına göre de vatandaşımız hangi arsasına hangi özelliklerde konut yaptırmak istediğinde talebini bize söylediğinde biz ona söyleyeceğiz. Örneğin Bölcek’te kat istiyorsa “Zemini şu özelliklerde güçlendirmeniz lazım veya bu zemin güçlendirmesi maliyetinden kurtulmak istiyorsanız kattan vazgeçmelisiniz” deyip resmi olarak bilim insanlarının önümüze koymuş olduğu rapor doğrultusunda şehrimizi depreme ve doğal afetlere karşı dirençli yapıların ağırlıklı olduğu ve hızla yenilendiği bir şehre dönüştüreceğiz.” Dedi. Düşük katlı, yüksek kata müsaade edilmeyen bir sistem oluşturulacağına vurgu yapan Işık, mevcut kanalın da üzeri açılarak yepyeni bir cazibe alanının şehre kazandırılacağı günlerin hep beraber yaşanacağını belirtti.

‘KÜTAHYA DAHA ÖNCE BÖYLE BİR DÖNEMİ YAŞAMADI’

Şu ana kadar toplamda 1453 konutları da dikkate alındığında 3bin 500’e yakın konutun yenilendiğini söyleyen Başkan Işık, 500 sanayi işyerinin de buna dahil edildiğinde 4bin konutun yenilendiği 4 yılın geride bırakıldığını ifade etti. Başkan Işık, Cumhuriyet tarihi boyunca Kütahya’da bu kadar kısa sürede bu kadar çok sayıda konutun yenilendiği bir dönem yaşanmadığını vurguladı.

Vefa ve Osmangazi Mahallerinde belediyenin rezerv alanları olduğu için hızlı bir şekilde imalatların başladığını hatırlatan Işık, “Sultanbağı’nda öyle bir rezerv alan olmadığı için vatandaşların mevcut evlerinin yıkılıp, imalat sürecine devletin verdiği kira desteğiyle dışarıda bir buçuk, iki yıl kaldıktan sonra konutları kendilerine teslim edeceğimiz bir ayrı bir modelle yenileceğiz. İnşallah şehrimizde bu yenilenme çalışması hız kesmeden devam eder.” Dedi.

 ‘BELEDİYENİN GELİŞTİRECEĞİ MODELLERLE İLERLEYECEĞİZ’

Kentsel dönüşümün TOKİ ile mi Çevre Şehircilik Bakanlığının ilgili şirketinin başka müteahhitlerle mi yapılacağı konusunun netleşmediğine değinen Başkan Işık, şu ifadeleri kullandı: “Ona bakanlık karar verecek. Yerel yönetimlere kanunen 20 yıl içerisinde 500 hektarlık alanın dönüştürülmesi görevi verilmiştir. Yerel yönetimler aracılığıyla bu 500 hektarlık alanın yenilenmesi konusunda belediye lokomotiftir ve sorumluluk sahibidir. Dolayısıyla belediyenin geliştireceği modellerle ilerleyeceğiz. Osmangazi’de paramızı verdik aldık onun yerine belediyenin mülkünü yenileteceğiz. Ama Sultanbağı’nda böyle bir imkan yok. Devletimiz oradaki zararı üstlenerek belediyenin de koordinasyonunda burayı yenileme kararı aldı. Çünkü buradaki asıl amaç depreme dayanıklı konut üretmek.”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *