‘KÜTAHYA’DA ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ’

167

Elektrikli ulaşım sistemi ile en kritik ulaşım hattının garantiye alındığı ifade eden Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, ulaşım sorununu çözmek için attıkları adıma vatandaşın da destek olması gerektiğini belirtti. Işık, Kütahya’da şu an hiçbir raylı sistemin ekonomik olmayacağını vurguladı.

Görev süresi boyunca yol ağlarını geliştirmek için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirten Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, şehir içi toplu ulaşıma dair açıklamalarda bulundu. Göreve geldiklerinde var olan 400 km’lik yol ağının 380 km’si sıfırdan yenilediklerini ve yol ağını 450 km’ye çıkardıklarını ifade eden Başkan Işık, “98 km ham yol çalışmamız da devam ediyor. 5 yılda 150 km yeni yolu bu şehre kazandırmanın onurun yaşıyoruz. Her belediye başkanı kendi dönemde bu şehre 2 buçuk km yol kazandırmış. Bizim yıllık ortalamamız 30 km.” ifadelerini kullandı.

‘EN KRİTİK HATTI GARANTİ ALTINA ALDIK’

Türkiye’de ilk kez Samsun Büyükşehir Belediyesinin ilk versiyonunu uyguladığı elektrikli ulaşım sistemini ikinci il olarak son model şekliyle Kütahya’ya taşıdıklarını belirten Işık, “Zafertepe ile Yoncalı arasında 25 km. mesafedeki en kritik ana hattı garanti altına aldık. 5 elektrikli otobüsle belediyemiz 30 yıl sonra kendi toplu taşımaya ortak olmak zorunda kaldı. Bu yılda 5 tane alacağız ve üniversitedeki her türlü sabotaja bu şehri kapatacağız. Öyle her dönem diz çöktürülen belediye başkanlarına yapılanı bana da denediler.” İfadelerini kullandı.

NÜFUS ARTMIŞ ARAÇ SAYISI AYNI

1995 yılında nüfus 131 bin iken belediyenin 77 otobüs, 210 minibüs toplam 287 toplu taşıma aracı olduğunu dile getiren Işık, “Yıl 2024 nüfus iki katından fazlasına çıkmış, otobüs sayısı 287. Böyle bir dünya var mı arkadaşlar?” dedi. Şimdi elektrikli otobüsleri hattan çekecek başkan adaylarına oy taahhüdünde bulunduklarına değinen Işık, belediyenin içinde olduğu, vatandaşın konforlu seyahat ettiği otobüsçünün de içinde olduğu toplu taşıma sistemi ile bu şehirdeki ulaşım sorununu çözeceklerini vurguladı. Ulaşım sorununu çözmek için attıkları adıma vatandaşın da destek olması gerektiğini ifade eden Işık, 3 milyon Euro’luk Türkiye’nin gıpta ile izlediği bir sisteme kimsenin hayır dememesi gerektiğini belirtti. 2022 başında beri serbest biniş hakkı olan vatandaşlara tam bilet üzerinden destek olan tek belediye olduklarının altını çizen Işık, Belediyenin 2 bin araçlık toplu taşıma aracı kotası olduğunu zamanla mevcut esnafında içinde olduğu bir sistemin geliştirileceğini açıkladı. 

‘RAYLI SİSTEME YATIRIMCI BULUNMAZ’

Şehrin nüfusu 350 bine ulaşmadan Kütahya’da hiçbir raylı sistemin ekonomik ve fizibıl olmadığına dikkat çeken Başkan Işık, “95 yılında üniversitemizin hazırladığı bir çalışma var. O dönemde 96 yılda kendini amorti ettiği söylenmiş. Hadi şimdi 15 yıl olsun yatırımcı 6-8 yıl içinde yatırdığı parayı geri alabilirse oraya sistem kurar. Yatırımcı bu durumda gelip para yatırmaz bunu bilelim. Bu şekilde taahhütte bulunmak ancak akıl noksanlığı ile olur. Bilmeden konuşmayacağız.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *