‘KÜTAHYA ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLACAK’

254

KOBİ’lerin büyüme potansiyellerini gerçekleştirmeye odaklanan İşimi Yönetebiliyorum Programı, Kütahya’da devam etti. Beş yılda beş bine yakın KOBİ temsilcisine ulaşılan programın Kütahya durağında ZAFERSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Alper Olgun, Kütahya’nın bölgede önemli bir ekonomik merkez olma yolunda ilerlediğini belirtti.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında, 30 banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle hayata geçirilen İşimi Yönetebiliyorum Programı’nın beşinci yılındaki beşinci etkinliği Kütahya’da gerçekleşti. Zafer Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ZAFERSİFED) ev sahipliğinde, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen etkinliğe iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

‘KÜÇÜK FİRMALARIN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRIYOR’

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Günümüzün değişken ekonomik koşulları, küçük işletmelerin ayakta kalmasını her zamankinden daha da zorlaştırıyor. Finans sektörüyle ortaklığımız, çalkantılı zamanlarda küçük firmaların rekabet gücünü ve dayanıklılığını artırmaya yardımcı oluyor” dedi.

Türkiye’nin küresel rekabette istenilen sıçramayı yapabilmesi için dijitalleşme ve yeşil dönüşümü kapsayan ikiz dönüşüm kaldıracını daha etkili kullanması gerektiğini söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Yüksek teknoloji kullanımı, yüksek katma değerli üretim ve markalı ihracat ile dış ticaret açığımızı azaltmak, son 100 yıldır dünya ekonomisinden aldığımız yüzde 1’lik payı artırmak, yüksek teknoloji ihracatında yüzde 3’lük barajı aşmak elimizde. Ülkemizin 270 milyar dolarlık dijital dönüşüm potansiyeli, dijital ekonomiye hızlı uyumla yaklaşık 3,7 milyon KOBİ’mize çok önemli fırsatlar sunuyor” diye konuştu. Refah düzeyinin yükselmesi için işletmelerin verimliliklerinin ve kapasitelerinin aynı itinayla artırılması gerektiğine değinen Sönmez şöyle devam etti; “Daha fazla KOBİ’mizin e-ticarete katılımı için etkin strateji ve politikaların geliştirilmesi desteklenmelidir. Beş yıl yıl önce hayata geçirdiğimiz İşimi Yönetebiliyorum Programı da ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasını sağlayacak KOBİ’leri 21. yüzyılın rekabetçi dünyasına hazırlıyor.”

Visa Avrupa Ülke Müdür Yardımcısı Laçin Öge, Visa’nın 2024 yılında ödemeler dünyası için öngördüğü beş önemli trendden birinin küçük ve mikro ölçekli işletmelerin dünyaya açılması olduğunu belirtti. Dijitalleşmenin önemine değinen Öge, “2024’te, küçük ve mikro ölçekli işletmelerin artan dijitalleşmeden yararlanarak yurt dışı pazarlara daha kolay açılmalarını bekliyoruz” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN İTİCİ GÜCÜ: ANADOLU

ZAFERSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Alper Olgun ise İşimi Yönetebiliyorum Programı ile KOBİ’lerin dönüşüm yolculuklarına rehberlik ettiklerini ifade ederek, “Sürdürülebilir kalkınmanın itici gücü olarak gördüğümüz Anadolumuzun ve KOBİ’lerimizin potansiyeline odaklanıyoruz. Bu potansiyelin en somut örneklerinden biri de bir teknoparka ve iki üniversiteye sahip olması sayesinde eğitim, yerel girişimcilik ekosisteminin oluşturulması ve insan kaynakları alanında büyük bir avantaj barındıran kentimiz Kütahya’dır. 21. yüzyıl dünyası; üretim ekonomisini şekillendiren işletmeleri ve ülkelerin rekabetçilik gücüne destek veren sosyal-çevresel değerleri ile kentlerin dünyası olacak. Kütahyamız da potansiyel zenginlikleri arasında yer alan seramik, porselen ve çini üretimiyle hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor hem de uluslararası pazarda nitelikli ürünleriyle rekabet ediyor. Stratejik konumuyla da bölgede önemli bir ekonomik merkez olma yolunda ilerliyor” açıklamasında bulundu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÖLGESEL KALKINMA MASAYA YATIRILDI

Visa Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kıdemli Müdürü Didem Karabuda’nın moderatörlüğünde “Sürdürülebilir Bölgesel Kalkınma ve KOBİ’ler” başlıklı bir panel düzenlendi. KUTSO Başkanı Esin Güral Argat ve Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin’in konuşmacı olarak yer aldığı paneli katılımcılar ilgiyle takip etti.

PROGRAM İLE KOBİ’LER E-TİCARETTE BAŞARI YAKALADI

Beşinci dönemi devam eden İşimi Yönetebiliyorum Programı, çevrim içi ve yüz yüze eğitimlerle Türkiye’nin farklı illerinden 4.907 KOBİ temsilcisine erişti. 320 KOBİ’ye ise dijitalleşme destekleri kapsamında ücretsiz e-ticaret ve e-ihracat altyapısı ile dijital pazarlama danışmanlığı desteği sağlandı. 2021 yılından bugüne destek verilen KOBİ’ler, e-ticaret sitelerinde toplamda 178 bin 719 farklı ürünü satışa sunarken, internet siteleri satışa başladığından bugüne kadar 55 bine yakın sipariş alındı. İşimi Yönetebiliyorum Online Eğitim Sistemi’nde de KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre güncellenen ve diledikleri zaman ücretsiz olarak ulaşabilecekleri uluslararası ticaret ve e-ihracat, finans, pazarlama, e-ticaret, markalaşma, yeşil dönüşüm başlıklarında 86 eğitim videosu yer alıyor.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *