İSRAF HARAMSA

370

  Cc Allah buyuruyor ki, Yiyiniz içiniz israf etmeyiniz, İsraf haramdır demekte olan Yüce Allah a inanan herkesin bu güzel ayeti ne kadar uyguladığı, oyduğu, tatbik ettiği ise maalesef günümüzde tartışma konusu ve uyulması mutlak olan dini ve toplumsal bir kuraldır.

   Peki şimdi sorgulayalım hem de tepeden tırnağa yani evden başlayıp, ta bizi yönetenlere kadar ne kadar uyuyoruz. Başımız ekonomik olarak sıkıştığı zaman aklımıza gelen ama yoklukta değil bollukta uymadığımız bu kuralın aslında hepimize katkı sağladığı biliniyor ama uyulmuyor.  Baktığımızda bizi idare edenler sıkça uyarıyor hatta bizi dini olarak bilgilendiren hacılar, hocalar uyarıyor anladık ta, peki onlar bu altın kurala ne denli uyuyor bize nasıl örnek oluyor aslında buna bakmak lazım, imam yellenirse tabiri cuk oturuyor.

   Önce kendimizden başlayalım, mesela iş yerimizde boşa harcanan ve  aldığımız ücretin ne kadar helal ne kadar haram olduğu yani işverenin hatta devletin vaktini nasıl çaldığımızda bir israf türüdür. 8 saatlik mesainin 4 saatini çalışıp 4 saatini laklakla geçirmeği israf saymayan bir ortamdayız. Hakeza evimizde lüzumsuz yanan lamba, lüzumsuz akan su,  çöpe attığımız yemekler, çöpe attığımız ekmekler birer israf değil mi, hem de israfın en büyüklerinden bunu bilip te uymak için ne denli çaba harcıyoruz sorduk mu kendimize.  İşte bu sorguyu evimizde başlayıp sokağımıza kentimize taşımadıkça  bir arpa boyu yol alamayız. Mesela sabah 10 gün aydınlık sokak lambaları hala yanıyor, buna göz yumanlar buna kural koymayanlar baş israfçı değil mi.  Bu sorumluluk hepimizi yakından ilgilendiriyor ve etkiliyor. Çöpe atılan ekmeklerle aç insanların çöp karıştırıp biir kuru ekmek araması kaçımızın vicdanını sızlatıyor. İşte bunu sorgulamadıkça kamil Müslüman olamayız. Sızlamayan vicdan vicdan değildir ve toplumsal günahtır.

    Gelelim bizi yönetenlere ve hükümetlere, bir ildeki idareciler bu Allahın emrine ne kadar uyuyor, lüks makam odaları, lüks arabalar, lüks yiyecek içecekler, her kurumda dairede onlarca makam aracı ve araç saltanatı ve o araçlara harcanan benzin, lastik, parça hiç aklınıza geliyor mu, örneğin vali lik ten bir yerin açılışına giderken aynı katta oturan müdürler her biri ayrı arabayla giderken niye 3-4 müdürün bir araçla gitmesi akla gelmiyor işte size israf, örnekler çoğalır, Bu sadece kurumlarda değil hükümetlerde de aynı terane de  

     İşte asıl sorun bu balık baştan kokarken, bize örnek olacaklar örneği kötü kullanıyorsa, itibardan tasarruf olmaz diyorsa bu işi çözmek mümkün değil.  Bakınız artık devir ufak hesap yapma devri, bizi içine çeken kara delik öyle büyüdü ki, israf dediğimiz olgudan kurtulursak hem manevi hem de ekonomik refaha ulaşırız isterseniz bir düşünün israfın yol açtığı mali ve manevi tahribatı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *