BAĞIMLILIĞIN YERİNİ DOLDURMAYI BAŞARIN

755

Kütahya Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği’nde sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz destek verildiğini belirten Dr. Ali Rıza Erköylü, bırakma sürecinde en önemli şeyin sigara bırakıldığında o boşluğu doldurmak olduğunu belirtti.

Dr. Ali Rıza Erköylü, Kütahya Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği’nde verilen hizmetleri anlattı. Toplum Sağlığı Merkezi’nin birinci basamak sağlık kuruluşu olduğunu belirten Dr. Ali Rıza Erköylü,  “Bizim aile hekimliklerinden farkımız önlem alma amacı taşımamamız. Toplum Sağlığı Merkezleri bu yönü ile tamamlayıcıdır. Merkezimiz sadece sigara bırakma polikliniği bulunmuyor. KETEM, fizik terapistimiz, diyetisyenimiz, sosyal çalışmacımız, çocuk gelişimcimiz var ve daha pek çok hizmet veriliyor.” ifadelerini kullandı.

TAMAMEN ÜCRETSİZ

Dr. Ali Rıza Erköylü, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde Kütahya Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği’nde verilen hizmetleri anlattı. Sigarayı bırakmak isteyen herkesin Alo 171’den başvuruda bulunabileceğini ifade eden Erköylü, “Ya da “228 26 20” no’lu numara üzerinden dâhili 115’i tuşlayarak seçerek randevu oluşturabilirler. Hürriyet Caddesinde bulunan merkezimize gelen herkese yardımcı oluyoruz. Köyden ya da ilçelerden gelen vatandaşlarımız da oluyor.” İfadelerini kullandı. Erköylü, hizmetin tamamen ücretsiz verildiğini de vurguladı.

‘İLAÇTAN MUCİZE BEKLEMEYİN’

Sigarayı bırakmak için ilaç desteğinden de yararlandıklarını ifade eden Erköylü, “Ama destekten ve ilaçtan mucize beklemeyin. Ben bu ilacı aldım diyerek sihirli değnek etkisi beklenmemesi lazım. Gelen kişiden biz istekli ve kararlı olmasını bekliyoruz. Tedavide kendinizi de zorlayacaksınız, direneceksiniz ancak bu şekilde başarılı olabilirsiniz.” Şeklinde konuştu.

SİGARAYI KİMLER BIRAKABİLİR?

Sigarayı bırakanların bağımlılığın psikolojik kısmını aşabilmiş kişiler olduğunu dile getiren Erköylü, “Sigara içenlerin yüzde 70’i sigarayı bırakmak ister, nefret eder. Ama asıl sıkıntı şuradadır; “Sigarayı bıraktığımda ne yapacağım? O boşluğu dolduramazsam?” Bu da psikolojik bağımlılık yönüyle bizi ilgilendiriyor. Bu boşluğu bir şekilde dolduranlar daha başarılılar.” Dedi. Hobi bularak, spor yaparak, telefonuna program indirerek ya da sigaraya verdiği parayı kumbaraya atarak bu boşluğun doldurulabildiğini ifade eden Erköylü, psikolojik olarak kişiyi hazırlayan daha da ileriyi götürecek etkenlerin bırakma sürecinde önemli rol oynadığını belirtti.

‘BAŞVURANLARIN YÜZDE 28’İ SİGARAYI BIRAKIYOR’

Kendilerine başvuran kişilerin yaklaşık yüzde 28’inin sigarayı bırakabildiğine dikkat çeken Erköylü, “Aslında bu oran çok iyi.” Dedi. 5 sene önce gelmiş bırakamamış, 2 sene önce gelmiş yine bırakamamış, tekrar tekrar gelmiş hiç fark etmez biz asla geleni çevirmiyoruz.” Dedi.

Sigara kullanan kişileri, sigarayı bırakmaya teşvik etmek, bırakmaya karar vermiş olan kişilerin Sigara Bırakma Polikliniğinden destek almalarını sağlayarak, sigarayı bırakma girişimlerinin başarılı sonuçlanmasına destek vermeyi amaçladıklarını belirten Erköylü, Sağlık Bakanlığı tedavileri ücretsiz karşıladığına dikkat çekti.

NİKOTİN BANDINA İHTİYAÇ VAR

Uygun görülmesi halinde vatandaşlara ilaçlarının da verildiğini ifade eden Erköylü, “Bir yıl içinde vatandaşımızın 2 defa ilaçtan yararlanma hakkı var. Nikotin bandını ise bir yıl içerisinde 4 defa verebiliyoruz. Vatandaşımızın bir sağlık sorunu var mı, kronik bir rahatsızlığı var mı? Gibi etkenlere bakarak tedavi planı yapıyoruz. Tedavi başlattığımız kişide bir ay sonrasına randevu oluşturuyoruz. Bir ay sonra geldiğinde tekrar görüşme yapıp tedaviye devam edebiliyoruz.” İfadelerini kullandı.

İlaçların dünya genelinde sigarayı bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar olduğunu dile getiren Dr. Ali Rıza Erköylü, “Şu anda elimizde nikotin bandı yok. Hatta eczanelerde de zor bulunuyor. Sağlık Bakanlığı gönderdiği takdirde bandımızı da vatandaşımıza temin edebiliyoruz.” Dedi. Tedarik edilen ilaçların fiziksel bağımlılık için verilen ilaçlar olduğunu aktaran Erköylü, “Sigara içme isteğini kıracak tiksindirecek canı istemeyecek.” Şeklinde konuştu.

SİGARAYA SIĞINDIKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR

Bir de psikolojik bir bağımlılık olduğunu belirten Erköylü, bu noktada destek gerektiğini vatandaşların psikologlara da yönlendirilebildiğini ifade etti. Erköylü, depresyon, başka psikolojik sebeplerle ya da kötü dönemler geçirildiğinde sigaraya sığındığını düşünen vatandaşlar olabildiğini psikolojik desteğin önemli olduğunu söyledi. Kütahya Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin (YEDAM) çok güzel çalışmaları olduğunu ifade eden Erköylü, ortak çalışma ile kendilerine başvuranları YEDAM’a da yönlendirebildiklerini vurguladı.

‘BIRAKAMADIM DİYE VAZGEÇMEYENLER BAŞARILI OLUYOR’

Kütahya’nın ilçelerinde de sigara bırakma polikliniği açıldığını belirten Erköylü, “Tavşanlı’da yakın zamanda açılmıştı. Gediz ve Simav’da da hekimlerimiz sertifikasını aldı. Oralarda da sigara bırakma polikliniği hizmet veriyor.” Şeklinde konuştu. Bırakamadım diye vazgeçmeyenlerin sigarayı bırakma mücadelesinde başarılı olduğunu söyleyen Erköylü, “2 sene 5 sene uğraşana vatandaşlarımız var. İnat etmiş bırakmak için ve bırakmış.” Diyerek sözlerine son verdi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *